Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Tiesneši lemj skatīt Zolitūdes traģēdijas krimināllietu un sevi neatstata

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Tiesneši Zolitūdes traģēdijas krimināllietā nolemj skatīt lietu un sevi neatstatīt, lai arī iepriekš viņi bija pieteikuši tādu lūgumu.

Tiesa, pārbaudot lietas materiālus, tika konstatēts, ka advokāts Artūrs Zvejsalnieks, kas aizstāv apsūdzēto Ivaru Sergetu, ir tiesas sēdes priekšsēdētāja Erlena Ernstsona bijušais darba kolēģis, kā arī tiesnesis pazīst vienu no cietušajiem, kura apmācības procesā Ernstsons ir piedalījies, tāpat viņu uzturot draudzību sociālajos tīklos. Savukārt tiesnese Dzintra Zemitāne bijusi labi pazīstama ar traģēdijā bojāgājušo ugunsdzēsēju Vilni Šteinīti.

Prokuroriem noraidījumu tiesas sastāvam nav, savukārt cietušo pārstāvji norādīja, ka šis jautājums ir atstājams tiesas izlemšanai.

Sergeta aizstāvis Zvejsalnieks klātesošiem stāstīja, ka viņš uz līguma pamata pasniedza tikai atsevišķus kursus biznesa augstskolā "Turība", līdz ar to nevar gluži apgalvot, ka viņš ar tiesas sastāva priekšsēdētāju bijis darba kolēģis. Advokāts neuzskata, ka tiesas sastāvam būtu jāatstatās no lietas izskatīšanas.

Savukārt cietušā pārstāvis Aldis Gobzems norādīja, ka pārstāv cietušo personu, kura ir bijusi Ernstona izglītojamais, un akcentēja, ka cietušais nav bijis personīgi pazīstams ar tiesnesi un nekādas saiknes ar viņu nav uzturējis, tas pats attiecināms arī uz sociālajiem tīkliem.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa šodien Ķīpsalas izstāžu hallē sāka iztiesāt vērienīgo Zolitūdes traģēdijas krimināllietu. Tā tika ierosināta pēc tam, kad 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti ir secinājuši, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, kā rezultātā tas iegruva.

Prokuratūra apsūdzības par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas, izvirzījusi piecām personām. Šīs personas ir ēkas būvinženieris Ivars Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš, lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka un uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš.

Savukārt trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem - Rīgas pilsētas būvinspekcijas priekšnieka vietniekam Jānim Balodim, Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas ekspertei Marikai Treijai un būvinspekcijas priekšnieka vietniecei Aijai Meļņikovai - izvirzītas apsūdzības par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisījusi smagas sekas. Būvvaldē patlaban vairs nestrādā Balodis un Treija.

Prokuratūra Sergetam, Gulbim, Draudiņam, Kalinkam un Kumpiņam apsūdzības uzrādījusi arī par nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Prokuratūra par cietušajiem krimināllietā atzinusi 263 personas. Kopējais pieteiktais kompensācijas apmērs lietā ir 155 miljoni eiro. Vairākiem apsūdzētajiem un arī juridiskajām personām ir uzlikti mantas aresti - apķīlāti konti, uzņēmumu kapitāldaļas, nekustamie īpašumi. Lietas materiāli ir apkopoti 80 sējumos. Patlaban lietā ir pieteikti 144 liecinieki, kā arī piesaistīti desmit eksperti.

Iepriekš Rīgas tiesas apgabala prokuratūra pie kriminālatbildības saukusi arī SIA "Maxima Latvija" darbinieci Innu Šuvajevu. Persona pie kriminālatbildības tiek saukta pēc Krimināllikuma panta par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu, kas izraisīja smagas sekas.

Vēl pirms sākt skatīt šo lietu, no krimināllietas izskatīšanas vēlējās atstatīties tiesas sastāva priekšsēdētājs Ernstsons un tiesnese Zemitāne. Kā aģentūrai LETA toreiz paskaidroja tiesā, ievērojot to, ka tiesneses Zemitānes un tiesneša Ernstsona lēmumos par sevis atstatīšanu no kriminālprocesa veikšanas nav norādīti Kriminālprocesa likumā noteiktie neapstrīdamie interešu konflikta apstākļi, saskaņā ar Kriminālprocesa likumu tiesas priekšsēdētāja Daina Treija atzina viņu atteikšanos par nepamatotu un uzdeva turpināt veikt kriminālprocesu.

Zolitūdes traģēdijas krimināllietu paredzēts skatīt koleģiāli vairāku Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnešu sastāvā. Bija paredzēts, ka tiesas sastāva priekšsēdētājs būs Ernstsons un ar viņu kopā lietu skatīs arī tiesneses Zemitāne un Aiga Freimane, bet rezerves tiesnese būs Elīna Leitāne.