Saruna ar Tukuma novada domes priekšsēdētāju: priekšplānā ir ģimene

SIMTGADE. «Sākam gatavoties Latvijas simtgadei, ko atzīmēsim ar pieminekļa atklāšanu Zigfrīdam Annai Meierovicam, vienam no Latvijas valsts dibinātājiem, mūsu novadniekam,» teic Ēriks Lukmans © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Saruna ar Tukuma novada domes priekšsēdētāju Ēriku Lukmanu.

- Viens no svarīgākajiem novada un pilsētas attīstības rādītājiem ir budžeta pieauguma tendence. Kāds, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir Tukuma novada budžets?

- Tukuma novada pašvaldības 2017. gada budžets izstrādāts, ievērojot normatīvajos aktos paredzētās prasības. Tas ir dokuments, kurš atspoguļo pašvaldības politiku un prioritātes skaitliskā izteiksmē, un šogad kopumā tas vērtējams kā sociāli atbildīgs, izaugsmes un perspektīvo iespēju budžets.

Tukuma novada pašvaldības 2017. gada ieņēmumi ir plānoti 32 309 876 eiro, kas ir par 4,6% vairāk nekā 2016. gadā sākotnēji plānotie. Lielāko ieņēmumu īpatsvaru (48%) veido iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kurš šogad plānots ar 3,3% pieaugumu attiecībā pret iepriekšējo gadu. Saskaņā ar nekustamā īpašuma nodokļa prognozi pašvaldības budžeta īpašuma nodokļa ieņēmumi pieaugs par 1,5%. Savukārt valsts budžeta transferti - mērķdotācijas un dotācijas 2017. gadā plānotas par 7,3% lielākas. Būtiski, ka šogad pašvaldība saņems arī 500 000 eiro valsts atbalstu sporta halles būvniecībai pie Tukuma 3. pamatskolas, kā arī dažāda apmēra finansiālo atbalstu Tukuma Nevalstisko organizāciju apvienībai biroja tehnikas iegādei; Z. A. Meierovica pieminekļa izveidei; Pūres kultūras namam inventāra iegādei un Tukuma Dzīvnieku patversmes darbības nodrošināšanai.

- Kādas ir šī gada prioritātes - kādiem mērķiem tiks izmantoti līdzekļi?

- Lielākais izdevumu īpatsvars budžetā ir atbalsts izglītībai 61%, kultūrai un sportam 10% un sociālajai palīdzībai un pakalpojumiem 8%. Tā kā pašvaldības prioritāte ir izglītība, tad izglītības sfērai attiecībā pret iepriekšējo gadu ir plānots 32,51% pieaugums. Lielas summas, ko paredzēts piesaistīt arī kredīta veidā no Valsts kases, plānots investēt Eiropas Savienības fondu projektos. Pašreizējais pašvaldības kredītportfelis veido 11,05%, un tam ir tendence samazināties, jo pašvaldības ieņēmumu bāze vidējā termiņā turpinās pieaugt. Taču arī 2017. gada budžetā ir paredzēts būtisks finansējums tehnisko projektu un dokumentācijas sagatavošanai ES fondu apguvei.

- Ir sācies 2017. gads, kas Latvijā iezīmēsies ar masveidīgu ES fondu projektu realizācijas sākumu. Kuri ir Tukumam nozīmīgākie projekti šim ES finanšu plānošanas periodam?

- Tukuma pilsētā, kas atbilstoši nacionālās attīstības plānam (NAP) ir reģionālās attīstības centrs, projekta Rūpnieciskās zonas attīstība Jauntukuma rajonā ietvaros ir uzsākts darbs pie Parādes ielas posma pārbūves tehniskā projekta izstrādes ar turpmāko būvniecību. Saistībā ar minēto projektu papildus no pašvaldības budžeta līdzekļiem šajā gadā ir paredzēta Alīnes ielas gājēju celiņa un apgaismojuma izbūve. Programmas Teritoriju revitalizācija, reģenerējot degradētās teritorijas atbilstoši pašvaldību integrētajām attīstības programmām ietvaros pašlaik tiek realizēti trīs projekti un tiek plānots vēl viens, lai izbūvētu infrastruktūru uzņēmējdarbībai paredzētajās teritorijās. Būvniecības procesā ir Melnezera, Vilkājas un Purva ielu rekonstrukcija. Projektēšanas procesā ir Stacijas un Mārtiņa ielu pārbūves projekts. Tuvākajā laikā tiek plānots izsludināt Slocenes ielas posma rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādi un būvniecību.

