Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Vēsturnieks: pie Skrundas, visticamāk, meklēs kara laika lidmašīnu

A/s Latvijas valsts meži izsludinātā izsole par tiesībām rakt apslēpto mantu Apriķu mežā uzjundījusi minējumus par iespējamo mantraču guvumu. Zviedru armijas kase, ebreju zelts, Otrā pasaules kara mantojums – tādi bijuši sākotnējie minējumi par to, kādas vēsturisko notikumu liecības glabā mežs.

Vēstures pārzinātāji gan par to izsakās piesardzīgi, norādot, ka droši to zinās vien paši izsoles dalībnieki.

Atstāj 8 metrus dziļu krāteri

Pērnā gada rudenī Apriķu mežā vēsturisko notikumu liecību tīkotāji divreiz ar ekskavatoru pārrakuši ceļu, stāsta Apriķu meža iecirkņa vadītājs Gints Kaktiņš. Pēc pirmajiem nelegālajiem rakšanas darbiem mežinieki bedri aizbēruši. Pēc laika līdzās tapusi nākamā un šoreiz vēl iespaidīgāka – astoņus metrus dziļa un pārdesmit metrus plata. Racēji nav saudzējuši arī kokus, kas izgāzti ar visām saknēm. Kā pēc bumbas sprādziena, redzēto raksturo G. Kaktiņš. Izsaukta policija, ierosināts kriminālprocess, bet vainīgos atrast tā arī nav izdevies.

Vēlāk par tiesībām Apriķu mežā meklēt apslēpto mantu interesi izrādījušas divas personas. Tad a/s Latvijas valsts meži arī nolemts izsludināt izsoli par tiesībām veikt meklēšanas darbus šajā vietā, precīzāk, Dienvidkurzemes mežsaimniecības ceturtā Apriķu meža iecirkņa 293. kvartālā, apmēram hektāra platībā. Par dalību izsolē apslēptās mantas tīkotājiem jāmaksā 440 latu, bet solīšanas sākuma summa ir 1000 latu. Jāpiebilst, ka a/s Latvijas valsts mežiem pienāksies ceturtā daļa no mantraču guvuma vērtības.

Visticamāk – lidmašīna

Tās puses ļaudis jau izteikuši savus minējumus par to, kādas vēsturisko notikumu liecības glabā mežs. Vieni runā par zviedru armijas kasi, ko atkāpjoties apslēpis zviedru karaspēks, stāsta G. Kaktiņš. Tāpat klīstot runas, ka Otrā pasaules kara laikā vācieši šeit nošāvuši kādu ebreju tirgotāju un paslēpuši viņam piederošās vērtslietas.

Savukārt Latvijas Kara muzeja Otrā pasaules kara vēstures nodaļas vadītājs Valdis Kuzmins sliecas domāt, ka mantračus, iespējams, aizrāvusi leģenda par kādu nogrimušu tanku vai, visticamākais, notriektu lidmašīnu. "Tanks var nogrimt tikai purvā, un tad ar tehniku tikt klāt ir ļoti grūti," pamato V. Kuzmins un turpina, "ja kāds ir racis astoņus metrus dziļas bedres, tad meklējuši lidmašīnu, kas var ietriekties tik dziļi zemē. Tikai tik liels atradums varētu attaisnot ieguldītos līdzekļus."

Nav ne vēsturiski zīmīga, ne noslēpumaina

Vēstures pārzinātāji skaidro, ka minētajā Apriķu meža kvartālā Otrā pasaules kara laikā kaujas nav notikušas. "Šī vieta varētu būt tuvējā aizmugure Vācijas armijas vienībām, kas šeit aizstāvējās 1944.–1945. gadā," skaidro Latvijas Kara muzeja speciālists.

Tā nav arī noslēpumainākā vieta – meklēšanas darbi katru sestdienu un svētdienu noris viscaur Kurzemei, un vēsturiskā mantojuma meklētāju mēdz būt vairāk nekā sēņotāju, piebilst V. Kuzmins. Cenas mantraču guvumam var būt visdažādākās. Piemēram, ievainojuma zīme var maksāt no 10 līdz 50 latiem atkarībā no pakāpes, saglabātības, papildu informācijas. Tas pats attiecināms uz ordeņiem. "Meklētāju forumos – ne publiskos – tiek rīkotas izsoles, kur cena par atradumu var sasniegt lielas summas. Piemēram, pagājušā gada rudenī tika atrasta 19. divīzijas virsnieka kapitulācijas brīdī nomesta soma ar apbalvojumiem un dokumentiem. Klīst runas, ka dokumenti pārdoti par 500 latu," stāsta Latvijas Kara muzeja speciālists.

Šī būs otrā a/s Latvijas valsts meži rīkotā izsole par tiesībām rakt apslēpto mantu Latvijas mežos. Pagājušajā gadā tiesības veikt meklēšanas darbus Taurkalnes mežā izsolītas par 14 000 latu – ko zinātāji atzīst par milzīgu summu. Tiesa, izsoles uzvarētājs tiesības tā arī neizpirka.