Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Mājvieta ar kolekcijām

© F64

Animatores Ingas Tabakas un datorgrafiķa Aigara Gercāna ģimene, kurā aug meita Ance, mitinās pašu celtā, kā saimniece saka, vecās mājas piebūvē.

Ģimenē pašlaik dzīvo vairāki dzīvnieki – rotveilers Greko, skotu terjers Lilo, foksterjers Eņja, sesks Tamtams un pagaidām arī dobermanis Nera, kuriem pakārtota ikdienas dzīve un veidots arī atbilstošs mājvietas interjers.

«Mamma ar brāli apdzīvo māju, kas tika nodota ekspluatācijā piecdesmitajos gados. Tajā kļuva par šauru, un sapratām, ka citā vietā nevēlamies dzīvot. Atsevišķu māju šeit nebija iespējams uzbūvēt, tāpēc cēlām piebūvi,» stāsta Inga Tabaka. Projekts tapis ātri, celtniecība norisinājusies trīs gadus, taču māja joprojām neesot nodota ekspluatācijā, jo visu laiku notiekot labiekārtošanas darbi. Šajā procesā nav trūcis arī ķibeļu ar darbu veicējiem. «Dzīvojam šeit jau pusotru gadu, pirms tam mitinājāmies vienā istabā. Viesus uzņemt nebija kur, vienīgi  vasarā to varēja darīt dārzā.» Inga joko, ka māja esot gluži kā iebraucamā vieta. Namamāte neslēpj, ka istabās neesot aizkaru, uzskaitot turpmāk veicamo darbu sarakstu.

«Man patīk rūpīgi visu pārdomāt, lai interjerā detaļas būtu saskaņotas, tāpēc spontāni nekas netiek pirkts.» Inga neslēpj, ka pašai ir svarīga māju sajūta, šobrīd arī ikdienas darbs galvenokārt tiek veikts mājās. «Patlaban mūsu mājvietā ir tikai nepieciešamās lietas, turpinām remontdarbus, tāpēc viss vēl nav iekārtots tā, kā mēs vēlētos, taču mēs tajā jūtamies labi.

PELĒCĪGI. Pie logiem pieliktas žalūzijas, taču pelēcīgās krāsas izvēlē mājas saimnieki esot vīlušies. «Katalogā redzot nelielo gabaliņu, šķiet, ka būs labi. Gribētos zaļu toni akcentam, katrā ziņā siltu toni. Spriedām, ka uz žalūzijām varētu uzpūst krāsu, izmantojot šablonu, taču tas ir rūpīgi jāpārdomā.» Apzināti izvēlēts tumšs ādas dīvāns, viegli kopjams, zinot, ka to izmantos arī ģimenes četrkājainie draugi.

VIENĀDAS. Kāpnēm, kas no priekšnama ved uz ēkas otro stāvu, margas neesot bijušas ieplānotas. «Tās būs sarežģīti pielikt, bet margas ir vajadzīgas. Pie tām tukšās sienas vajadzēs papildināt ar fotogrāfijām vai gleznām,» spriež saimniece un turpina. «Pirmais mājas stāvs ir iekārtots, taču mums trūkst skapju.» Lampas esot ilgi meklētas – daļa nopirktas veikalā Depo, daļa – tirdzniecības namā Kurši. Gaismekļu vajadzējis daudz, un galvenā vēlme – lai tie būtu vienādi.

LĀDE. Vecā armijas lāde nākusi mantojumā no Ingas vecmammas. «To nonesām no pažobeles, kas tur glabājās kopš mājas būvniecības laikiem – četrdesmito gadu beigām.» Uz tās novietota mitrene, kura paredzēta naktstērpa uzglabāšanai.

VIENKĀRŠI. Baltie plaukti izgatavoti pēc pasūtījuma. «Izstaigājām vairākas tirdzniecības vietas, taču neko piemērotu neatradām. Interjera iekārtojums ir vienkāršs. Tā kā mums viss pakārtots dzīvniekiem, tad nevarējām pirkt mēbeli ar stiklu.» Grīdai arī izvēlēts pelēcīgs tonis, un ar to ģimene esot apmierināta. Bāra letei sienu no veciem ķieģeļiem uzbūvējis Ingas vīrs Aigars.