Savukārt programmas Attīstīt un uzlabot ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas pakalpojumu kvalitāti un nodrošināt pieslēgšanās iespējas ietvaros ir iesniegts izvērtēšanai VARAM projekta pieteikums par maģistrālo sadzīves kanalizācijas tīklu rekonstrukciju un paplašināšanu.

Iesaistīsimies arī programmās Uzlabot pieejamību veselības veicināšanas un slimību profilakses pakalpojumiem un Uzlabot vispārējās izglītības iestāžu mācību vidi. Tās ietvaros četrās Tukuma pilsētas izglītības iestādēs ir plānots izveidot jaunus dabaszinātņu kabinetus, ieviest IKT risinājumus un IKT aprīkojumu mācību procesa īstenošanai, izveidot ergonomisku mācību vidi, tajā skaitā veikt būvdarbus.

Iegādāt mācību klases aprīkojumu, mēbeles, uzstādīt apgaismoju, lai izveidotu ergonomisku un mūsdienu prasībām atbilstošu vidi. Programmas Atbilstoši pašvaldības integrētajām attīstības programmām sekmēt energoefektivitātes paaugstināšanu un atjaunojamo energoresursu izmantošanu pašvaldību ēkās ietvaros divās Tukuma pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs - Vālodzīte un Pasaciņa - ir plānoti energoefektivitātes uzlabošanas pasākumi. Pašlaik ir izsludināts iepirkums par tehniskā projekta izstrādi.

- Vai arī lauku teritorijās ieplānoti nozīmīgi projekti?

- Būtiskākais Tukuma novada pagastos ir plānotā projekta Pašvaldības autoceļu pārbūve Tukuma novadā realizācija. Pašreiz ir izstrādāti un Būvvaldē apstiprināti tehniskie projekti ceļu atjaunošanai ar kopgarumu 44 km. Februārī noslēdzās iepirkums par būvdarbu veikšanu.

- Projektu ir daudz, un summas ievērojamas. Kādus riskus saskatāt to realizācijas gaitā?

- Faktiski tos pašus, ko jau piedzīvojām iepriekšējā plānošanas periodā: normatīvās bāzes sagatavošanas būtiska kavēšanās -atsevišķām programmām nu jau vairāk nekā gadu, projektu pieteikumu ārkārtīgā sarežģītība, vērtēšanas procedūru ilgums un pārmērīgā birokrātija. Rezultāts ir projektēšanas un būvniecības izmaksu būtisks pieaugums.

- Vai paliks nauda arī pašvaldības īstenotiem projektiem, bez ES līdzfinansējuma?

- Bez minētajiem ES fondu līdzfinansētajiem projektiem pašvaldībai ir būtiski realizēt pilsētas Kultūras nama rekonstrukcijas projektu un pilsētas maģistrālās ielas - Kurzemes ielas - rekonstrukciju. Šī gada pašvaldības budžetā ir paredzēti 6000 eiro Kultūras nama un teritorijas labiekārtošanas metu konkursam. Arī Kurzemes ielai pašlaik notiek rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrāde. Izbūves finanšu avoti projektiem vēl tiek precizēti. Kopumā pašvaldības attīstības programmas investīciju plānā tuvāko septiņu gadu periodam ir iekļauti 280 projekti, no kuriem lielākā daļa ir ar nelielu finansējumu, taču ir nozīmīgi konkrētas pašvaldības teritorijas iedzīvotājiem un kopējai novada izaugsmei.

- Kādas ir izglītības jomas aktualitātes - skolu tīkla optimizācija, skolēnu ēdināšanas programma, skolu un bērnudārzu pieejamības nodrošināšana?

- Tukuma novada pašvaldība izglītības iestāžu tīkla sakārtošanu ir veikusi laika periodā no 2009. gada līdz 2012. gadam. Pašreiz esošais izglītības iestāžu tīkls ir tuvs optimālam, un tuvākajā laikā būtiskas izmaiņas nav plānotas.

