Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas opozīcija prasa prezidenta atkāpšanos

© Scanpix/AFP

Ukrainas opozīcija, reaģējot uz prezidenta Viktora Janukoviča atteikšanos parakstīt sadarbības līgumu ar Eiropas Savienību (ES), piektdien pieprasījusi viņa atkāpšanos,vēsta Ukrainas mediji.

Uzrunājot aptuveni 100 000 savu atbalstītāju, kas pulcējušies Kijevas neatkarības laukumā, opozīcijas līderi paziņoja, ka Janukovičam dots laiks līdz marta vidum, lai parakstītu līgumu par politisko sadarbību un brīvo tirdzniecību ar ES.

"Mēs pieprasām Janukoviča atkāpšanos," teikts opozīcijas paziņojumā, kuru nolasīja opozīcijas aktīviste un dziedātāja Ruslana Ližičko. Viņai blakus stāvēja opozīcijas līderi Arsēnijs Jaceņuks un Vitālijs Kličko. "Mēs paziņojam, ka turpinām cīņu par eiropeisku Ukrainu."

"Nespēja parakstīt asociācijas līgumu ir valsts nodevība," savukārt paziņoja Kličko, uz ko pūlis reaģēja ar saucieniem: "Kauns!"

"Šodien viņi nolaupīja mūsu cerību, cerību dzīvot modernā Eiropas valstī," norādīja Kličko, kurš tikko bija atgriezies no ES Austrumu partnerības samita Viļņā.

Tikmēr Jaceņuks, viens no tuvākajiem ieslodzījumā esošās bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko līdzgaitniekiem, solīja parūpēties, lai protesti turpinātos visā valstī un nenoplaktu.

Virs demonstrantiem, kas pulcējušies Neatkarības laukumā, tā dēvētās Oranžās revolūcijas epicentrā, plīvo Ukrainas, ES un Polijas karogi. Daļa no protestētājiem sākuši skandēt: "Revolūcija!"

 Mītiņa dalībnieki arī ierosinājuši dibināt koordinācijas padomi "Eiromaidans", kas nodrošinātu dialogu starp Ukrainas un Eiropas pilsonisko sabiedrību.

Tikmēr varasiestādes Kijevas centrā koncentrējušas lielus milicijas spēkus, un ielās valda saspringta gaisotne.

Dienas vidū Ukrainā notika opozīcijas organizētā Baltijas ceļam līdzīgā akcija, kurā cilvēki sadevās rokās, veidojot dzīvu ķēdi no Kijevas līdz Eiropas Savienības robežai.

Jau ziņots, ka ES līderiem Viļņā notiekošajā Austrumu partnerības samitā nav izdevies pārliecināt Ukrainas prezidentu parakstīt asociācijas līgumu ar ES.

Šajās dienās daudzviet Ukrainā notikuši plaši eirointegrācijas atbalsta mītiņi, Ukrainas opozīcijas akcija ES Austrumu partnerības samita laikā notika arī Viļņā.

Opozīcija paziņojusi, ka svētdien rīkos jaunu masu protesta akciju, kuras laikā lems par turpmāko rīcību.