Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Zvejnieka sētas valdzinājums

© F64

Krodziņš-kafejnīca Kūriņš klusā Kaugurciema nomalē atrodas tieši iepretim jūrai, kas arī piešķir vietai neatkārtojamo šarmu un ceļ to saulītē.

 Saimnieki jau no pirmsākumiem vēlējušies, lai apmeklētājiem, baudot sātīgas, īstena latvieša cienīgas pusdienas, rastos iespaids, ka viņi atrodas senā zvejnieka sētā.

Kūriņš ir vieta, kas apmeklētājus šarmē ar milzīgām porcijām, kuru dēļ kafejnīca iecienīta gan vietējo iedzīvotāju, gan tālu ceļotāju vidū – tie, kas tur reiz bijuši, zina, kas viņus sagaida, tāpēc atgriežas vēl un vēl. Arī paši saimnieki – Linda un Arnis Ābelīši un Arņa māsa Ieva Petaka – atzīst savu lolojumu par «izcilu vietu izsalkušajiem rīdziniekiem, jo ir gan dabas tuvums, gan apjomīgas porcijas, gan pieņemamas cenas», turklāt viņi šo iedibināto kārtību, kas jau kļuvusi par ģimenes biznesa firmas zīmi, mainīt negrasās.

«Nākamgad 4. jūlijā šim ģimenes biznesam apritēs 20 gadu. Tā pirmsākumi ir meklējami 1993. gadā. Sākām šeit darboties laikā, kad varēja sākt atgūt īpašumus – šī ir vīra vecvecāku zeme. Tad radās doma sākt kaut ko veidot. Sākumā nopirkām mazu, mazu kempinga mājiņu, kas arī ir visa tagadējā sākums. Pašā sākumā pie mums bija pavisam vienkārši un šauri. Klienti vēl šodien nāk un atgādina par to, kā bija. Krēslu bija tik, cik to bija – iegādājāmies tos Ķemeros, bet āra terase sastāvēja no viena galdiņa un lietussarga,» Linda stāsta par ģimenes biznesa aizsākumiem. Tagad āra terase ir Kūriņa akcents un pievienotā vērtība – tur satilpst līdz pat 100 cilvēku. «Mans tētis Arnis ir pavārs, tāpēc tas bija arī viens no viņa sapņiem – pašam sava kafejnīca,» neslēpj Zane, kurai Kūriņā piešķirti viesmīles pienākumi.

Var teikt, ka, laikam ejot, Kūriņš ir saglabājis savu sākotnējo ideju interjerā paust vecas zvejnieku sētas noskaņu. «Patiesību sakot, šādi pie mums izskatās jau no paša sākuma. Vietējie iedzīvotāji nesa senus priekšmetus, instrumentus, dažādus zvejnieku piederumus, ar ko papildināt vidi un radīt vajadzīgo atmosfēru. Arī pirmie apmeklētāji bija paši ciema iedzīvotāji un vietējie zvejnieki, kas, atgriežoties krastā, vēlējās iedzert kausu alus,» atklāj saimnieki. Viņi uzskata, ka pats galvenais ir pašu uzcītība un vēlme saglabāt un turpināt iesākto, kā arī pašiem pēc iespējas vairāk piedalīties organizētajās dzīrēs un cita veida pasākumos. «Svarīgi ir arī pašiem interesēties, ceļot un iedvesmoties. Mēs ar ģimeni ik pa laikam kaut kur aizbraucam, apskatāmies interesantas vietas, nobaudām neparastus ēdienus. Esam bijuši Vācijā, arī Spānijā, brīvos brīžos daudz ceļojam arī pa Latviju. No tā visa tiek aizgūts arī kaut kas, kas noder arī pašiem,» viņi ir pārliecināti. No ceļojumiem ik pa laikam tiek atvests arī kaut kas, kas stilistiski iederas Kūriņa senlaicīgajā aurā – piemēram, durvīs džinkstošais zvaniņš ceļojis no Bavārijas, šis tas mērojis ceļu arī no Spānijas.

Īstenas zvejnieku sētas noskaņu paspilgtina interjerā veiksmīgi integrētās mucas – no tām izveidoti gan galdi, gan krēsli, kas atrodami Kūriņa iekštelpās. Un ne bez stāsta: «Visam ir saistība, jo ir taču alus mucas un siļķu mucas, kas labi piederas pie zvejnieku dzīvesveida.» Lai mazās koka muciņas padarītu ērtākas sēdēšanai, to virsma apšūta ar mīkstu pildījumu un neitrālu audumu.

