Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Gruzijas vārdu latviski nemainīs uz Georgija

Gruzija nevar pieprasīt, lai citas valstis to sauc par Georgiju, jo tā pati savu gruzīnisko nosaukumu Sakartvelo nav mainījusi, trešdien laikraksta "Diena" publikācijā norāda Valsts valodas centra (VVC) direktors Māris Baltiņš.

Komentējot Gruzijas aicinājumu citām valstīm turpmāk to oficiāli dēvēt par Georgiju, nevis Gruziju, Baltiņš atzīst, ka šādu vēlmi valsts var izteikt, taču vienlaikus uzsver: "Visās valodās citu valstu atveidi notiek pēc šo valodu loģikas, pēc šo valodu vēstures un valodu likumiem. Ja vārds Gruzija ir sastopams latviešu valodā vismaz 130 gadu, mums nav nekāda pamata to mainīt."

"Tas ir viens un tas pats vārds – šī vārda vairāk grieķiskā forma Georgija, vai Gruzija, kas ir pēc krievu valodas pārveidota forma, kuru mēs esam pārņēmuši ar krievu valodas starpniecību. Mēs nevaram atbalstīt šādu praksi. Viņi nevar mums likt sevi saukt par Georgiju, jo nav mainījuši savu nosaukumu. Piemēram, Igaunija igauņu valodā ir Eesti," skaidro VVC direktors.

Citāda situācija būtu, ja valsts pati mainītu savu nosaukumu - piemēram, ja Gruzija sevi nosauktu par Georgiju, tad Latvijai šis nosaukums būtu jālieto, norāda Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas priekšsēdētāja Valentīna Skujiņa.

Jau vēstīts, ka Gruzija izplatījusi aicinājumu citām valstīm, lai tās nosaukumam svešvalodās par pamatu tiktu ņemts jau senatnē pazīstamais grieķu un latīņu apzīmējums - Georgia, nevis krieviskais Gruzija. Šim aicinājumam jau atsaukusies Dienvidkoreja, kas kļuvusi par pirmo valsti, kur veiktas Tbilisi lūgtās izmaiņas.

Latvijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka neatbalsta Gruzijas pārsaukšanu. Tā rīkojusies arī Lietuva.