Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Noskaidroti labākie skolu ēdinātāji Latvijā

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu asociācijas (LDUSA) organizētajā konkursā "Latvijas labākais skolu ēdinātājs" 2023./2024.gadā uzvarējusi Rīgas 34.vidusskola, iegūstot vislielāko punktu skaitu visu reģionu kopvērtējumā, informē asociācijas pārstāvji.

Kurzemē par labāko ēdinātāju atzīta Liepājas Ezerkrasta sākumskola, Latgalē vislielāko punktu skaitu ieguva Riebiņu vidusskola, Vidzemē - Laurenču sākumskola, Zemgalē - Pļaviņu vidusskola, bet Rīgā - Rīgas 6.vidusskola.

LDUSA valdes priekšsēdētāja Guna Bīlande ir priecīga par skolu pavāru izdomu un daudzveidību. Īpaši viņa vēlas uzslavēt kopvērtējuma uzvarētāju - Rīgas 34.vidusskolu, kas ne tikai ieviesusi veģetāro dienu, bet piedāvā bērniem tādus ēdienus kā bulgurs. Bīlande piebilda, ka arvien biežāk skolu pavāri nebaidās eksperimentēt un bērni iepazīst dažādus ēdienus, piemēram, karija mērces, pelēkos zirņus un tamlīdzīgi, kā arī dažādus sezonālos augļus un dārzeņus. Vairākās skolās tiek organizētas tematiskās dienas sadarbībā ar, piemēram, vēstures skolotājiem, vai baudīti cittautu nacionālie ēdieni.

Tomēr atsevišķos reģionos vairākām pieteiktajām skolām bija problēmas ar noteikumu izpildi, jo ēdienkartes neatbilda Ministru kabineta noteikumiem un bērniem tika piedāvātas maltītes ar samērā lielu cukura un sāls daudzumu.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis atzina, ka reizēm šķiet, ka nav īsti svarīgi, no kurienes ēdiens nācis, tā garša un ēdiena kultūra, lai gan skolēni tieši to savās aptaujās atzīmē, kā svarīgāko. Tādēļ, viņaprāt, par skolu pavāriem noteikti ir jārunā daudz skaļāk, lai pavāri ar savu pasauli un vērtībām nepazūd. Pēc konkursa pavāriem turpinās piedāvāt izglītojošas aktivitātes, kurās piedaloties, varēs gūt kā jaunas zināšanas, tā celt savu pašapziņu."

Šogad konkurss tika organizēts ar LLKC atbalstu un konkursa uzvarētāji tiek lutināti ar dažādām dāvanām, kuras pavāru komandām nodrošina "Balticovo", "Gudrie graudi", "Rimi Baltic", "Watermerlon", "Food Union", "Gemoss", bet par dāvanu piegādi rūpējas VAS "Latvijas pasts".

Savukārt kopvērtējuma uzvarētāju komandai "Baltic Beach Hotel & SPA" dāvina atpūtu un nakšņošanu viesnīcā, SPA zonas apmeklējumu, kā arī gardas brokastis, bet reģionu uzvarētājiem ir iespēja apmeklēt SPA zonu, lai atvilktu elpu no ikdienas pienākumiem.

Pērn konkursā "Labākais skolu ēdinātājs Latvijā" uzvarējusi Zentas Mauriņas Grobiņas vidusskola, kas ieguvusi visaugstāko žūrijas vērtējumu.