Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Uzlauzta "Visu Latvijai" tīmekļa vietne

Politiskā partija "Visu Latvijai" (VL) ziņo, ka 6.augustā noticis nopietns kiberuzbrukums tās interneta vietnei "visulatvijai.lv", teikts VL paziņojumā medijiem.

Uzbrukums izpaudies kā vietnes pārslogošana no daudz un izkliedētiem "izsaukumu" avotiem. Šāda pārslodze faktiski "aizver" vietni un pārtrauc tās apskates iespējas, tādējādi lietotājiem liedzot pakalpojumu - iepazīties ar VL programmu un viedokli.

"Piektdienas, 6.augusta, vakarā visulatvijai.lv lapa pārstāja funkcionēt un nestrādāja līdz 8. augusta pusdienlaikam, kad beidzot izdevās atjaunot interneta vietnes darbību. Gandrīz identiskā laikā pārstāja arī darboties Latviešu nacionālistu kluba mājaslapa," raksta Jānis Dombrava, VL valdes loceklis, Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK kandidāts 10.Saeimas vēlēšanās.

Dombrava skaidro, ka ""visulatvijai.lv" mājaslapai uzbrukumi nelielā apjomā notiek katru dienu, bet tie nav traucējuši mājaslapas funkcionēšanu, tomēr 6.augustā no plkst.17.11 līdz plkst.17.49 norisinājās lieluzbrukums VL mājaslapai, kur šo 38 minūšu laikā tika izdarīti pieprasījumi no 25 936 unikālajām interneta adresēm no visas pasaules: Indijas, Krievijas, Izraēlas, Kosta Rikas un daudzām citām valstīm. Piemēram, vienas sekundes laikā tika veikti uzbrukumi no 300 līdz 400 dažādām interneta adresēm".

VL pārstāvis uzskata, ka uzbrukumi partijas interneta vietnei sakrita ar brīdi, kad tur tika publicēts iesniegums Drošības policijai, lai tā izmeklētu "Saskaņas centra" (SC) darbības, kas, pēc VL ieskatiem, iespējams, vērstas uz etnisku konfliktu izraisīšanu.

Nozares pazinēji norāda, ka noturīgam izkliedētas izcelsmes pakalpojuma bloķēšanas uzbrukumam ir vajadzīgi apjomīgi zombētu datoru resursi un šo resursu vadības programmatūra. Jau vairākus gadus šādu zombētu vai svešai kontrolei pakļautu datoru tīklu pakalpojumus piedāvā kriminālas datorspeciālistu aprindas, parasti par samaksu.

Izkliedētas izcelsmes pakalpojuma bloķēšanas uzbrukuma faktisko izraisītāju ir ārkārtīgi grūti atrast, jo izsaukumi parasti nāk no visām pasaules malām un tos, izmantojot ļaunprātīgos nolūkos organizētas datoru grupējumus, var palaist ar vienu komandu, kas nosaka mērķa interneta adresi un uzbrukuma ilgumu un intensitāti.