Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Patvaļīgā būvniecība plešas plašumā

© Tabula

Pieklusuši brīdinājumi, ka tiks sodīti tie dzīvokļu īpašnieki Rīgā, kuri bez saskaņošanas iestiklojuši lodžiju vai balkonu. Lielāku būvvaldes inspektoru uzmanību izpelnījušās bīstamās ēkas, patvaļīgi ierīkotās autostāvvietas un autogāzes uzpildes stacijas.

Lodžijas un balkona iestiklošana vai pārbūve ir jāsaskaņo Rīgas pilsētas būvvaldē, taču galvaspilsētā uzskaitīti vairāk nekā 211 000 lodžiju un balkonu, no kuriem bez saskaņošanas iestikloto skaits nav precizēts. Rīgas pilsētas būvvalde katru iestikloto lodžiju nepārbauda, bet reaģē uz iedzīvotāju iesniegumiem. Ja kādam nepatīk kaimiņa iestiklojums vai tas šķiet bīstams, būvvalde šo iesniegumu pārbaudīs.

Katrā piektajā Rīgas pilsētas būvvaldes inspektoru pārbaudē vai apsekošanā konstatēta patvaļīgā būvniecība, lai arī par to ir paredzēts sods. Piemēram, salīdzinot 2009. un 2013. gadu, secināts, ka lietu skaits palielinājies par 67 procentiem. Būvvaldē norāda, ka arī pēdējā pusotra gada laikā patvaļīgās būvniecības lietu skaits ir palielinājies divas reizes.

Būvvaldē Neatkarīgo informē, ka līdz šā gada 1. maijam Rīgā ir konstatēti 2672 patvaļīgās būvniecības gadījumi, no kuriem tikai 505 gadījumos lietas ir izbeigtas, jo būvvalde ir konstatējusi, ka patvaļīgās būvniecības sekas labprātīgi ir novērstas vai konstatēta padomju laika būvniecība.

Vienlaikus būvvaldē ar nožēlu konstatē, ka likumdevējs ir izstrādājis tādu normatīvo aktu regulējumu, kas ir labvēlīgs pārkāpējam, nevis uzraugošajām institūcijām, jo pārkāpēji var izmantot tiesības apstrīdēt un pārsūdzēt gan būvvaldes izdotos administratīvos aktus, gan izpildrīkojumus, kā rezultātā ilgstoši netiek novērsti konstatētie pārkāpumi.

Ja pārkāpumus mērītu ar piemēroto un iekasēto soda naudu apmēru, tad nākas secināt, ka pērn apmēram puse pārkāpēju soda naudu samaksāja labprātīgi. Viņiem tika piespriesti 24 195 eiro, samaksāti - 7813,55 eiro. Arī 2014. gadā piemērotās piespiedu naudas (15 149 eiro) labprātīgi samaksāja puse pārkāpēju. Vidējais soda naudas apmērs bijis 542 eiro. Pārkāpēji aktivizējušies pēc brīdinājumu saņemšanas, tad nomaksāti 18 580 eiro, un zvērināti tiesu izpildītāji piedzinuši 8705 eiro.