Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

NRA pēta, kāpēc eksprezidentei vajag jaunu auto

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga uz 80 gadu jubileju tiks pie jaunas automašīnas. Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs to izvēlēsies no automobiļu klasifikatora luksusa auto saraksta. Tātad no visizmalcinātākajiem un dārgākajiem limuzīniem pasaulē, kādi vien pieejami masveida ražošanā.

Auto asociācijas izstrādātajā klasifikatorā F kategorijā iekļauti 13 modeļi. Vairāki Rolls Royce ražojumi, kas ir britu greznības paraugs. Itāļu dizaina brīnums Maseratti. Banku īpašnieku dievinātais Maybach un golferu miljonāru iecienītais Bentley.

Šīs ir mašīnas, kuru svarīgākā misija ir nevis pasažiera pārvietošana (pie stūres parasti sēž viņa kalpotājs), bet gan pasažiera statusa apliecināšana. Konkrētajā gadījumā pasažieris būs Vaira Vīķe-Freiberga, to noskaidrojis portāls pietiek.com. Aizsardzības ministrija līdz iepirkuma konkursa beigām šo faktu gribēja paturēt noslēpumā.

Iepirkumu izsludinājis Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs. Iepirkuma priekšmets ir «Jaunas (iepriekš nereģistrētas un nelietotas) luksus klases vieglās pasažieru automašīnas ar operatīvā transportlīdzekļa statusu (ar uzstādāmām zilām bākugunīm, stacionāri uzstādītām speciālām skaņas iekārtām un bez speciāla krāsojuma) pilna servisa ilgtermiņa noma NBS Militārās policijas funkciju nodrošināšanai».

Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Kā skaidro aģentūra LETA, Latvijas normatīvie akti paredz, ka, atstājot Valsts prezidenta amatu, persona saņem no valsts ikmēneša pensiju 85% apmērā no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma un lietošanā vienu automašīnu. Ja personai tiek piešķirta apsardze, automašīnu un autovadītāja pakalpojumus nodrošina Aizsardzības ministrija.

Iepirkumam atvēlētā summa konkursa nolikumā nav minēta. Tas tādēļ, lai pretendenti nevarētu saskaņot savus piedāvājumus. Piedāvājuma izvēles kritērijs ir piedāvājums ar viszemāko cenu. Automašīnu klasifikatorā F kategorijā zemākā bāzes cena ir Audi A8 - 74 969 eiro. Taču te jāatgādina, ka komforta un drošības papildaprīkojums galīgo cenu var audzēt uz pusi, un tikpat labi kādam citam no piedāvājumā esošajiem limuzīniem galīgā nomas maksa būs zemāka.

Kādas īpaši specifiskas prasības attiecībā uz automašīnu nolikumā nav minētas. Vajadzīgs četru durvju sedans ar benzīna dzinēju vai benzīna un elektropiedziņas hibrīds.

Saskaņā ar nolikumu noma plānota uz pieciem gadiem. Kā iepriekš skaidroja Aizsardzības ministrija, nomāt esot izdevīgāk, jo tad cenā iekļauta arī visa veida apdrošināšana, tehniskā apkope un remonti.

Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs līdz 20. septembrim gaida dīleru piedāvājumus, lai par prezidentālajām vēlmēm atbilstošāko sāktu sarunu procedūru.