Lai «zvejnieku sētā» allaž valdītu jautrība, īpašnieki ik sezonu nāk klajā ar jaunām iecerēm atmosfēras pilnveidošanā: «Vasarās rīkojam muzikālus vakarus. Pie mums uzstājušās grupas Credo, Pērkons, Apvedceļš un daudzas citas. Tāpat cenšamies popularizēt blakus esošo pludmali, organizējam nakts volejbola sacensības. Labākais ir tas, ka cilvēki pie mums nāk arī ziemā. Lai arī iekšā vietu ir maz, apmeklētāji nevairās saspiesties ciešāk, lai varētu nobaudīt siltas un mājīgas vakariņas vai apsildīt degunu pēc dzestras pastaigas gar jūru. Slēpotāji piestāj, lai nobaudītu aromātisku karstvīnu, un dažkārt bijis pat tā, ka saulainā ziemas dienā, kad ārā ir krietni mīnusos, ziemas atpūtnieki labprāt uzturas arī terasē – alus pārklājas ar vieglu ledus kārtiņu, bet tas netraucē viņiem baudīt jauko atmosfēru.»

KAROGS. «To mums uzdāvināja vietējie iedzīvotāji, un tam šeit ir goda vieta,» viesmīle Zane stāsta par Kūriņa simbolu – austo karogu, kurš arī ikdienā rotā mājīgās telpas.

DAŽĀDIEM LAIKAPSTĀKĻIEM. Āra terase veidota no dabīga koka un papildināta ar zaru pinumu žodziņiem, kas rada mazliet pirmatnīgu noskaņu. Lai pasargātu apmeklētājus no nelabvēlīgiem laikapstākļiem, omulīgo telpu sedz jumts, bet sienas apzināti veidotas no plastmasas, lai saulainā dienā būtu ērti noņemamas.

JŪRA. Jau pie ieejas zvejnieka sētā sajūtams jūras valdzinājums, kas rada vajadzīgo noskaņu jebkurā gadalaikā.

VIENOTĀ STILĀ. Kūriņa iekštelpu namiņš ar terasi savienots gluži organiski – lai saglabātu zvejnieku un jūras tematiku, pie terases griestiem izveidoti stilizēti jūras viļņi, bet par noskaņu aukstajā un tumšajā laikā rūpējas romantisks apgaismojums.

LATVISKI ĒDIENI. Kūriņā pasniedz latviskus ēdienus, turklāt milzīgā apjomā, kas piejūras ceļotājam varētu būt īsti pa prātam. Ēdiena kvalitāte ir viena no kafejnīcas firmas zīmēm.

SENLIETAS Iekārtojot Kūriņu. Tā saimnieki apkopojuši dažādas senlietas, kas rada iespaidu par krāmu aizbāztu sirsnīga vīra mitekli

ZVANS. Pamatīgais zvans pilda gan dizaina, gan praktisku funkciju.

NUMURĒTAS KAROTES. Interesanta ir ideja par pasūtījuma numuriņiem. «Kādā ceļojumā redzējām šādu versiju ar numurētām karotītēm, aizņēmāmies to arī sev. Šīs karotītes ir grebtas no koka speciāli Kūriņam,» paskaidro Zane.

KLUSINĀTĀ GAISMĀ. Kūriņa iekštelpās ierasti valda klusināts apgaismojums, kas rada omulīgu un romantisku noskaņu. Bāra lete, tāpat kā viss pārējais kafejnīcā redzamais, veidota no koka, bet par dzīvīgumu jāpateicas daudzajiem suvenīriem un zvejnieku dzīvi atspoguļojošiem elementiem.

PLAŠĀ TERASE. Teritoriāli plašākais akcents Kūriņā likts uz terasi – tajā satilpst ap 100 cilvēku, kas ir krietni vairāk nekā šaurajās iekštelpās.

«Vasarās terase ir pārpildīta,» teic saimniece Linda.

MUCAS, MUCIŅAS. Viens no dominējošajiem interjera elementiem kafejnīcā ir mucas – no tām veidoti gan krēsli un galdi, gan arī dažādi papildinājumi suvenīru veidolā. «Visam ir saistība, jo ir taču alus mucas un siļķu mucas, kas labi piederas pie zvejnieku dzīvesveida,» iekārtojuma izvēli pamato Linda.

PAŠU SPĒKIEM. «Šis ir mūsu ģimenes bizness, kam drīzumā apritēs jau 20 gadu. Mēs visu darām paši – paši iekārtojam, paši gatavojam un paši apkalpojam viesus,» stāsta Zane Ābelīte.

BĒRNIEM. Iekārtojot krodziņu, padomāts arī par vismazākajiem apmeklētājiem.

NOSLĒPUMS. Klusinātais terases apgaismojums tieši pie namdurvīm rada omulīga kalnu namiņa noslēpumu.