Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Kalnmeiers: Augsta iespējamība, ka Zolitūdes traģēdijas krimināllietā tiesas process šodien nenotiks

© F64

Pastāv ļoti augsta iespējamība, ka Zolitūdes traģēdijas krimināllietā šodien tiesas process nenotiks, proti, viņš sāksies, bet neturpināsies, jo tiks atbalstīts divu tiesnešu lūgums atstatīties no lietas, šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

"Ir ļoti augsta iespēja, ka tiesnešu lūgums tiks atbalstīts. Ja tiesneši ir pateikuši, ka nevar būt objektīvi, diez vai kāds varēs pateikt - nē, lai tiesa turpina," pauda ģenerālprokurors.

Vaicāts, ko tādā gadījumā domāt cietušajiem, kuri sēdi ilgi gaidījuši, Kalnmeiers sacīja, ka "diemžēl tas ir process, tās ir procesa dalībnieku tiesības. Ja viņi, šajā gadījumā tie varētu būt apsūdzēto aizstāvji, atbalstīs šo tiesnešu atstatīšanos, tad lieta atliksies neatkarīgi no emocijām."

Viņš arī uzsvēra, ka viennozīmīgi lietas iztiesāšana ir gadu jautājums. "Jāņem vērā, ka apjoma ziņā, ne lietas materiālu, bet cietušo skaita un pieteiktā kaitējuma apmēra ziņā, tā tiešām ir vērienīgākā krimināllieta Latvijas vēsturē," norādīja Kalnmeiers.

Ģenerālprokurors piebilda, ka Ķīpsalas izstāžu hallē, kurš šodien paredzēts sākt lietas iztiesāšanu, tiek ieviesti drošības pasākumi, lai novērstu jebkādus incidentus.

Tikmēr biedrības "Zolitūde 21.11." vadītāja Regīna Ločmele-Luņova intervijā raidījumam norādīja, ka cietušie uztraucas par tiesas sēdi. "Vēlas atbraukt visi, kuri ir spējīgi. Daži cilvēki brauc no citām pilsētām. Uztraukumu palielina fakts, ka cietušie nezina, kas tieši viņus sagaida zālē," teica biedrības vadītāja, piebilstot, ka esot arī izskanējis līgums ierasties divas stundas pirms tiesas sēdes sākuma. Tāpat biedrība ir informējusi cietušos, ka sēde varētu būt gara, kā arī, ka pastāv iespēja tiesas procesam šodien nenotikt, ja tiesneši, kas to lūguši, tiks atcelti no lietas iztiesāšanas.

Ločmele-Luņova pauda pārliecību, ka mākslīgi neviens tiesas procesu nevilcinās. Viņa arī minēja, ka cietušie gribētu "paskatīties sejās apsūdzētajiem", bet zāles izvietojums to neļaušot.

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Daina Treija šorīt LNT raidījumā "900 sekundes" pastāstīja, ka Valsts policija (VP) šodien palīdzēts uzraudzīt kārtību Ķīpsalas izstāžu hallē.

Ēkas pirmajā stāvā policijas darbinieki pārbaudīs līdzpaņemtās mantas, skaidroja Treija, uzsverot, ka uz tiesas sēdi nākošajiem līdzi nevajadzētu ņemt šaujamieročus, munīciju un līdzīgas lietas. Tāpat iedzīvotāji tiek aicināti neņemt līdzi bērnus līdz 14 gadu vecumam, izņemot, ja tie ir cietušie. Citu ierobežojumu nav, norādīja Treija.

Vaicāta, vai ir iespējams prognozēt tiesas sēdes ilgumu, Treija norādīja, ka tas ir tiesas sastāva kompetencē.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa šodien plkst.10 Ķīpsalas izstāžu hallē sāks iztiesāt vērienīgo Zolitūdes traģēdijas krimināllietu.

Krimināllieta tika ierosināta pēc tam, kad 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti ir secinājuši, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, kā rezultātā tas iegruva.

Vēl pirms sākt skatīt šo lietu, no krimināllietas izskatīšanas vēlējās atstatīties tiesas sastāva priekšsēdētājs Erlens Ernstsons un tiesnese Dzintra Zemitāne. Kā aģentūrai LETA toreiz paskaidroja tiesā, ievērojot to, ka tiesneses Zemitānes un tiesneša Ernstsona lēmumos par sevis atstatīšanu no kriminālprocesa veikšanas nav norādīti Kriminālprocesa likumā noteiktie neapstrīdamie interešu konflikta apstākļi, saskaņā ar Kriminālprocesa likumu tiesas priekšsēdētāja Treija atzina viņu atteikšanos par nepamatotu un uzdeva turpināt veikt kriminālprocesu.

Lai noskaidrotu, vai tiesnešu lēmumos par sevis atstatīšanu norādītie apstākļi procesā iesaistītajām personām rada pamatotas šaubas par tiesnešu spēju objektīvi izspriest lietu, abiem tiesnešiem šie apstākļi jādara zināmi procesa dalībniekiem tiesas sēdē, lai viņi varētu lemt par noraidījuma pieteikšanu tiesnesim.

Treija iepriekš Latvijas Televīzijai skaidroja, ka Ernstsons lūdzis sevi atstatīt no krimināllietas skatīšanas, jo lietā apsūdzētā Ivara Sergeta advokāts Artūrs Zvejsalnieks ir viņa bijušais kolēģis. Tiesnesis Ernstsons arī pazīst cietušo Skadmaņu ģimeni un uztur ar Zvejsalnieku un Skadmaņiem virtuālu draudzību sociālajā vietnē "Facebook". Savukārt tiesnese Zemitāne lūgusi sevi atstatīt no lietas skatīšanas tādēļ, ka bijusi labi pazīstama ar traģēdijā bojāgājušo ugunsdzēsēju Vilni Šteinīti, raksta "lsm.lv".

Zolitūdes traģēdijas krimināllietu paredzēts skatīt koleģiāli vairāku Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnešu sastāvā. Bija paredzēts, ka tiesas sastāva priekšsēdētājs būs Ernstsons un ar viņu kopā lietu skatīs arī tiesneses Zemitāne un Aiga Freimane, bet rezerves tiesnese būs Elīna Leitāne.