Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Valsts policijas atgādinājums par drošību Dziesmu un deju svētkos

© f64

Rīga šonedēļ piepildīta ar īpašu atmosfēru un visapkārt virmo svētku sajūta - ir sākušies XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki. Gādājot, lai visiem būtu izdevušies grandiozi svētki bez vismazākās ķibeles, atgādinām gan par drošību, gan dažiem ierobežojumiem šo svētku laikā.

Dziesmu un deju svētki šonedēļ Rīgā ir pulcējuši vairākus desmitus tūkstošu svētku dalībnieku - papildu transportlīdzekļu, tostarp lielo svētku dalībnieku autobusu, un cilvēku skaits pilsētā noteikti ir jūtams, īpaši ap pasākumu norises vietām. Ir skaidrs, ka šis ir raisījis arī pāris neērtības īpaši Rīgas iedzīvotājiem, kuri dzīvo netālu no svētku norises vietām un ikdienā ir raduši pārvietoties un novietot savus transportlīdzekļus bez papildu ierobežojumiem. Satiksme ir kļuvusi lēnāka un daudzviet Rīgā jau no 30.jūnija līdz pat 9.jūlijam ir noteikti būtiski satiksmes ierobežojumi. Lielākie ierobežojumi paredzēti no 7. līdz 9. jūlijam Mežaparka un Daugavas stadiona apkārtnē, bet nedēļas garumā līdz 9.jūlijam dažādos centra rajona ielu posmos ir aizliegts apstāties un stāvēt. Vēršam uzmanību - ja autovadītāji savus spēkratus būs atstājuši stāvvietās, kur šonedēļ tas ir aizliegts, tiks piemērots sods un šie transportlīdzekļi tiks evakuēti uz citu bezmaksas stāvvietu. Aicinām iedzīvotājus būt iecietīgiem un saprotošiem par šiem ierobežojumiem svētku laikā.

Tāpat pirms došanās ceļā aicinām iepazīties ar noteiktajiem satiksmes ierobežojumiem, ieplānot citu maršrutu un ierēķināt papildu laiku ceļā. Ja ir papildu jautājumi vai neskaidrības par satiksmes ierobežojumiem Rīgā, sazinieties ar Satiksmes vadības centra bezmaksas informatīvo tālruni: 80003600, tāpat ar satiksmes ierobežojumiem var iepazīties šeit: http://rdsd.lv/jaunumi/2018/06/dziesmu-un-deju-svetku-laika-riga-gaidami-butiski-satiksmes-ierobezojumi

Šajos Dziesmu un deju svētku dalībnieku vidū ir arī bērni, par kuru drošību ir īpaši jādomā. Aicinām vecākus un bērnu pārstāvjus atkārtoti izrunāt, ko darīt, ja gadās, piemēram, nomaldīties no sava kolektīva. Tāpat atgādinām vecākiem, kuri ik dienas nogādā un sagaida savas atvases viņiem paredzētajā pasākumu norises vietā Rīgā - sarunājiet ar savu kolektīvu pārstāvjiem tikšanās laikus, ne tikai atstājiet bērnus pie pasākuma norises vietām. Tādējādi jūs izvairīsieties no gadījumiem, kad bērns, meklējot tikšanas vietu, var apmaldīties. Arī šajos svētkos pēc svētku gājiena un atklāšanas pasākumā kārtības sargi dažiem noklīdušajiem svētku dalībniekiem palīdzēja atrast savus kolektīvus un vecākus.

Tāpat aicinām arī parūpēties, lai katram bērnam līdzi būtu mobilais telefons un ar viņu nepieciešamības gadījumos varētu sazināties. Telefons var būt pakārts telefona maciņā kaklā vai noslēpts kādā iekšējā kabatā - tautu tērpa krāšņumu tas noteikti neaizēnos, bet būs ļoti noderīgs bērnam, ja būs steidzama nepieciešamība. Aicinām arī pārējos svētku dalībniekus un kolektīvu vadītājus pirms pasākumiem vienoties par tikšanās vietām, apmainīties ar kontakttālruņiem, kā arī izrunāt rīcības plānu situācijās, ja gadās noklīst vai aizkavēties.

Diemžēl esam arī saņēmuši iesniegumu par personīgo mantu zādzību no pasākuma vietas, tāpēc aicinām dalībniekus sargāt savas mantas un neatstāt tās bez uzraudzības! Savukārt, ja gadījies nozaudēt savas mantas, pēc tām uzreiz var lūkot organizatoru informācijas teltīs, kas atrodas pasākumu vietās, savukārt vēlāk tās tiks nodotas tuvākajā policijas iecirknī. Tāpat jānorāda, ka lielajās svētku pasākumu norises vietās ir arī vairāki ierobežojumi, kas attiecas uz dažādu priekšmetu ienešanu teritorijā, piemēram, lietussargu, pārtiku, dzērienus u.c. Visu šo lietu sarakstu var atrast dziesmu svētku mājaslapā.

Vēlreiz vēršam uzmanību: svētku laikā droniem - nē! Svētku norisi no augšas filmē tikai saskaņots organizatoru oficiālais bezpilota lidaparāts, no kura iegūtais materiāls būs izmantojams bez autortiesību ierobežojumiem, ar atsauci uz Latvijas Nacionālā kultūras centra arhīva foto/video. Jebkura cita patvaļīga bezpilota lidaparātu izmantošana ir aizliegta un par to pienākas sods. Mēs kontrolējam! Jāpiebilst vien, ka jebkurš dalībnieks vai skatītājs drīkst gan filmēt, gan fotografēt svētku norisi (bez statīviem), ierobežojums attiecas tieši uz droniem.

Savukārt rūpēs par Dziesmu un deju svētku dalībnieku un apmeklētāju drošību un mierīgu, skaistu svētku norisi, šonedēļ visās svētku norises vietās dežurēs policija un citi operatīvie dienesti. Gadījumā, ja gadījies nomaldīties no sava kolektīva vai notikusi kāda nelaime, aicinām vērsties pie kāda no dienestu pārstāvjiem - mēs palīdzēsim!

Ievērosim noteikumus, rūpēsimies par sevi un savu līdzcilvēku drošību, būsim saprotoši un iecietīgi - lai mums visiem izdevušies un skaisti šie svētki!