Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Pašvaldība plāno veikt vērienīgus ieguldījumus Rīgas 1. slimnīcā

© skanpix

Izmantojot Eiropas Savienības finansējumu, Rīgas pašvaldība plāno veikt vērienīgus ieguldījumus Rīgas 1.slimnīcā un Ādas un seksuāli transmisīvo slimību klīniskajā centrā. Kopā abās iestādēs plānots ieguldīt vairāk nekā miljonu latu.

Par to informē Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs Leonīds Kurdjumovs (SC).

Eiropas reģionālās attīstības fonda (ERAF) naudu abas minētās Rīgas pašvaldības SIA varēs saņemt, ja no pašvaldības puses tiks nodrošināts 15% jeb 164 000 latu līdzfinansējums.

ERAF līdzekļu izmantošanai jāsākas jau šogad. Projekta kopējās izmaksas Ādas un seksuāli transmisīvo slimību klīniskajam centram ir 510 636 lati, bet Rīgas 1.slimnīcai - 727 804 lati.

Ādas un seksuāli transmisīvo slimību klīniskajam centram lielākā daļa piešķirto līdzekļu paredzēta ēku rekonstrukcijai un renovācijai - kopsummā 450 636 lati, tai skaitā no ERAF - 383 041 lats. Medicīnas aprīkojuma iegādei paredzēti 50 000 latu, tai skaitā no ERAF - 42 500 latu.

Rīgas 1.slimnīcai paredzēts iegādāties ehokardiogrāfu par 75 000 latu, no kuriem ERAF nauda būs 42 500 latu. Slimnīcā ERAF finansējums - 17 000 latu - tiks tērēts arī četru neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) brigāžu izvietošanai paredzēto telpu renovācijai, bet dienas stacionāra un ārstu kabinetu remontiem paredzēti vairāk nekā 437 000 latu.

Dalot Eiropas naudu, bija jāievēro pieci kritēriji: tā piešķirama neatliekamās palīdzības brigāžu vajadzībām, ģimenes ārstu prakšu ierīkošanai, aparatūras iepirkšanai, mēbeļu iegādei un informācijas tehnoloģijām. Pārējā summa paredzēta ēku remontam.

"Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja jau ir pieņēmusi attiecīgu lēmumu un nosūtījusi Finanšu un administrācijas lietu komitejai lūgumu piešķirt līdzfinansējumu. Rīgas domes priekšsēdētājs ir parakstījis nepieciešamo garantiju vēstuli, tāpēc mums ir pamats uzskatīt, ka jautājums par līdzfinansējumu tiks atrisināts pozitīvi," norādīja Kurdjumovs.

Komitejas priekšsēdētājs norādīja, ka plašsaziņas līdzekļos parādījušies nepamatoti minējumi par to, ka šīs medicīnas iestādes tiekot gatavotas privatizācijai vai pārdošanai.

"Rīgas dome kategoriski noraida iespēju privatizēt vai pārdot 1.slimnīcu, Ādas un seksuāli transmisīvo slimību klīnisko centru vai kādu šo medicīnas iestāžu daļu," uzsvēra Kurdjumovs.

Domnieks informēja, ka Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) abu iestāžu vadītājiem nosūtījis vēstuli, kurā solīts, ka vismaz piecu gadu laikā netiks mainīts iestāžu profils un piederība.

SIA "Rīgas 1.slimnīca" valdes priekšsēdētājs Andrejs Pavārs norādīja, ka tas ļaušot slimnīcai attīstīties un ilgtermiņā iznomāt liekās telpas citām ar veselības nozari saistītām iestādēm.

Rīgas 1.slimnīcā tiks ierīkots atbalsta punkts NMP brigādēm, lai tās varētu ātrāk nokļūt pie pacientiem. Kopš 1.februāra slimnīcā atvērts diennakts traumpunkts.

Šogad veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai Rīgas 1.slimnīca ik mēnesi saņems aptuveni 200 000 latu lielu finansējumu, aģentūru LETA iepriekš informēja slimnīcas pārstāvis Arnolds Ķirsis.

Tas nozīmē, ka šogad slimnīcā būs dienas stacionāri terapijā, kardioloģijā, neiroloģijā, ginekoloģijā un ķirurģijā. Tāpat būs pieejami dažādi izmeklējumi, piemēram, kompjūtertomogrāfija, darbosies arī poliklīnika.

Jau kopš pagājušā gada decembra vidus slimnīca vairs nesniedz neatliekamo palīdzību, kaut bija paredzēts, ka tā slimnīcā netiks sniegta no šā gada janvāra. Šo palīdzību slimnīca vairs nesniedza, ņemot vērā to, ka bija beigušies šim pakalpojumam atvēlētie līdzekļi.