Mūsu aktualitāte vēl arvien ir bērnudārzu vietu nodrošinājums, tāpēc 2016. gadā Pūres pagastā uzsākta ēkas pārbūve, lai tajā varētu pārvietot ambulanci un bibliotēku, kas līdz šim atradās Pūres pirmsskolas izglītības iestādes Zemenīte ēkā. Atbrīvotajās telpās jau 2017. gada februārī tiks atvērta pirmā no divām jaunajām pirmsskolas izglītības grupām. Lai samazinātu pirmsskolas izglītības iestāžu rindā esošo bērnu skaitu pilsētā, telpas Tukuma 3. pamatskolas ēkā ir pielāgotas pirmsskolas izglītības programmas apguvei, izveidojot divas grupas (kopā 40 bērniem). Arī pirmsskolas izglītības iestāžu Vālodzīte un Pasaciņa energoefektivitātes projektu ietvaros ir paredzēts izveidot papildu grupas vismaz 80 bērniem.

- Pašvaldība deklarē, ka svarīgākā ir ģimene un bērns. Kā tas izpaužas realitātē?

- Ir izstrādāta un ik gadu papildināta Atbalsta programma Tukuma novada ģimenēm ar bērniem. Papildus esošajiem atbalsta pasākumiem - mācību līdzekļi, transporta izmaksas, slidošanas apmācība, kultūras pasākumu apmeklējums, atbalsts audžuģimenēm, līdzfinansējums vasaras nometnēm, nodarbinātības pasākumi u.c. - no 2016. gada septembra pašvaldība 50% apmērā kompensē braukšanas izdevumus profesionālās ievirzes izglītības iestāžu izglītojamajiem. No 2017. gada 1. janvāra pašvaldība daļēji kompensē transporta izdevumus Tukuma pilsētas administratīvajā teritorijā deklarētu bērnu no pusotra līdz trīs gadu vecumam aizvešanai ar personīgo transporta līdzekli no Tukuma pilsētas administratīvās teritorijas uz izglītības iestādēm, kas atrodas pašvaldības pagastu administratīvajās teritorijās. No 2016. gada oktobra ir palielināts pašvaldības līdzfinansējums skolēnu ēdināšanas maksai, kas ģimenes budžetā dod ietaupījumu vismaz 96 eiro gadā par katru bērnu, bet ģimenēm ar maziem bērniem, kuri apmeklē pirmsskolas iestādes, vismaz 180 eiro gadā par katru bērnu.

- Runājot par bērniem - vai pievēršat pastiprinātu uzmanību sociālā un bāriņtiesas dienestu darbiem, lai izvairītos no traģēdijām, kas pēdējā laikā satrauca visu Latviju?

- Jau kopš Tukuma novada izveidošanas gan sociālais dienests, gan bāriņtiesa tika attīstīti kā vienotas novada institūcijas. Specializētās sociālās palīdzības funkcijas nodrošina Irlavas bērnu nams - patversme un SIA Irlavas Sarkanā Krusta slimnīca. Starpinstitucionālajai darba koordinācijai un sadarbībai ir izveidota profesionāla komisija, kuras sastāvā ir sociālā dienesta, bāriņtiesas, izglītības pārvaldes, Valsts policijas, pašvaldības policijas, slimnīcas, probācijas dienesta pārstāvji. Uzskatu, ka Tukuma novada veidotā sociālā darba sistēma ir efektīva un pierādījusi sevi praksē. Taču, lai cik labas vai progresīvas tiktu veidotas sistēmas, nav iespējama 100% garantija, lai izvairītos no traģēdijas. Nav iespējams katrā situācijā pielikt klāt sociālo darbinieku vai policistu. Notikušais prasa kompleksu, valstisku risinājumu - pamatā ar ekonomiskiem instrumentiem un ģimenes lomas stiprināšanu.

Mēs, Tukuma pašvaldība, kā prioritāti esam izvēlējušies ģimeni un bērnus. Par to liecina salīdzinoši lielie ieguldījumi ģimeņu morālajam un materiālajam atbalstam. Tas mums dod cerību, ka Tukumā dzīvos laimīgas ģimenes.



Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Pierīgas Austrumu iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo Krievijas pilsoni Viktoru Sporihinu (VICTOR SPORYKHIN), kurš pēdējo reizi sazinājies ar sievu 4.jūlijā pulksten 13.30 atrodoties savā dzīvesvietā Salaspilī, pēc tā laika viņa atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais