Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Vairākas partijas grib apvienoties, lai startētu 13.Saeimas vēlēšanās

© F64

Trīs partiju - "Par!", "Latvijas attīstībai" un "Izaugsme" - valdes ir vienojušās aicināt savus biedrus veidot vēlēšanu apvienību, lai vienotu Latvijas liberālos spēkus kopīgam darbam 13.Saeimā, informēja "Par" pārstāve Amālija Brūvere.

Minēto partiju kongresos tiks lemts par apvienības dibināšanu un kopīga Saeimas vēlēšanu saraksta veidošanu. Partiju vadītāji Daniels Pavļuts, Juris Pūce un Andris Skride aicina savus biedrus "apvienot spēkus, lai kopā piedalītos Saeimas vēlēšanās kā skaidra eiropeiski liberāla alternatīva pašreizējai varai, ko raksturo stagnācija un neizlēmība".

Partijas uzskata, ka šīs Saeima vēlēšanas būs izvēle starp vērtībām - "izvēle starp stagnāciju vai attīstību, tumsonību vai brīvību, piederību Eirāzijai vai Ziemeļeiropai". Apvienība vēlētājiem piedāvāšot savu redzējumu par modernu, dinamisku, atvērtu un taisnīgu Latviju.

Partiju valdes memorandā ir vienojušās par topošās apvienības mērķi un tās programmas pamatprincipiem. Apvienības mērķis būšot "taisnīga un moderna Latvija vienotā Eiropā", bet pamatprincipos īpaša vieta būšot atvēlēta "visiem Latvijas cilvēkiem pieejamai un no valsts budžeta finansētai veselības aprūpei, izglītībai un sociālajai drošībai, kā arī modernai valsts pārvaldībai, cilvēku tiesībām uz ģimeni" u.c. Partijas "Latvijas attīstībai" un "Izaugsme" lems par apvienības izveidi kongresos 17.martā, savukārt "Par!" - 24.martā.

Apvienības kodolu veidos cilvēki ar pasaules pieredzi un izglītību, kuri vēlas veidot Latviju par modernu labklājības valsti saviem bērniem. Apvienība nebūs slēgta un paliks atvērta tiem, kas pievienojas tās vērtībām un principiem. Tā ir gatava vienoties par sadarbību arī ar citām partijām, biedrībām un aktīviem pilsoņiem. Apvienību veidojošās politiskās partijas saglabās katra savu identitāti, programmas un respektēs savstarpējās atšķirības.

"Valdošās partijas ir neglābjami iestigušas vakardienā. Politikā toni joprojām nosaka padomju laika nomenklatūra - Lembergs, Brigmanis un Urbanovičs. Ir laiks jaunam iesaukumam Latvijas politikā, jauniem cilvēkiem ar pasaules pieredzi un izglītību, modernu skatu uz valsts funkcijām," paziņojis "Par" valdes priekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

Socioloģiskie pētījumi rāda, ka pašlaik neviena no šīm partijām nav tuvu 5% slieksnim, lai iekļūtu nākamajā Saeimā.

Vēl nedēļas sākumā arī partija "Progresīvie" bija vērsusies pie partijas "Par" valdes ar sadarbības piedāvājumu uz nākamās Saeimas vēlēšanām.

"Par" sevi raksturo kā sociāli liberālu un ekonomiski progresīvu partiju, kuras mērķis ir "Latvija, kas ir iespēja visiem, nepieder dažiem un sastāv no daudziem", "Latvijas attīstībai" esot labēja liberāla, Rietumu izvēles partija, "kas apvieno rīcībspējīgus un profesionālus cilvēkus, kuri ir gatavi uzņemties atbildību un īstenot valsts attīstībai un izaugsmei nepieciešamās reformas", bet "Izaugsme" sevi uzskata par veselības aprūpes un sociālās jomas ekspertīzes partiju, kas "iestājas par demokrātiskas un pilsoniskas sabiedrības attīstību, valsts un tās iedzīvotāju labklājību un izaugsmi".