Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Antīki motīvi uz moderna fona interjerā

© F64

Kulinārijas bloga www.gatavoza.lv autore Zane Užule kopā ar meitām Emīliju (7), Esteri (5) un Karlu (5) un vīru Mārtiņu jau kādu laiku dzīvo Siguldā, kur plāno būvēt arī paši savu ģimenes māju, taču, atrodoties Rīgā, ģimene labprāt iegriežas savā Teikas mājoklī, kur katrai lietai ir ne vien vēsture, bet arī stāsts, kā tā uz turieni atkļuvusi.

«Šī ir vīramātes māja, kur paaudžu paaudzēs otrais stāvs vienmēr bijis atvēlēts bērniem. Pirms pārvācāmies uz šejieni, dzīvojām dzīvoklī,» par nokļūšanu namā stāsta Zane. Iepriekš 100 kvadrātmetru plašajās telpās valdījis 90. gados taisīts remonts, tāpēc viss ir pilnībā pārveidots un padarīts mūsdienīgs. «Remontu sākām taisīt 2005. gadā. Gāja diezgan raiti, jo paveicās ar meistariem – strādāja labi un ātri. Gribējās lai ir perfekti un ilgtermiņam, tāpēc remontdarbi bija pamatīgi,» Zane atceras.

«Sajūta, ko šeit vēlējāmies izveidot, bija skaidra. Pie vainas noteikti bija mana ilgstošā interese par interjera un dekorēšanas lietām, tāpēc idejas bija gūzmām,» viņa raksturo. Dzīvojot iepriekšējā dzīvesvietā, antikvariātos bija iegādāti dažādi interjera priekšmeti – iespējams, arī tas esot spēlējis kaut kādu lomu esošā stila izveidē.

«Vispār man patīk eklektikas stils. Nevarētu dzīvot tikai seno mēbeļu ielenkumā, kur ciku cakas ir visur, man patīk senais kombinācijā ar mūsdienīgiem risinājumiem. Gribu, lai dažādu gadsimtu lietas sadzīvo kopā,» saimniece pauž.

Veicot remontu, nomainīti gan logi, gan durvis, kā arī atjaunots jau esošais grīdas segums. «Gribējās izveidot stabilu pamatu – perfektas sienas, labas durvis, modernu virtuvi un kvalitatīvas pārējās pamatlietas,» Zane stāsta. Dienasgaisma istabās ieplūst caur logiem, kurus skauj melni rāmji, kas, pēc Zanes domām, esot visai neparasti: «Manuprāt, tas ir interesantāk – kad ir melnais rāmis, āra ainavas tiek vērotas kā ierāmētas bildes.» Sienas krāsotas maigos, neuzkrītošos toņos, jo tapetes saimniecei nepatīkot. To vietā izvēlēts perfekti nošpaktelēt un nokrāsot sienas krēmīgi vēsos toņos, uz kā fona izceļas citas krāsainas interjera lietas. Grīdu klāj atjaunots parkets, kas te jau bijis iepriekš. «Sāls ir detaļās, jo tajās slēpjas stāsti. Man patīk arī minimālisms, bet salikt visas savas skaistuma lietiņas lielā skapī, ko atvērt, tikai lai papriecātos, es nevarētu,» Zane teic un apgalvo, ka to visticamāk neļauj radošais dzīvesveids.

DETAĻAS. Zane Užule savas ģimenes Rīgas mājokli apzināti veidojusi tā, lai uz gaišo un neuzkrītošo sienu fona izceltos viņas daudzie mīļie un krāsainie interjera elementi, kam katram ir savs stāsts. «Sāls ir detaļās,» saimniece ir pārliecināta.

PIRMĀ MĒBELE. Melnais, apaļais galds bija Zanes pirmā antikvariātā iegādātā mēbele. «Man liekas, ka iztērēju tam vienu no pirmajām īstajām algām. Gribējās apaļu, lielu un pamatīgu galdu, kādu mēbeļu veikalos nekad nevarēju ieraudzīt. Tāpēc sāku meklēt antikvariātos un man ļoti iepatikās.» Sarkanie Herman Miller krēsli ir 50. gadu atspoguļojums. Tie pasūtīti interneta vietnē www.ebay.com. Melnie plauktiņi atceļojuši līdzi no iepriekšējās dzīvesvietas un ir Zanes vīra darināti.

