Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Ģimenes māja pēc fen šui likumiem

© F64

Vijas Kazākas ģimene Skrīveros dzīvo pašu celtā un labiekārtotā mājā, kurai vieta tikusi apzināti izvēlēta, jo ņemti vērā fen šui principi. «Tāpēc mums bija svarīgi, kur ēka atrodas, kādas izskatīsies un cik lielas būs istabas, kā arī krāsu izvēle,» stāsta Vija Kazāka.

Mājas projekta izstrādē un dizaina izveidē Kazāku ģimene nav izmantojusi profesionāļu konsultācijas, liktas lietā savas radošās idejas un iniciatīva. Vijas vīrs Gatis pēc profesijas ir celtnieks, tāpēc tas krietni atvieglojis būvniecības procesu. Viņa atminas, ka ēkas pamati ielikti 2005. gada pavasarī un jau pēc nepilna gada ģimene pārcēlusies uz jauno mājvietu. Pirms tam iegūta pieredze, remontējot iepriekšējo māju, kas savulaik iegādāta nepabeigta un kurā nodzīvoti pieci gadi. Taču tad radušās citas vēlmes, no kurām viena – lai māja būtu lielāka. Ņemot vērā iepriekšējo pieredzi, Vija sapratusi, ka vēlas dzīvot vienstāva, nevis divstāvu personiskā mājā. «Šāds risinājums patīk. Ēkas vienā pusē iekārtota mana un vīra Gata istaba, bet otrā pusē ir vecākās meitas Annijas (19 gadi) un jaunākās, Elizabetes (7 gadi) istabas.» Mājas labiekārtošanā atlikuši tikai sīkumi, un tagad svarīgākais uzdevums esot pabeigt iesāktās pirts celtniecību.

No iepriekšējās mājvietas līdzi ņemts maz mēbeļu, lielākā daļa iegādātas jaunas. «Man patīk iekārtot mājas interjeru, tāpēc problēmas nesagādāja mēbeļu un citu interjera priekšmetu iegāde. Braucot uz veikalu, konkrēti zinājām, kas ir nepieciešams, tika izrēķināts, cik daudz materiālu jāpērk. Tad šķita, ka ar iegūtajām zināšanām varētu uzcelt otru māju. Daudzas mēbeles iegādājāmies veikalā Jysk, kas tolaik bija topā, pēc tam tika atvērti Depo un Kurši. Izvērtējām, lai iegādātās lietas ir funkcionālas, ne tikai skaistas un savstarpēji saskaņotas.» Vija atklāj, ka ēka siltināta ar akmens vati, kas mājas celtniecības laikā bijis jaunums, tā būvēta pēc iespējas ekoloģiskāka. «Mēs esam videi draudzīgi, jo izmantojam arī dabīgus mazgāšanas līdzekļus,» atklāj saimniece.

SILTUMS. Vija Kazāka ar meitām Anniju un Elizabeti uzskata, ka īpašo mājas sajūtu rada siltums un apziņa, ka katrs stūrītis ir pašu izlolots un ar prieku iekārtots.

KAMĪNS BŪS. Blakus arkai istabas stūrī paredzēta kamīns. Šobrīd kamīna vietā izvietoti zaļie augi.

AR ŽALŪZIJU. Virtuves galds ir liels, lai pie tā pietiktu vietas visai ģimenei, kur ieturēt maltīti. Krēsli noskatīti veikalā Jysk. Kalpo labi, bet vajadzētu jau domāt par jauniem – šāda ir saimnieku pārliecība. Pie loga virtuvē piekārta žalūzija, nevis aizkari kā istabās. Gaismekļos visā mājvietā izvēlētas ekonomiskās LED spuldzes.

ORANŽA. Viesistaba, kurā dominējošais ir oranžais tonis, ģimenei esot mīļākā vieta, kur vakarā notiek mājinieku pulcēšanās. Uz sienas daļa izvēlēto tapešu uzlīmētas horizontāli, lai rastu oriģinālāku izskatu. Gleznas pie sienas ir vecākās meitas Annijas zīmētas, kura absolvējusi mākslas skolu.

ARKA. Iepriekšējā mājvietā sākotnēji virtuve bijusi atsevišķi, taču nolemts to savienot ar arkas palīdzību, tāpat kā tagadējā miteklī tā apvienota ar dzīvojamo istabu. «Reizēm, gatavojot ēst, ēdienu smarža traucē, bet ar to iespējams sadzīvot».

ZAĻĀ. Elizabetes istaba pēc fen šui iekārtota zaļos toņos ar skaistiem, romantiskiem aizkariem. Istabā valda lietu kārtība, lai gan mamma smaidot stāsta, ka ar to mēdzot būt dažādi. Platā gulta iegādāta šogad, kas esot jaunākais pirkums mājvietai.

DARBISTABA. Uz darbistabu atceļojusi arī sekcija no iepriekšējās dzīvesvietas. Saimniece prāto, ka šo istabu nākotnē varētu pārveidot par garderobi. Klavieres spēlē tētis Gatis ar meitu ar Elizabeti. Pie sienas virs mūzikas instrumenta pielikts zīmējums, kurā attēlota Kazāku ģimenes māja. To veidojusi viena no bērnu radošās zīmētāju nometnes dalībniecēm. Uz klavierēm glīti sakārtota Teddy lāču kolekcija.

SVAIGS REMONTS. Annijas istabā nesen veikts remonts, pārlīmētas tapetes. Viņa studē Rīgā, tāpēc uz mājām atbrauc nedēļas nogalēs. Visās istabās, arī guļam istabā, izvēlēts dabīga materiāla segums – koka grīdas. Tāda esot bijusi saimnieka Gata vēlme.

PRIEKŠNAMS. Pirms pāris gadiem priekšnamā izveidots liels sienas skapis ar spoguļiem, kas pilnībā attaisnojis savu funkcionalitāti. Pirms tam ģimene iztikusi ar vienkāršu skapi, taču tas bijis par mazu.