Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: Hokejistu biznesu izgāšanās

Hokejisti Oļegs Sorokins (no kreisās), Mārtiņš Cipulis, Jānis Sprukts un Edgars Masaļskis. Preses konference par slieku audzētavu un ekomēslojuma ražošanu © F64

Pirms pāris gadiem Latvijā mīlētie un meistarīgie hokejisti sāka iesaistīties dažnedažādos biznesos. Piemēram, vārtsarga Edgara Masaļska ģimene atvēra sporta klubus, Jānis Sprukts un Masaļskis pievērsās slieku biznesam, par ko pat vēstīja Latvijas nacionālais televīzijas kanāls, bet 2014. gadā sākās Miķeļa Rēdliha vērienīgā reklāmas kampaņa viņa alus ražotnei «Miķeļa alus». Likās tik perspektīvi un veiksmīgi, taču papētot, kā hokejistiem klājas ar viņu biznesiem, atklājās visai bēdīga aina. Neviens no viņiem 2015. gadu neuzsāka ar pozitīvu bilanci, viņu biznesa izdevumi bija lielāki par ieņēmumiem.

Sprukta, Masaļska, Sorokina un Cipuļa slieku bizness peļņu nenes

Latvijā populārais laikraksts «Neatkarīgā Rīta Avīze» savulaik vēstīja, ka 2013. gadā Latvijas informācijas telpu pāršalkusi ziņa, ka vairāki pazīstami hokejisti, proti, Jānis Sprukts, Edgars Masaļskis un Mārtiņš Cipulis, kā arī sportista karjeru beigušais hokejists Oļegs Sorokins kopā ir investējuši vairāk nekā 300 000 latu biznesā, kurā, audzējot sliekas, tiek iegūts vērtīgais biohumuss.

Hokejistu un citu personu īpašumā esošā firma SIA «EKO ERA» ir cieši saistīta ar SIA «Mālpils biotehnoloģiju centru». Firmas valdes priekšsēdētājs Larsens Pulturs bija atzinis, ka zināšanas esot uzkrātas pietiekami daudz, lai, piesaistot līdzekļus, varētu uzsākt biohumusa lielražošanu. Toreiz tika prognozēts, ka hokejisti un citi investori uz peļņu varētu cerēt jau tuvāko gadu laikā. Lai atpelnītu ražotnēs ieguldīto, būšot nepieciešami vismaz pieci gadi.

Diemžēl šobrīd no peļņas vēl ne vēsts. 2014. gadu slieku biznesa pārstāvji noslēguši ar 30 987 eiro apgrozījumu un 21 456 eiro zaudējumu, Tātad 2015. gads biznesmeņiem uzsākts ar mīnusa zīmi, tiesa gan, sabiedrība bija apņēmības pilna paplašināt savas darbības veidus un 2014. gada zaudējumus segt ar nākamā perioda peļņu.

Miķeļa Rēdliha alus brūzim zaudējumi

Hokejists Miķelis Rēdlihs 2014. gadā pārpirka 2012. gadā dibinātu Madonas alus ražotni un rebrendingoja tās nosaukumu uz SIA «Miķeļa alus darītava». Alus ražošanas līnijā tika investēti 300 000 eiro, bet tā ražotne iekārtota Jelgavas pusē, Ozolniekos. Hokejista putojošo miestiņu 2014. gada vasarā reklamēja kādā Jūrmalas bārā, taču Miķelis toreiz bija visai izvairīgs no sarunām par savu alutiņu. Uzņēmumu reģistrā pieejamā informācija liecina, ka «Miķeļa alus» 2015. gadu sācis ar zaudējumiem. Apgrozījums 2014. gadā bija 81 239 eiro, bet zaudējumi 31 652 eiro.

Masaļska ģimenes sporta klubiem klājies diezgan bēdīgi

Ikšķilieša Edgara Masaļska sieva Ieva Masaļska ir Ikšķiles un Salaspils sporta klubu valdes priekšsēdētāja. Lai arī pa sporta klubiem aktīvi rosās gan pati Ieva, gan arī viņas dzīvesbiedrs Edgars, kad ir brīvs no hokeja spēles, 2015. gadu viņu ģimenes uzņēmumi sāka ar zaudējumiem.

SIA «Ikšķiles sporta centrs» 2014.gadā bija strādājis ar 37 934 eiro apgrozījumu, bet saimniecisko gadu noslēdza «mīnusos» – ar 1569 eiro zaudējumiem. Pērn Ikšķiles sporta klubā bija plānots attīstīt arī citus ar sportu saistītus pakalpojumus. Veikt dažādas mārketinga aktivitātes, lai piesaistītu vairāk klientu un apmeklētāju. Lai arī daudzi ikšķilieši gan agrās rīta stundās, gan vakarpusē dodas uz šo klubu sportot, ir arī daļa ļaužu, kas izvēlas citu pilsētu sporta klubus, minot, ka viņus neapmierina «Ikšķiles sporta centra» pakalpojumi. Savukārt Salaspilī esošais Masaļsku apsaimniekotais sporta klubs SIA «Emetia» 2014. gadu noslēdza ar krietni lielāku 51 468 eiro apgrozījumu, bet tik un tā gada beigās peļņas vietā bija 15 733 zaudējumi.