BUFETE. Lielā trauku bufete, līdzīgi kā daudzas citas lietas Zanes mājās, uzradusies, atrodoties īstajā laikā un vietā. «Laimīgā kārtā pie mums ciemos bija uzaicināti kādi viesi, kas stāstīja, ka viņiem vecajā vasaras mājā stāv dažādas vecas mēbeles, no kurām viņi labprāt atbrīvotos, citādi tās tiks izsviestas. Tā nu mēs pieteicāmies,» viņa saka.

RESTAURĒTI. Krāsainie atpūtas krēsli iegādāti remonta laikā. «Antikvariātā meklēju kaut ko citu, bet ieraudzīju šos krēslus. Tie ir restaurēti un pārvilkti ar citu audumu. Arī vecais skapītis līdzās atpūtas krēsliem iegādāts antikvariātā,» saimniece pastāsta.

TRAUKI. Viena no Zanes iemīļotākajām nodarbēm ir ēdiena gatavošana un fotografēšana, tāpēc iepriekš maltīti skaisti noformējot, viņa labprāt iegādājas interesantus un krāsainus traukus, kas noder arī interjera papildināšanai.

MOZAĪKA. Flīžu grīdas musturu virtuvē Zane izdomājusi pati. «Viss bija precīzi uzzīmēts uz papīra, taču diemžēl nebiju klāt flīžu klāšanas brīdī un meistaram kaut kas bija samisējies. Bet izskatās labi arī tagad,» viņa vērtē.

NO PARĪZES. Skursteņa vieta, kas atdala virtuves zonu no viesistabas, izrotāta ar dekoratīviem ķieģeļiem akcentam. «Pulkstenis ir atbraucis no Parīzes un iegādāts medusmēneša ceļojuma laikā,» stāsta saimniece.

DUŠAS TELPA. Dzīvoklī ierīkota arī dušas telpa. «Kad ieraudzīju šīs grīdas flīzes, uzreiz sapratu, ka mums tās vajag,» par interesanto grīdas ornamentu stāsta saimniece. Sienas pieskaņotas gaišas.

VIRTUVE nav no lielajām, taču pietiekami parocīga. Iekārta speciāli šai zonai sūtīta galdniecībā. Arī šajā telpā pamanāmas melnas detaļas, kas mājokļa saimniecei ir īpaši tuva interjera izpausme.

MELNI AKCENTI jaušami arī vannas istabā. Vanna, kas ir no zīmola Villeroy&Boch, ir tieši tāda, kādu Zane vienmēr biju gribējusi. Viņas sapnis bija arī maza, apaļa izlietnīte uz veclaicīga skapīša.

DEKORATĪVI. «Mazais, melnais galdiņš man ir viens no mīļākajiem pirkumiem – tas jau pirkšanas brīdī bija tieši tik smuks, tāpēc to nevajadzēja pat atjaunot. Aizslietnis ir radies nesen, un to ir darinājis vīrs – tam ir tīri dekoratīva nozīme,» Zane pastāsta.

SAPŅAINI. Guļamistabā valda violeta noskaņa, ko izjauc balti sapņains uzraksts tieši virs saimnieku gultas. To Zane izveidojusi pati, gatavojot kādu no sava interneta žurnāla ierakstiem. Gulta pirkta Ikea.

PAŠAS ROKĀM. Galds dvīnīšu istabā ir aizgūts no to pašu ģimenes draugu vasarnīcas, no kuras nākusi viesistabā atrodamā trauku bufete. Tas ir ļoti pamatīgs, un, veltot pūliņus atjaunošanas darbos, mēbele atguvusi savu spozmi. Kosmiskā lustra esot spontāns pirkums kādā antikvariātā, bet aizkarus mamma šūdinājusi pati, sakombinējot kopā vairākus audumus.

