Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Rīgas Valsts tehnikums domā valstiski

KOKAPSTRĀDE, tai skaitā galdniecība un koka būvkonstrukciju speciālists ir Limbažu struktūrvienības spēcīgās puses © Publicitātes foto

«Izveidojot struktūrvienības visos Latvijas reģionos – Laidzē, Balvos, Krāslavā un Limbažos, Rīgas Valsts tehnikums faktiski īsteno valsts attīstībai un izaugsmei svarīgāko priekšnosacījumu: veido izglītotu un profesionāli sagatavotu jauno paaudzi,» uzsver RVT Limbažu reģionālās struktūrvienības vadītājs Dainis Augusts.

Nodrošina izglītības pieejamību

Nav noslēpums, ka daudzas no Rīgas attālākos reģionos izvietotajām profesionālajām mācību iestādēm ir likvidētas vai tik tikko velk dzīvību, jo līdzekļu materiāli tehniskās bāzes pilnveidošanai, programmu izstrādei un citiem procesiem, ko pieprasa šodienas darba tirgus, nepietiek. Bijušās Limbažu profesionālās vidusskolas, tagad RVT struktūrvienības, direktors Dainis Augusts uzskata, ka Limbažu profesionālās vidusskolas pievienošanās RVT, faktiski ir veiksmes stāsts. «Bez apvienošanās diezin vai mēs te tagad sēdētu un sarunātos - skola vecajā formātā pastāvēt nespēja. Galvenais jau nav pati skola, bet tas, ko tā dod. Es redzu mūsu audzēkņus un zinu viņu iespējas - daudzi dzīvo pieticīgi, tāpēc finansiāli nevarētu atļauties mācīties nedz Rīgā, nedz Valmierā. Visticamāk, daudzi no šodienas audzēkņiem tā arī paliktu bez profesijas un vidējās izglītības. Bet jaunieši tiešām ir spējīgi un ļoti talantīgi, būtu žēl, ja viņi neiegūtu profesiju un kaut kur noklīstu plašajos lielceļos. Es redzu bijušos audzēkņus servisos, būvkompānijās un patiesi priecājos, ka viņi ir ne tikai labi sava aroda pratēji, bet ir pietiekami drosmīgi un zinoši, lai veidotu savus, kaut arī nelielus, tomēr biznesus. Zinu, ka divi bijušie skolas audzēkņi ir pat uzsākuši uzņēmējdarbību ārzemēs - viens atvēris nelielu servisu, otrs galdniecību. Iespējams, ka manis nosauktie nav vienīgie.»

Vienots komandas gars

Rīgas Valsts tehnikuma nosaukums līdzi nes arī lielāku atbildību - gan mācību spēkiem, gan audzēkņiem ir jābūt atbilstošiem tehnikuma stratēģijai un uzliktajai kvalitātes latiņai. Lai mācību process un vide praktiski neatšķirtos no Rīgas, tehnikums Limbažos ir veicis investīcijas vides sakārtošanā, modernizējis mācību materiāli tehnisko bāzi, turklāt struktūrvienību pasniedzēji sistemātiski tiekas ar Rīgas kolēģiem, metodiķiem. Tādējādi gan vispārējā vidējā izglītība, gan profesionālā apmācība tiek apgūta pēc vienotiem kritērijiem, ko sev noteicis gandrīz gadsimtu senais Rīgas Valsts tehnikums. Mācoties jebkurā no RVT struktūrvienībām, audzēkņiem ir iespēja saņemt Rīgas skolēniem paredzētās atlaides sabiedriskajā transportā - arī tam ir liela nozīme. RVT direktore Dagnija Vanaga uzsver: «Nav nozīmes, kurā vietā mācās jaunietis, svarīgi, ka viņš saņem tieši tādu pašu izglītību un diplomu, kādu tehnikums sniedz Rīgā. Jaunieši no struktūrvienībām tiekas dažādos pasākumos, brauc cits pie cita ciemos un uz nometnēm - tādējādi visi ir viens liels un spēcīgs kolektīvs. Gan pedagogu, gan audzēkņu līmenī neviens netiek izcelts vai šķirots - mēs esam viena komanda, kura sev izvirzījusi mērķi - nodrošināt vienlīdzīgu izglītības pieejamību un ielikt labu pamatu jaunā cilvēka turpmākajai izaugsmei.»

Pašvaldība novērtē un atbalsta

Dainis Augusts atzīmē, ka, redzot pozitīvās pārmaiņas profesionālajā mācību iestādē, mainījusies arī pašvaldības attieksme - beidzot ir rekonstruēti tehnikuma pievadceļi. «No pašvaldības attieksmes noprotu, ka mēs esam savējie un vajadzīgi šim novadam. Tiek darīts ļoti daudz, lai katram, kurš izrāda vēlmi mācīties, būtu pieejama izglītība.»

Tradicionāli Limbažu profesionālajā mācību iestādē dominē būvniecības nozare un auto remonta specialitātes. Vēsturiskās vērtības tiek pilnveidotas, klāt nāk arī jaunas mācību programmas - tiek atvērta Lauku tūrisma speciālistu mācību programma, kas ir saskaņā ar Limbažu novada attīstību - arvien vairāk šeit ir tūrisma objektu, un šīs nozares pakalpojumu sniedzējiem nepieciešama atbilstoša izglītība.

Lai jauniešiem būtu vieglāk izvēlēties nākamo profesiju, tehnikuma pārstāvji ne tikai dosies uz skolām, bet arī aicinās ciemos - tiks organizētas profesiju nedēļas, kad interesentiem būs iespēja iepazīties gan ar skolu, gan mācību procesu, gan iedziļināties aroda smalkumos. Vairāk par mācību programmām un RVT kopumā www.rvt.lv