Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Daugavpils atbalsta romu integrāciju

© F64

Latvijā Daugavpils ir otra lielākā pilsēta, kurā ir romu kopiena, tāpēc pašvaldība aktīvi atbalsta viņu iekļaušanos sabiedrībā un aktīvi strādā šajā jomā.

Romu skaits pilsētā ir apmēram 400, bet izglītības iestādēs no pirmsskolas līdz vidusskolai mācās 118. «Daugavpils romi etniski ir vairāk saistīti ar slāviskajām tradīcijām, romu valodas rakstībā lieto kirilicu. Romi Latvijā ir viena no senākajām tautībām, kuras ienākšana datēta ar 16. gadsimtu. Izglītības iestādēs romu bērni neapmeklē atsevišķas grupas vai klases, bet mācās kopā ar citu tautību bērniem. Tas ir veiksmīgs piemērs, lai neveidotos romu kopienas norobežošanas situācijas. Protams, ir problēmas ar romu nepietiekamo motivāciju iegūt izglītību. Pārsvarā romu jauniešiem ir pamatizglītība, taču mūsu pašvaldībā ir arī romu jaunieši, kas mācās un pabeidz vidusskolu. Īpaši izglītības jomā jāuzteic J. Raiņa Daugavpils 6. vidusskolas kolektīvs, kas vairāku gadu laikā ir ieguldījis milzīgu darbu, lai motivētu un atbalstītu romu jauniešus izglītības iegūšanai,» informē Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes eksperte projektu jautājumos Evelīna Balode. Daugavpils tagad kļuvusi par Pilsētu un reģionu Eiropas alianses romu iekļaušanai locekli, informē E. Balode. Aliansi atbalsta Eiropas Padome. Daugavpils kā 125. dalībniece ir pirmā pilsēta aliansē no Latvijas un pirmā pilsēta, kas uzņemta 2015. gadā, uzsver E. Balode.

Aliansē ietilpst ne tikai Eiropas valstu pilsētas, kurās ir romu kopiena, bet arī Krievija un bijušās Dienvidslāvijas Republikas reģiona valstis. Šajā aliansē Daugavpilij tuvākās pilsētas ir Visagina un Jonava Lietuvā. Daugavpils pašvaldības pārstāve sadarbībai ar aliansi būs Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde, taču sadarbības jomās, kuras atbildīs citu iestāžu kompetencei, tiks pieaicinātas arī citas pašvaldības iestādes. Dalība aliansē ļaus dalīties pieredzē, mācīties, kopīgi risināt dažādus, galvenokārt izglītības un sociālās iekļaušanas, jautājumus. Dalība starptautiskā organizācijā ir priekšrocība, kas pilsētai jāizmanto. Daugavpils turpmāk no Eiropas Padomes varēs saņemt informatīvo un finansiālo atbalstu vizītēm, politikas veidošanai un stratēģiju izstrādāšanai.

Daugavpils pilsētas Sociālo lietu pārvalde arī atbalsta romu tautības cilvēkus dažādu sadzīvisku problēmu risināšanā un mājokļa nodrošināšanā. Arī šajā jomā tiek ievērots princips, ka atbalstu saņem cilvēks un ikkatrs cilvēks ir svarīgs.

Pašreiz tiek īstenota Sociālās rehabilitācijas programma projekta Romu sociālā integrācija ietvaros. Šī programma virzīta uz veselīga integrējoša klimata formēšanu attiecību jomā starp pilsētas iedzīvotājiem un romu tautības cilvēkiem.

Pašreiz pašvaldībā tiek īstenots projekts Integrācijas inkubators romu bērnu un jauniešu atbalstam, kura darbības laiks ir no 2013. gada 1. janvāra līdz 2015. gada 30. septembrim.