Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

C hepatīta ārstēšana: sola, ka kvotu nebūs

Cīņa pret hepatītu pieteikta, saka Hepatīta biedrības vadītājs Kristaps Kaugurs, veselības ministrs Guntis Belēvičs un citi nozares eksperti. Veselības ministrija prognozē, ka ārstēto pacientu skaits pieaugs par trešdaļu. Profesore Baiba Rozentāle norāda: jo vairāk izārstētu cilvēku, jo mazāk iespēju citiem inficēties © F64

No 2016. gada 1. janvāra Latvijā simt procentu apmērā tiks kompensēta C hepatīta ārstēšana. Veselības ministrija ir pieņēmusi lēmumu, ka ārstēšana pilnībā tiks apmaksāta visiem pacientiem, neatkarīgi no izmantotās terapijas, proti, medikamentiem – standarta vai visjaunākajiem. Tieši tāpēc par ārstēšanos visos gadījumos lems ārstu konsilijs, kuram būs jānoteic, vai uzsākt terapiju ar standarta medikamentiem vai pacientam nozīmēt jaunāko terapiju, kas izmaksu ziņā ir daudzkārt dārgāka.

Līdz šim valsts apmaksāja tikai tā saukto standarta terapiju (turklāt tikai daļēji, pacientam bija jāsedz 25 procenti izmaksu) – C hepatīta ārstēšanu ar pegilēto interferonu, kombinējot ar ribaverīnu, tāpēc nekādas izvēles īpaši nebija pat tad, kad visā pasaulē ienāca jaunās C hepatīta ārstēšanas terapijas, – Latvijā zāles gan tika reģistrētas, taču palika pacientiem nepieejamas augsto izmaksu dēļ. Vēl jāuzsver, ka diemžēl ārstēšana ar standarta terapiju ir efektīva apmēram tikai 50 procentos gadījumu, tā ilgst no pusgada līdz gadam un lielākoties ar smagām blaknēm.

100% un jauna terapija

Hepatīta biedrības vadītājs Kristaps Kaugurs uzsver: pat ja pacientiem tā bija ļoti nepieciešama, šo standarta terapiju valsts neapmaksāja pilnībā, ļoti daudzi nevarēja atļauties samaksāt par ārstēšanās kursu vairāk nekā 2000 eiro gadā. Tāpēc biedrība jau pirms vairākiem gadiem savāca 12 000 iedzīvotāju parakstus un iesniedza Saeimā iniciatīvu, lai ārstēšanās C hepatīta pacientiem būtu pilnībā valsts kompensēta. Tikai šogad pašreizējais veselības ministrs Guntis Belēvičs panāca, ka valdība piešķir nākamā gada budžetā papildu naudu C hepatīta ārstēšanai, un pagājušajā nedēļā Veselības ministrija pieņēma lēmumu, ka kompensācijas apmērs visos gadījumos, neatkarīgi no izmantotās terapijas, būs 100 procentu (līdz šim tie bija 75 procenti).

Savukārt jaunākās terapijas, bez šaubām, ir efektīvākas – vienai no tām efektivitāte mērāma 80 procentu apmērā, savukārt visjaunākajai – 97–99 procenti. To lietošanas laiks divas reizes īsāks un ar ievērojami mazākām blaknēm pacientam. Jaunās paaudzes zāļu efektivitāti ir pierādījusi arī to Latvijas pacientu ārstēšana, kuri saņēmuši šīs zāles līdzjūtības programmā, kur ārstēšanu finansē zāļu ražotāji. 16 pacientiem Latvijā ir izdevies izārstēties no smagās slimības. Tāpēc aktuāls ir jautājums, kā notiks C hepatīta pacientu ārstēšana no jaunā gada? Kas noteiks to, kuram pacientam tiks nozīmēta standarta terapija, bet kuram – inovatīvā? Un vai tiešām pilnīgi visiem pacientiem ārstēšanās gada laikā tiks piedāvāta, ņemot vērā, ka papildu nauda ir, bet tā ir ierobežota? Vai būs kvotas? Šie jautājumi interesē pacientus un arī mediķus.

Sola: kvotu nebūs

Eksperti, tostarp veselības ministrs Guntis Belēvičs, pirmām kārtām un vairākkārt uzsver sasniegto – terapija C hepatīta pacientiem tiks apmaksāta pilnībā, «mēs apņemamies izārstēt katru līdzestīgu pacientu». Otrkārt, nevajag noniecināt standarta terapiju – tā tomēr palīdz izārstēties no vīrusa hepatīta (lai arī ne visiem pacientiem) un ir nesalīdzināmi lētāka. Ministrs uzsver, ka Nacionālais veselības dienests smagi strādājis un turpina to darīt, lai izveidotu sistēmu, kā no nākamā gada nodrošināt C hepatīta pacientu ārstēšanu, ņemot vērā gan 100 procentu kompensāciju, gan jauno terapiju iekļaušanu valsts apmaksāto pakalpojumu sarakstā.

Sarunā ar Neatkarīgo NVD speciāliste Inese Kaupere atzīst: ņemot vērā situāciju [ārstēšanā ir pieejami jauni un efektīvi medikamenti, kurus, visticamāk, vēlētos visi C hepatīta pacienti], noteikti būs zāļu izrakstīšanas ierobežojumi, pēc kuriem būs jāvadās ārstu konsilijam. Vai neveidosies tāda situācija, ka būs simtu pirmais pacients, kuram ārstēšana tiks atteikta kvotas dēļ, jo līdzekļi gadam tomēr ir ierobežoti? «Strādājam, lai tā nenotiktu,» uzsver I. Kaupere.

Jaunā terapija smagi slimajiem

Situāciju no ārstu viedokļa skaidro Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle: «Jau tagad katru dienu uzskaitē pie mums stājas pacienti, kuriem ir C hepatīts, un mēs visiem veicam aknu biopsiju, lai novērtētu aknu veselības stāvokli. Plānveidā aicināsim uz pārbaudēm pacientus, lai novērtētu situāciju un konsilija veidā izlemtu par turpmāko ārstēšanās gaitu, ņemot vērā jauno situāciju. Pirmajā vietā būs pacienti, kuri jau ir saņēmuši ārstēšanu ar pegilēto interferonu, bet nav izārstējušies, un izmeklējumi liecina par aknu bojājumu. Šiem pacientiem nav citas izejas kā tikai jaunā terapija, lai izglābtu viņu dzīvību.» Tālāk jaunā terapija tiks plānota pacientiem arī ar aknu šūnu bojājumiem un C hepatīta vīrusa pirmo genotipu, jo tieši šis genotips nepadodas ārstēšanai ar interferonu. Pārējiem pacientiem tiks piedāvāta pilnībā valsts apmaksāta terapija ar pegilēto interferonu.

C hepatīta pacientu skaits

• 2015. gada pirmajos sešos mēnešos reģistrēti 28 akūta C hepatīta gadījumi un 936 hroniska C hepatīta gadījumi, kas ir par 82 gadījumiem vairāk nekā 2014. gada pirmajos sešos mēnešos

• Latvijas Infektoloģijas centrā pašlaik ārstējas 601 pacients ar hronisku C hepatītu

Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs, LIC

C hepatīta pacientu ārstēšanai izmantotie līdzekļi 2014. gadā

Diagnoze                                                         Unikālie pacienti

Hronisks C vīrushepatīts                                         789

Akūts C hepatīts                                                      57

Avots: Nacionālais veselības dienests