KRĀSAINI. Arī šīs telpas aizkarus darinājusi pati Zane. «Pēc tajos redzamajām krāsām piemeklējām sienu toņus. Tas ir tas, kas man patīk – kaut kas svītrains un puķains vienlaikus, un kaut kas nepareizs, lai nav vienmuļi,» viņa stāsta.

RADOŠI. Vecākās meitas istaba izbūvēta tālākajā dzīvokļa galā. Košās sienas esot Zanes un viņas māsas radošu izpausmju rezultāts – esot bijis gatavs dažās dienās. Vieglās un gaišās mēbeles pirktas Ikea.

ROMANTISKI. «Gultiņas dvīnēm iegādājāmies Ikea. Tās ir ļoti universālas, jo var pagarināt. Negribējām neko masīvu, un tā, manuprāt, izskatās romantiski un meitenīgi,» Zane domā. Baltā grīdas lampa ir kāzu dāvana.

MĀSAS DĀVANA. «Mākslas darbu pie sienas dvīņu istabā darinājusi mana māsa, bet skapītis ceļojis līdzi no iepriekšējās dzīvesvietas un ir viens no pirmajiem antikvariātos iegādātajiem interjera elementiem,» saimniece iepazīstina ar priekšmetu vēsturi.

MODERNAIS darba galds veidots komplektā ar skapi, kas atrodas guļamistabā, jo tā telpa sākotnēji bija paredzēta darbistabai. Galda virsma sūtīta galdniecībā, bet kājas atrastas Ikea.

6 padomi, kā iekārtot skolēna darba vietu

GALDS UN KRĒSLS. Svarīgākās skolēnu mācību vietas mēbeles ir galds un krēsls. Iegādājoties galdu, jāpievērš uzmanība, lai tas būtu pietiekami liels un ērts un uz tā satilptu visi mācībām nepieciešamie piederumi. Svarīgi, lai galds atbilstu bērna augumam – tam jābūt aptuveni 55–65 centimetrus augstam, bet krēsla augstumam jābūt regulējamam.

MĒBEĻU AUGSTUMS. Domājot par ilgtermiņa ieguldījumu budžeta plānošanā un mazā skolēna veselībā, jau iegādājoties pirmās mēbeles, iespējams, jāizraugās tādas, kurām ir regulējams augstums un kuru dizains bērnam ātri neapniks. Nevajadzētu aizmirst arī par grāmatu plauktiem un skapīšiem, kuros novietot retāk vajadzīgus priekšmetus. Nepieciešama arī vieta skolas somai – tam var kalpot galda malā piestiprināts āķis vai speciāli tam atvēlēts plaukts.

APGAISMOJUMS. Darba vietai jāatvēl gaiša telpa, turklāt svarīgi galdu un krēslu novietot tā, lai gaisma kristu no kreisās puses (ja bērns ir labrocis, pretējā gadījumā – no labās). Lai spoža saule netraucētu lasīt vai rakstīt, vēlams logu aprīkot ar žalūzijām vai aizkariem, ar ko vajadzības gadījumā gaismas intensitāti telpā mazināt. Uz galda jābūt arī galda lampai.

DARBS PIE DATORA. Ja bērns strādā ar datoru, arī šajā gadījumā darba vieta jāpielāgo atvases augumam. Monitora augšējai malai jāatrodas acu augstumā, bet kājas, ja tās nesniedzas līdz zemei, jāatbalsta pret kādu kasti vai soliņu.

KRĀSAS BĒRNISTABAI. Speciālisti iesaka bērnu istabas veidot maigos pasteļtoņos vai dzelteni saulainās krāsās, jo tās aktivizē smadzeņu darbību. Lai atvieglotu atvasēm mājasdarbu pildīšanu, nevajadzētu uz galda novietot priekšmetus, kas var novērst uzmanību, bet mācību zonu iekārtot pēc iespējas klusākā vietā.

PĀRTRAUKUMS. Lai izvairītos no ilgstošas atrašanās vienā pozā, kas var traucēt pareizas stājas veidošanos, kā arī nenogurdināt acis, rakstu darbi un strādāšana ar datoru nedrīkst ilgt vairāk par 30 minūtēm – pēc tam nepieciešams pārtraukums.