Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Medicīnas māsas gatavas visas uzrakstīt atlūgumu

© F64

Sagaidot Starptautisko Māsu dienu, skats uz medicīnas māsu situāciju Latvijā, darba apstākļiem un atalgojumu diemžēl nav iepriecinošs. Latvijas Māsu asociācijas aptaujā 93 procenti aptaujāto māsu atbalsta protesta akciju rīkošanu, un visbiežāk māsas piekritušas tam, ka visām māsām vienā dienā ir jāuzraksta atlūgums.

Saskaņā ar Veselības inspekcijas statistiku 2016. gadā Latvijā ir reģistrētas strādājošas 8756 māsas, kas ir par 216 māsām mazāk nekā 2015. gadā, turklāt katru gadu strauji sarūk pirmreizēji reģistrēto māsu skaits, kā arī katru gadu samazinās savā profesijā strādājošo māsu skaits, secina Latvijas Māsu asociācijas vadītāja Dita Raiska. Desmit gadu laikā darbu slimnīcās ir uzteikušas aptuveni 5000 māsu. «Veselības ministrijas konceptuālajā ziņojumā Par veselības aprūpes sistēmas reformu publicētie dati norāda, ka pašlaik Latvijā uz 100 000 iedzīvotājiem ir 502,4 māsas, kas vidēji, salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm, ir par 42 procentiem mazāk. Tas ievērojami apdraud aprūpes kvalitāti,» uzsver D. Raiska. Tajā pašā laikā, apzinoties šo problēmu, netiek risināts jautājums par māsu atalgojumu, noslogojumu, darba apstākļiem valstiskā līmenī. Ar to arī izskaidrojami satraucošie dati, ka joprojām katru gadu liela daļa māsu aizbrauc strādāt uz ārzemēm - 2016. gadā dokumentus izceļošanai saņēma 64 māsas, 2015. gadā - 111. Lielākoties māsas izceļojušas uz Lielbritāniju, Norvēģiju, Zviedriju. Ekonomiskās situācijas radīto apstākļu dēļ 2016. gadā 1355 māsas strādāja divās darbavietās, 178 māsas - trīs darbavietās, un vairāki desmiti māsu ir spiestas strādāt četrās līdz septiņās darbavietās. No māsu kopskaita Latvijā - teju 19 000 - tikai puse strādā pamatdarbā ārstniecības iestādē, un šo māsu skaits, tāpat kā jauno māsu, kuras beidz mācību iestādes, skaits katru gadu samazinās. Veselības ministrijas dati arī liecina, ka palielinās vidējais māsu vecums - pašlaik lielākais māsu īpatsvars ir vecumā no 45 līdz 54 gadiem.

Tomēr, neraugoties uz šo situāciju, valdība nesteidzas risināt māsu atalgojuma jautājumu un arī neatceļ pagarināto normālo darba laiku, kas ļauj nemaksāt par virsstundām. Māsu trūkuma dēļ māsas strādā virsstundas, bet diemžēl atbilstošu atalgojumu nesaņem. Māsu asociācijā norāda, ka atbilstoši Finanšu ministrijas statistikas datiem aizvadītajā gadā vidējā bruto alga Latvijā bija 858,9 eiro, šogad tā varētu pieaugt līdz 906,1 eiro, taču atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem par zemāko mēnešalgu un speciālo piemaksu ārstniecības personām māsas zemākais mēneša atalgojums ir 418 eiro, ko daudzviet tādu arī maksā. Māsu asociācija aicināja uz tikšanos valsts amatpersonas, taču šis aicinājums palicis nesadzirdēts, tāpēc arī māsas piekrīt piedalīties protesta akcijā kopā ar citiem mediķiem. Pašlaik nav zināma konkrēta protesta forma, taču māsas aptaujā atzinušas, ka ir gatavas visas vienā dienā uzrakstīt atlūgumu. Piektdaļa māsu uzskata, ka varētu protestēt, nestrādājot vienu dienu, tikpat māsas pieļauj strādāt pamatdarbā vienu mēnesi un tikai vienu slodzi. 14 procentu māsu ir pārliecinātas, ka situāciju var mainīt tikai ilgstošs streiks.