Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

66% iedzīvotāji gatavi piedalīties mājas renovācijas izmaksu segšanā

Šoziem pastiprināta uzmanība tiek pievērsta apkures rēķiniem, kas atsevišķās pilsētās, salīdzinot ar šo pašu periodu pagājušā gada ziemā, pieauguši līdz pat 70%. Pēc iedzīvotāju domām, divi nozīmīgākie iemesli apkures rēķinu palielinājumam ir: izmaksu pieaugums siltumapgādes uzņēmumu iekšējās pārstrukturizācijas dēļ (28%) un dabas gāzes izmaksu pieaugums (25%). To atklāj pētījumu aģentūras TNS janvārī veiktais pētījums.

Latvijas ekonomiski aktīvie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 55 gadiem kā nākamos būtiskos iemeslus apkures rēķinu pieaugumam ir norādījuši inflācijas pieaugumu (10%) un auksto laiku decembrī (10%).

Salīdzinoši retāk Latvijas ekonomiski aktīvie iedzīvotāji kā iemeslus apkures rēķinu pieaugumam nosauc uzņēmumu vēlmi palielināt peļņu (6%), tarifu paaugstināšanu ar mērķi nosegt "nemaksātāju" rēķinus (1%), vai arī kādu citu iemeslu (5%).

15% aptaujāto nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

TNS pētījums atklāj, ka kopumā 40% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju būtu personīgi gatavi piedalīties mājas renovācijas izmaksu segšanā, ja pēc ēkas renovācijas ievērojami samazinātos maksājumi par apkuri (20% - noteikti jā; 20% - drīzāk jā). Ceturtā daļa (26%) Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju arī būtu gatavi piedalīties mājas renovācijas izmaksu segšanā, izvērtējot iespējamās renovācijas izmaksas un apmaksas termiņus.

Pozitīvāk noskaņotas attiecībā uz iesaistīšanos renovācijas izmaksu segšanā ir tās pašas iedzīvotāju grupas, kuras retāk saskaras ar grūtībām komunālo pakalpojumu apmaksā (Pierīgas iedzīvotāji, kā arī iedzīvotāji ar personīgajiem ienākumiem virs 300 latiem mēnesī).

Piektā daļa (19%) Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju atzīst, ka viņi nebūtu gatavi personīgi piedalīties mājas renovācijas izmaksu segšanā (9% - noteikti nē; 10% - drīzāk nē). R.Logina vērš uzmanību, ka mājokļa renovācijas iespējas un ieguvumi vairāk jāskaidro tieši cittautiešiem, kuri ir salīdzinoši kritiskāk noskaņoti par iespējamu dalību mājas renovācijas izmaksu segšanā.

Katrs desmitais (11%) ekonomiski aktīvais iedzīvotājs norāda, ka jau dzīvo renovētā vai jaunā mājā, tādēļ jautājumi par mājas renovāciju viņiem nav aktuāli. Savukārt 4% iedzīvotāju nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.