Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Mājvieta plašumā un omulībā

© F64

Ebreju restorāna Menora īpašniece Diāna Rezņikova kopā ar ģimeni – vīru Jūliju, kurš ir uzņēmējs, bērniem Baruhu (10 gadi), Lineli (5 gadi) un Ruvenu (2 gadi) – vasaras nogalē pārcēlās uz jaunu mājvietu no iepriekšējās, kuru paši bija uzbūvējuši Rīgas apkaimē.

«Piecus gadus to labiekārtojām, taču māja bija maza. Tad, kad pieteicās jaunākais dēls, sapratām, ka mums dzīvojamās platības būs par maz,» stāsta Diāna Rezņikova. Jaunajā mājvietā nebija pabeigti celtniecības darbi – iekārtota vannas istaba, vienas istabas vietā bijusi garderobe, kurā nav bijis loga, tāpēc vajadzējis veikt pārbūvi, lai katram bērnam būtu sava istaba un arī atsevišķa vannas istaba. Diāna stāsta, ka jaunas mājvietas meklējumi ilguši apmēram gadu, līdz atrasta, kā viņa saka, vislabākā vieta pasaulē. Sieviete atceras: kad pirmo reizi mājā ienākusi, tā uzreiz iepatikusies un šķitusi liela. Tagad vēl dažkārt iezogoties doma, vai patiešām divstāvu ēka esot viņas ģimenes īpašums. Diāna neslēpj, ka esot lietas, kas vēl jāizdara mājas labiekārtošanā, kam parasti neatliekot laika. Viņa piekrīt vīra teiktajam, ka uz jauno vietu jāpārceļas tikai tad, kad mājās viss būs pabeigts, citādi nepadarītais tā arī paliek neizdarīto darbu sarakstā. Diānas ģimenei nepatīk, ja māja ir pieblīvēta ar mēbelēm, priekšroku dod plašumam un brīvai telpām, un tas arī ticis ievērots nesen iegādātajā miteklī. «Omulībai mājās ir vajadzīga sajūta, ka kāds tajās vienmēr gaida,» secina Diāna Rezņikova.

BALTAS MĒBELES. Baltajam galdam viesistabā, pie kura ģimene ietur maltīti, pieskaņoti krēsli. Paredzēts iegādāties arī sekciju – plauktu, uz kura novietos televizoru. Tas būs baltā krāsā, un jau esot noskatīts mēbeļu veikalā Larus. Diāna spriež, ka baltas krāsas mēbeļu un sienu izvēle neesot praktiska, it īpaši tagad, kad bērni vēl ir mazi, lai gan rada mājīguma un kārtības izjūtu. Namamātei svarīgi, lai mājās vienmēr ir ziedi, tikai tie nedrīkst būt mākslīgie.

AKMENS. Virtuves zona savienota ar viesistabu, bet sākotnēji virtuve bijusi nodalīta. No tās durvis ved laukā arī uz terasi, kur var atpūsties un uzcept gaļu jebkurā gadalaikā. Darba virsmai izvēlēts akmens, lai būtu pamatīgums un ilgi kalpotu. Virtuves iekārta ērtai lietošanai aprīkota ar mūsdienīgām izvelkamām atvilktnēm bez roktura. «Dizainere ieteica veidot baltu virtuvi, bet es vēlējos, lai to papildina vēl kāda cita krāsa. Man patīk violetie un bordo toņi. Kad dīvānam būs jaunais apvalks, uz tā uzlikšu bordo krāsas spilvenus,» atzīst Diāna. Pie bāra letes tirdzniecības vietā jau noskatīti trīs krēsli. Virtuves zonā saskaņā ar ebreju tradīcijām ir divas izlietnes – vienu izmanto trauku mazgāšanai, kuros gatavo gaļas ēdienus, otra paredzēta traukiem, ko izmanto piena produktiem.

Lampa virs letes atvesta no agrākās mājvietas un iederas gaišajā, plašajā telpā.

MĪĻLIETIŅAS. Kamīns bijis arī iepriekš, taču jaunie saimnieki to pārveidojuši. Uz tā novietotas mīļlietiņas un ģimenes fotogrāfijas.

ATMIŅAS. Šī statuja Diānai ir saglabājusies piemiņai no raidījuma Ideālās vakariņas, kurā viņa piedalījās pērn.

SASKAŅOTI. Diānai patīk augstie griesti, jo tie vienmēr jebkurā telpā rada milzīgas dizainiskās iespējas. Lampas un aizkarus, kas veic ne tikai praktisku, bet arī dekoratīvu funkciju, piemeklējusi dizainere, radot vienotu koptēlu kāpņu zonai, kas ved uz ēkas otro stāvu. Tajā iekārtotas istabas bērniem un guļamistaba vecākiem.

Guļamistaba. Iepriekšējā dzīvesvietā guļamistabā bijis iebūvēts sienas skapis ar lieliem spoguļiem, un Diāna vēlējusies, lai arī tagadējā mājā būtu līdzīgs. Apaļa gulta atceļojusi no iepriekšējās mājvietas tāpat kā lustra. «Guļamistaba ir ļoti līdzīga, kāda tā agrāk mums bija, tikai tagadējā ir plašāka.

MĪĻĀKĀ. Diānai guļamistaba esot mīļākā vieta mājās. «Dizainere Anna Loginova piedāvāja tajā novietot arī galdu un krēslus, bet es sapratu, ka tie nav nepieciešami,» saka viņa. Diānai nepatīk lielas sekcijas, tāpēc izvēlējušies nelielu plauktu.

Apaļas formas. Guļamistabas griestu dekors pieskaņots lustrai.

GULTA, KAS BRAUC. Jaunākā dēla Ruvena istabā ir dzīvespriecīgas krāsas, mēbeles iegādātas IKEA Polijā. Ideja par zīmējumu ar koku pieder dizainerei Annai. Ruvenam patīkot gulta – mašīna. Grīdas segums nav mainīts, atstāts iepriekšējo saimnieku izvēlētais.

FUTBOLISTA ISTABA. Vecākā dēla Baruha istaba iekārtota sportiskā stilā, jo viņš aizraujas ar futbolu. Sporta tematika interjera dizainā ir sienām un apgaismojumā. Dīvāns ir izvelkams, lai dienā neaizņem daudz vietas istabā.

ROZĀ. Meitas Lineles istaba iekārtota rozā toņos telpā, kur iepriekšējie saimnieki bija iekārtojuši garderobi. Rozā krāsa izvēlēta pēc Lineles ierosinājuma. «Meita teica, ka rotaļlietas nav nepieciešamas, tikai lādītes, kur glabāt dārglietas, un spogulis.