Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Apkopotas četras versijas par Jura Podnieka nāvi

© f64

Vai viegli būt elkam? Šādu virsrakstu grāmatai par izcilo režisoru Juri Podnieku izvēlējusies žurnāliste un J. Podnieka līdzgaitniece Tatjana Fasta.

Biogrāfiskā grāmata ir tikai viens no režisora jubilejas mēneša pārsteigumiem. Par godu Latvijas kino leģendas gadadienai uzlabotā kvalitātē izdota filma Strēlnieku zvaigznājs.

"Ar grāmatu vēlējos atgādināt, ka Juris ir leģenda ne tikai latviešu kino, bet arī sabiedrībā. Viņu nevar aizmirst. Juris bija plašs cilvēks. Pasaules cilvēks ar latviešu dvēseli," grāmatas ideju raksturo autore. Viņa smejas, ka pie režisora biogrāfijas iemūžināšanas strādājusi visu mūžu un vienu gadu. Proti, vēl dzīvam esot, daudzkārt J. Podnieku intervējusi, bet grāmatu pabeigusi pēdējo 12 mēnešu laikā. "Tā ir biogrāfija ar detektīva līnijām, jo Jura nāve ir noslēpums arī šajā dienā. Man ir četras viņa nāves versijas, katrai ir atsevišķa argumentācija. Protams, rakstīju par personisko dzīvi, atklājot dažādus interesantus noslēpumus. Arī Jura māksla ir noslēpums," saka T. Fasta. Grāmata pieejama gan latviešu, gan krievu valodā.

Pasaulē novērtētais režisors 1992. gadā mira mīklainā nāvē zemūdens medību laikā Zvirgzdu ezerā. Viņš bija sporta meistars peldēšanā. Oficiālā versija apgalvoja, ka noticis nelaimes gadījums. Pēc laikabiedru atmiņām un nostāstiem noprotams, ka J. Podnieka dzīve bija riskanta un avantūrisma pilna. Viņa filmas aizliedza padomju cenzūra, medīja VDK. Kaukāza kaujinieki solīja par režisora galvu miljonu.

Decembris ir J. Podnieka jubilejas mēnesis, jo 5. datumā viņam būtu apritējuši 60 gadu. Otra dāvana režisora talanta cienītājiem ir atjaunotā kvalitātē DVD formātā iemūžinātā J. Podnieka izcilā dokumentālā filma Strēlnieku zvaigznājs. Kinostāsta atjaunošana lielā mērā notikusi, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam.

Filma tiek uzskatīta par vienu no pirmajiem padomju laikā veidotajiem materiāliem, kas godīgi runā par latviešu tautas sarežģīto vēsturi. Strēlnieku zvaigznājs ir jau trešā režisora kinolente, kas iekļuvusi šajā sērijā. Iepriekš DVD atdzimušas filmas Vai viegli būt jaunam? un Krustaceļš.

"Domāju, ka Podnieks ar saviem darbiem ir spējis aizkustināt miljoniem skaitītāju gan austrumos, gan rietumos," režisora nozīmīgumu raksturo Jura Podnieka studijas vadītāja Antra Cilinska. Studija vēlējās, lai J. Podnieka jubilejā viņa vārdā tiktu nosaukta kāda Rīgas iela, šo iniciatīvu atbalsta arī Valsts prezidents Valdis Zatlers. Tomēr Rīgas dome pagaidām nav radusi iespēju šo vēlmi realizēt.