Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Lai pieteiktos skolā, tajā jānakšņo

Bērnu dēļ gatavi uz visu. Desmitiem topošo pirmklasnieku vecāku nakti pavada skolā, lai nodrošinātu savām atvasēm vietu izvēlētajā skolā © Juris ĢIGULIS, Ventas Balss

Ventspilī topošo pirmklasnieku vecāki, lai piereģistrētu savas atvases divās no deviņām pilsētas skolām, rindā stāvēja gandrīz diennakti un nakšņoja izglītības iestādēs. Tāda situācija Ventspilī vēl nebija pieredzēta.

Pirmklasnieku reģistrācija Ventspils 4. vidusskolā un Centra sākumskolā šogad izvērtās dramatiska. Tie, kuri svētdienas vakarā gadījās šo skolu tuvumā, neslēpa, ka radusies izjūta – pie skolām notiek mītiņš. Pie katras no tām pulcējušies apmēram 50 vecāku. Centra sākumskolas pagalmā tie bija uzslējuši telti un iekurinājuši grila kastē uguni, lai pārlaistu ziemas nakti.

Kāds no vecākiem jau svētdienas rītā bija ielicis sociālajos tīklos ziņu, ka ieņēmis startu rindā pie 4. vidusskolas, un, lai arī oficiāli jau iepriekš izsludinātais reģistrācijas laiks sākās 2. februāra astoņos rītā, jau svētdienas pusdienas laikā sācies vecāku pieplūdums abās skolās. Sanākušie paši organizējuši rindas, pierakstot katru jauno atnācēju un vienojoties, ka ik pēc laika katrs uzvārds tiks izsaukts, lai izslēgtu, ka kāds atnācis, piereģistrējies rindā, bet aizgājis mājās pagulēt. Līdz vakaram pie abām skolām jau pulcējās desmitiem vecāku.

Uz situāciju reaģēja arī abu skolu vadība. Vecāki tika ielaisti skolas telpās, un gaidīšanas grūtības vismaz atviegloja siltums.

Lai arī Ventspils skolās pirmajās klasēs vietu pietiek visiem bērniem, pēdējos gados vecākiem aizvien izteiktāka kļūst tendence pretendēt uz iekļūšanu tieši 4. vidusskolā un Centra sākumskolā. Argumenti vecākiem ir dažādi, taču rindā stāvētāji lielākoties atsaucas uz faktu, ka skolā jau mācās vecākie bērni, ka tuvumā dzīvo vecvecāki vai pašiem vecākiem darbavieta ir netālu, tādēļ vieglāk izvadāt bērnu uz skolu. Tāpat netiek slēpts uzskats, ka tieši šīs divas mācību iestādes nodrošina labāku mācību kvalitāti.

Ventspils 4. vidusskolas direktore Dagnija Grumova atklāj, ka, no vienas puses, ir gandarījums par vecāku uzticību un atzinību šai izglītības iestādei, bet, no otras puses, uzsver nepieciešamību pārskatīt uzņemšanas noteikumus, lai līdzīgas situācijas neatkārtotos. Pēc viņas domām, jābūt vismaz vairākiem kritērijiem – prioritāte jādod tiem bērniem, kuru brāļi un māsas jau mācās skolā. Jāpiebilst vēl, ka šajā skolā izveidota arī sagatavošanas klase, kuras audzēkņiem vieta pirmajā klasē garantēta automātiski.

Ventspils Izglītības pārvaldes vadītājs Aldis Slavinskis skaidro, ka 2015./2016. mācību gadā pilsētas skolās plānots izveidot 17 klases, uzņemot 420–430 audzēkņus. Izglītības likums nosaka, ka vecākiem ir tiesības izvēlēties skolu, kurā bērns iegūst izglītību, bet arī viņš piekrīt, ka nepieciešams konkretizēt uzņemšanas procesa organizāciju. Šobrīd jau ir izstrādāts saistošo noteikumu projekts par izglītojamo uzņemšanu Ventspils pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs un notiek saskaņošanas process. Šajos saistošajos noteikumos tiks precizēta uzņemšanas procedūra, kā arī paredzētas prioritātes. Pārvalde analizēšot šā gada reģistrācijas norisi un secinājumus ņems vērā. Izglītības pārvaldes informācija liecina, ka abās skolās klases jau nokomplektētas, bet pārējās Ventspils skolās pirmklasniekiem vēl vieta ir un bez izglītības iestādes neviens mazais ventspilnieks nepaliks.