Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Ekomāja utilitārā stilā

© F64

Viesu nama Četri gadalaiki Krimuldas pusē saimniekiem Līgai un Agrim Baltmaņiem pirms pieciem gadiem radās vērienīgs plāns iekārtot viesu māju eirostilā, izmantojot arī dizaineru pakalpojumus.

«Taču tad sākās krīze, un arī mums nācās nedaudz piezemēties ar savām idejām,» stāsta Līga Baltmane.

Šajā skaistajā, klusajā vietā bijis ģimenes īpašums ar vecām ēkām, tāpēc meklējuši labāko risinājumu, kā visu lietderīgi izmantot. Uz vecas mājas pamatiem uzbūvēta jauna guļbūves ēka un sakopta plašā teritorija. «Izlēmām, ka jāsāk izmantot materiāli, kas ir pa rokai. Tas palīdzēja ietaupīt arī līdzekļus,» atzīst Agris. Līga uzreiz paslavē dzīvesbiedru, kurš licis lietā savas prasmes un no kokmateriāliem izgatavojis viesu mājai nepieciešamās mēbeles. Daļu materiālu, kuri pirms tam nav tikuši izmantoti apmēram 15 gadu, savulaik ir pašu zāģēti mežā, daļa paņemti no vecajiem šķūņiem. «Tā mēs sākām čubināt savu ekomāju. Tas, kas bija atrodams un paņemams dabā, to mēs arī sākām izmantot.» Daudzviet pielietojums rasts koka paletēm, no tām tiks izgatavotas arī gultas, kur nakšņot viesiem, lai dizainiski būtu vienots stils. Līgai un Agrim darbošanās viesu mājā ir patīkams hobijs, un viņi ir gandarīti, ka pakāpeniski izlolotās idejas un ieguldītā darba rezultāts iepriecina gan pašus, gan tos, kas brauc uz šejieni atpūsties.

Pašlaik viesu mājas labiekārtošanas darbi turpinās, jo ir noslēgusies pirmā kārta – gatavs ir ēkas pirmais stāvs.

«Mūsu prioritāte nav veidot neko greznu. Šajā vidē meža vidū nekas tāds arī neiederētos,» vērtē Līga. Par oficiālu viesu nama atklāšanas datumu var uzskatīt šā gada 24. maiju, kad tā teritorijā pļavā rīkotas kāzas. «Paldies kāziniekiem! Tas mums deva iedvesmu vēl vairāk šiverēties,» stāsta Baltmaņu ģimene. Otrajā stāvā paredzēts iekārtot četras istabas nakšņošanai. Līga atklāj, ka tās tiks iekārtotas katra savās krāsās atbilstoši visiem gadalaikiem. «Katram gadalaikam ir sava rozīnīte, un arī daba katrā no tiem izskatās skaista, taču citāda.» Par viesu nama nosaukumu Četri gadalaiki Baltmaņu ģimene esot ilgi prātojuši, varbūt to vajagot mainīt pret citu, bet palikuši pie sākotnēji izdomātā un īstā.

*

SALIEDĒTI. Baltmaņu ģimene – Līga, Agris un viņu piecus gadus vecā meita Ance, kas vecākiem ir liels palīgs, – viesu namu klusā, meža ieskautā vietā iekārto ar saviem spēkiem. Ģimene visu dara kopīgi un saliedēti. «Mūsu prioritāte nav veidot neko greznu. Šajā vidē nekas tāds arī neiederētos,» saka viņi.

GAUMĪGI UN VIENKĀRŠI. Viesu mājā vienkāršu, bet dizainiski skaistu funkciju veic izmantotais lins. «Kad sākām darboties ar koku, sapratām, ka pārējām lietām arī jābūt saistītām ar dabu,» stāsta saimnieki. Viņi rūpīgi pārdomā visus dizaina elementus, lai tie būtu savstarpēji saskaņoti, piemēram, no koka ir izgatavoti drēbju pakaramie, koka rozetes pie sienas, kas papildinātas ar virvi. Līga meklējusi veikalos baltus, gludus oļus, taču pēc tam sapratusi, ka tādi interjerā neiederēsies, un nolēmusi dabā lūkot akmeņus. No meldriem izveidojusi gaumīgu kompozīciju, bet ritenis ir atrasts pie vecās mājas, nokrāsots un atradis sev jaunu vietu.

