Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: 98% Latvijas iedzīvotāju gatavo ēdienu mājās

© pixabay.com

Lielākais pašmāju gaļas pārstrādes uzņēmums "Forevers" veiktajā aptaujā par ēst gatavošanas paradumiem Latvijā noskaidrojis, ka 98% aptaujāto ēdienu gatavo mājās. Lielākā daļa gatavo gandrīz katru dienu, tajā skaitā gaļas ēdienus, savukārt tikai 6.2% respondentu gatavo brīvdienās un retāk.

Novembrī "Forevers" rīkotās aptaujas* rezultāti iezīmē arī ēst gatavošanas stilu - gandrīz puse jeb 47.8% respondentu norādījuši, ka ir gatavi eksperimentēt un mēģināt jaunas receptes ēdienu pagatavošanā. 28.5% vadās pēc pārbaudītām receptēm un izvēlas tradicionālus ēdienus. Tikmēr 20.1% izvēlas ēdienus, kuru pagatavošanā tiek patērēts relatīvi maz laika.

Ēdiena pagatavošanā bieži tiek izmantota arī gaļa un gaļas produkti. Vairākums aptaujāto - 67.2% - dod priekšroku gaļas ēdieniem, pagatavojot to gandrīz katru dienu. Mazāk nekā 20% gaļu pagatavo tikai brīvdienās un retāk, piemēram, svētku reizēs.

"Forevers" valdes loceklis Andrejs Ždans: "Pretēji viedoklim, ka ēst gatavošana ir brīvdienu hobijs vai esam pārgājuši tikai uz ātrās ēdināšanas piedāvātajām izvēlēm, Latvijas iedzīvotāji turas pie tradicionālām vērtībām un mājās gatavots ēdiens ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa. Mums kā ražotājam ir būtiski sekot līdzi šim pieprasījumam, piedāvājot produktus, kuros sasummējas visas vajadzības - kvalitāte, saprātīgs laika patēriņš un izvēles brīvība gatavot pēc savas patikas."

F64/attēlam ir ilustratīva nozīme

Novērtē kvalitatīvu, garšīgu un ātri pagatavojamu ēdienu

Saskaņā ar aptaujas datiem respondenti visaugstāk novērtē garšīgu un kvalitatīvu ēdienu - 65.3%, savukārt ātra un ērta maltīte ir svarīga 23.1% aptaujas dalībnieku. Analizējot svarīgākās īpašības, kas tiek piešķirtas ēdieniem, respondenti kā prioritāro ir atzīmējuši ēdiena garšu - 60.1%. Lūdzot raksturot, kas tiek saprasts ar "garšīgs ēdiens", aptaujātie atzīst, ka tā ir maltīte, kuru gribas ēst vēl un vēl. Līdzās garšīgam ēdienam, 43.2% aptaujāto uzsver, ka tik pat būtiska ir ēdiena kvalitāte. Vēl 35.3% aptaujāto uzsver, ka ēdienam ir jābūt pagatavotam, izmantojot ne tikai sāli un piparus, bet arī citas garšvielas.

*"Forevers" interneta platformās (Facebook.com un Visidati.lv) veiktajā aptaujā piedalījās 353 respondenti.