Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ar jaunu sparu atdzimst Salaspils uzņēmēju biedrība

Pērn Salaspils uzņēmēju biedrība noslēdza jaunu sadarbības līgumu ar Salaspils novada domi, kas paredz aktivizēt abu pušu dialogu un kopīgi veicināt uzņēmējdarbības attīstību novadā, informē biedrības valdes priekšsēdētājs Miks Balodis © Ojārs Lūsis

Salaspils uzņēmēju biedrībai (SUB), lai arī tā dibināta jau 2010. gadā, pērnā gada rudenī sācies jauns darbības cikls. Kā norāda tās valdes priekšsēdētājs Miks Balodis – biedrība ir piedzīvojusi restartu, lai ar jaunu sparu pārstāvētu Salaspils novada uzņēmēju kopējās intereses un veicinātu uzņēmējdarbības attīstību novadā.

Pērn tika pārvēlēta biedrības valde, no iepriekšējā sastāva palicis viens loceklis. «Principā esam pilnīgi jauna komanda,» skaidro M. Balodis. Jaunajā valdē katram tās loceklim deleģētas konkrētas atbildības jomas, piemēram, pārstāvniecība Salaspils novada domē, jaunieši, amatnieki, RTU (zinātniskā potenciāla izmantošana), Eiropas fondu piesaiste, sadarbība ar reģionālajiem uzņēmēju klubiem un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru.

Jūtas uzklausīti

Pērn arī tika noslēgts jauns sadarbības līgums ar Salaspils novada domi, kas paredz aktivizēt abu pušu dialogu un kopīgi veicināt uzņēmējdarbības attīstību novadā. «Līgums paredz vairākus būtiskus nosacījumus, viens no tiem – pēc deleģējuma principa es piedalos domes Ekonomikas un Finanšu komitejas darbā, kur man ir iespēja paust redzējumu, ierosinājumus par uzņēmējiem aktuāliem jautājumiem. Līdzšinējā sadarbība ir bijusi pozitīva un konstruktīva. Biedrība jūtas uzklausīta, piemēram, ir izsludināts inovatīvu biznesa ideju konkurss, kurā aicināts piedalīties ikviens jaunietis. Biedrība labprāt labāko ideju autorus atbalstītu arī finansiāli, palīdzot viņiem ieceri īstenot dzīvē. Biedrība jauniešu finansiālam atbalstam ir piešķīrusi 1000 eiro, tikpat lielu summu iedeva arī dome,» informē M. Balodis.

Attiecībā uz jauniešu auditoriju iecerētas vēl vairākas aktivitātes, kur galvenais uzsvars ir viņu konkurētspējas palielināšana, piemēram, prakses vietas uzņēmumos, jauniešu neformālās izglītības centra izveide un jauniešu iesaiste zinātniskajā nedēļā.

Kuplina biedru skaitu

Aktīvi tiek arī strādāts, lai kuplinātu biedru skaitu, un šobrīd savu dalību biedrībā apstiprinājuši 46 Salaspils lielākie un nozīmīgākie uzņēmumi, kas ar darbu nodrošina vairāk nekā 2000 strādājošo un kuru kopējais apgrozījums pārsniedz 150 miljonus eiro gadā. Biedrībā iesaistījušās arī novada kapitālsabiedrības, piemēram, Salaspils Siltums, Salaspils veselības centrs, ValgumsS. «Tas, manuprāt, ir ļoti pareizs solis, jo tas palīdz sasvstarpēju kontaktu un sadarbības veidošanā. Piemēram, gada sākumā uzzinājām, ka ValgumsS strādā pie jaunām Eiropas naudas apgūšanas iespējām un veido atbilstošu tehnisko un ekonomisko pamatojumu. Biedrība apzināja uzņēmumus, kuriem ir problēmas ar ūdenssaimniecību, un, pateicoties ValgumsS atsaucībai, mums bija iespēja šīs problēmas iekļaut ValgumsS projektā. Ja projekts iegūs finansējumu, spēsim atrisināt atsevišķu uzņēmumu sasāpējušos jautājumus. Šis piemērs parāda, ka, gudri un pareizi komunicējot savā starpā, mēs varam vienlaikus atrisināt vairākas problēmas,» uzsver M. Balodis.

Vienam otrs ir jāpazīst

Biedrība ir īstenojusi vēl kādu iniciatīvu, proti, «mums ir pietiekami daudz ražojošu uzņēmumu, taču redzam, ka gada griezumā ir visai daudz elektrības parāvumu un strāvas kritumu. Ražojošajam uzņēmumam tad izslēdzas datori, pārtrūkst tehnoloģiskais process, kas labākajā gadījumā nozīmē dīkstāvi, sliktākajā gadījumā – sabojātu materiālu, radot zaudējumus. Lai meklētu risinājumus, organizējām tikšanos, kurā piedalījāmies mēs, domes administrācija un Sadales tīkla vadība. Tika nolemts veikt izmaiņas domes darba kārtībā, kas potenciāli varētu mazināt nelegālo un legālo elektrības bojājumu gadījumu skaitu» – norāda M. Balodis.

Lai veidotu vēl labāku sazobi starp novada uzņēmējiem un domes administrāciju, SUB pavisam nesen organizēja biedru pilnsapulci, kurā piedalījās arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, Rīgas Tehniskās universitātes kanclers un asociētais profesors Ingars Eriņš un Salaspils novada domes pārstāvji. «Tā bija iespēja neformālā gaisotnē dibināt kontaktus. Salaspils nav liels novads, tāpēc uzskatu, ka šeit citam citi ir jāpazīst,» akcentē SUB valdes priekšsēdētājs.

Pavisam drīz – 8. aprīlī – biedrība svinēs savu piekto gadskārtu. Jubilejas pasākums gan notiks 10. aprīlī. To paredzēts veltīt sadraudzības veicināšanai ar citiem uzņēmēju klubiem, kas atrodas Rīgas apkaimē. Plānots, ka viesībās ieradīsies pārstāvji vismaz no 10 klubiem.