MOBILI. Atpūtas zonā ir novietoti ērti sēžamie – pufi, kur var iekārtoties pēc pirts procedūrām. No tās var iziet laukā uz terases. «Šo zonu veidojām atvērtu – ja ārā ir labs laiks, tad var doties laukā. Mēbeles ar nolūku izvēlētas, lai ir mobilas, brīvi transportējamas pa visu teritoriju atbilstoši vēlmēm un laika apstākļiem,» stāsta saimnieki.

UZ RITEŅIEM. Saimnieks Agris no koka paletēm izgatavojis galdu uz riteņiem, kā arī bāra leti uz riteņiem, tāpat kā citas mēbeles viesu namā.

VIESĪBĀM. Plašajā zālē, kas savienota ar nelielo virtuves zonu, var rīkot lielākas viesības, lai gan vasaras periodā viesi labprātāk grib atpūsties laukā un būt tuvāk dabai.

RELAKSĀCIJA. Atpūtas zona nekādi nav iedomājama bez patīkamas relaksācijas ar ūdeni. «Šeit sākumā bija baseins, taču mēs radām labāku risinājumu,» stāsta Baltmaņu ģimene. Viņi atklāj arī vēl kādu savu oriģinālu ideju, iekārtojot tualetes. Problemātiski bijis atrast mazas izlietnes, tāpēc iegādājušies salātu bļodas, kas izskatās estētiski pievilcīgi un kalpo izlietnes vietā.

TUMŠA. Līga neslēpj, ka grīdai uz tumšajām flīzēm nav izvēlēta īsti piemērota krāsa. Tā nav praktiska, jo uz grīdas paliek pēdas, ienākot telpā. Svinību zālē novietota, kā ģimene joko, lāde dažādām aktivitātēm – tajā ieliktas galda spēles, bumbas, badmintona piederumi un citi.

INTERESANTAS LAMPAS. Virtuves zona nav plaša, taču vietas pietiek maltītes pagatavošanai. Lampas pirmajā stāvā nav pirktas. «Tās ir pašu izgatavotas, lai būtu citādi, utilitārā stilā,» uzsver Agris.

KRĀSAINI. Ēkas pirmajā stāvā ienākusi zaļā krāsa, bet otrajā stāvā tiks izmantotas visdažādākās dabas krāsas. Šos plauktus arī izgatavojis viesu nama saimnieks Agris.

DZĪVA ĒKA. «Guļbūves ēka kustas, tā ir dzīva, tāpēc apmales un līstes pie sienām vai grīdas nevar pielikt. Vīram ienāca prātā laba ideja, ka sienas un griestu savienojuma vietā var izmantot virvi,» atklāj Līga.

MEŽA ZVĒRI. Viesu nams atrodas Gaujas nacionālā parka teritorijā, tāpēc ieraudzīt meža zvērus dabā – tas nav nekas neparasts. «Tad, kad tiek nopļauta zāle, viņi šeit ir bieži viesi,» stāsta Līga.

PIE DABAS. Jaukā laikā atpūtnieki var baudīt klusumu un vērot dabu, sēžot laukā vai pastaigājoties pa viesu nama teritoriju, kā arī paši cept gaļu uz lielas grilpannas, ko saimnieki ierīkojuši viesu labsajūtai.

LAPENE arī ir Agra prasmīgo roku darbs. Vispirms viņš ar sievu kopīgās idejas uzliek uz papīra, lai pēc tam tās īstenotu realitātē. Lapenes iekšpusē griestiem izmantots lina pārklājums. Līga stāsta, ka lapene ļoti romantiski izskatās vakarā, kad tiek iedegtas sveces. «Šeit parasti rīko dejas. Tām atbrīvojam placi no mēbelēm.» Lapenes mēbelēm izmantoti dēļi no vecā šķūņa.

ROMANTISKI AIZKARI. Lapenē uzkārti šūpuļtīkli, bet romantiskie aizkari saglabāti no kāzu svinībām. «Idejas nekur nešpikojam. Pamazām izdomājam un tad skatāmies, kā tās izskatīsies».

LABIEKĀRTOS APKĀRTNI. Līga teic, ka viesu mājas apkaimē tiks stādīti koki un puķes, kuru kopšana neprasa lielas pūles, arī regulāru laistīšanu. «Jāizvēlas tādi augi, kuri paši spēj izdzīvot. Var iestādīt skaistus kokus un puķes, bet, ja tie aiziet bojā, tad ir skumji».