SENATNĪGS. Pulkstenis ar senatnīguma elpu iegādāts Alan Deko, un tāpat kā armijas lāde un bāra letes ķieģeļu siena iekļaujas modernajā dzīvojamās istabas interjerā.

APVIENOTA. Inga uzsver, ka virtuves zonu vēlējusies apvienot ar dzīvojamo istabu. «Daudz laika pavadu virtuvē gatavojot. Kad mājās sanāk ciemiņi, nebūtu ērti, ja virtuve būtu atsevišķi.» Kad šī telpa bijusi iekārtota, saimnieki sapratuši, ka palodzēm vajadzējis izmantot koku.

NO LATVIJAS. Krūzīšu kolekcija virtuvē sākusi veidoties nejauši. «Nopirku krūzīti, no kuras darbā dzert tēju. Tajā mirklī nepievērsu uzmanību tam, kas atrodas uz krūzītes. Izrādījās, ka uz tās ir aitiņas,» atceras Inga. Trauki pārsvarā iegādāti Latvijā, dažas krūzītes atceļojušas no Ungārijas, Vācijas, arī Anglijas.

UGUNSKRUSTS. Mājas pagalmā iekārtotā ugunskura vieta veidota kā ugunskrusta zīme, – to vēlējies Ingas vīrs. «Ugunskuram jābūt norobežotam, un vajadzēja arī īpašu vietu, kur visiem pulcēties, tāpēc šāda zīme tika izgatavota pēc pasūtījuma».

Skats pa logu. Meitas Ances istaba, kas nākotnē būšot vecāku guļamistaba, iekārtota oranžos un zaļganos toņos, tāpēc rada dzīvespriecīgu sajūtu. Savukārt meitai paredzēta istaba, kuru vēl plānots remontēt. «Vēlējos šeit košas krāsas, kas ir vienas no mīļākajām, jo pirmajā stāvā izvēlēti pelēcīgi toņi. Istaba ir saulaina, tai vajadzīgi arī aizkari. Tos vēlos tumšākā zaļā un oranžā tonī, papildinātus ar koka elementiem».

AITAS. Meitas Ances istabā vieta rasta mammas kolekcijai ar apmēram 600 aitām, kurām speciāli izgatavots plaukts. Kolekcionēšana esot Ingas vaļasprieks, tāpēc dāvanas, nākot ciemos, neesot grūti izvēlēties.

FIGŪRIŅAS. Skotu terjeru figūriņu kolekcija izlikta plauktā Ingas darbistabā. Skotu terjeri esot viņai mīļākā suņu šķirne. «Nevienai citai šķirnei nav tik pateicīgs siluets. Skotu terjeri ir tik grafiski un izteiksmīgi,» secina animatore, kurus tos izmantojusi savos darbos.

LEĻĻU MĀJA. No lamināta un būvmateriālu pārpalikumiem izveidots Ances rotaļu stūrītis – leļļu māja, kas atrodas blakus rakstāmgaldam. «Viņa to praktiski neizmanto, jo mājas darbus veic dzīvojamā istabā,» meitas paradumus atklāj mamma.

KOLEKCIONĀRE. Inga pēc horoskopa esot Aita, kas dzimusi Kazas gadā. Inga smaidot stāsta, ka aitu barā paslēpies citplanētietis, jo multenēs viņš nolaupa aitas, un vilks. «Kad man bija 18 gadu, Ziemassvētku vecītis atnesa divas aitiņas, un tā es sāku krāt,» atminas kolekcijas īpašniece un rāda pašu pirmo aitu Zūstru. Daļa no tām atceļojušas no ārzemēm, ir arī tādas, kas iegādātas humpalās. Lētākā aita maksājusi 9 santīmus, bet dārgākā esot 25 latus vērta. Vērienīgā kolekcija, protams, prasot arī kopšanu – jāpurina un jāizsūc ar putekļusūcēju. Inga rīkojot aitām arī mazgāšanas tūres un pēc tam dārzā izkarot uz auklas žāvēties.