Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Čekas maisu komisiju pamet tās vadība

© f64

Tieslietu ministrijas un bijušās LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisijas konflikta mezgls tūkst arvien lielāks: vakar ar valdības akceptu tika izslēgta viena no tās vadītāja vietniecēm Kristīne Jarinovska. Protestējot pret šādu Tieslietu ministrijas (TM) nedemokrātisku rīcību, par komisijas atstāšanu paziņojis arī priekšsēdētājs Kārlis Kangeris.

TM apliecina – šāds lēmums tiešām pieņemts, un K. Jarinovska no darba komisijā atstādināta. Šādu soli ministrija valdībai iesniegtajā dokumentā skaidro kā pienākumu rūpēties par to, lai komisijas darbs būtu kvalitatīvs un lai tā savlaicīgi pildītu tai paredzētos uzdevumus. Šobrīd komisija nespējot pilnvērtīgi veikt likumā noteiktos uzdevumus un tāda piešķirtā finansējuma izlietojumu, kas atbilstu normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai. Tādēļ ministrija uzskatot, ka komisijas sastāvā pakāpeniski jāveic izmaiņas, papildinot to ar kvalificētiem un strādāt motivētiem komisijas locekļiem un izslēdzot no komisijas sastāva personas, kam šīs motivācijas vai kvalifikācijas trūkst.

VDK dokumentu izpētes komisijas priekšsēdis Kārlis Kangeris, kurš bijis valdības sēdē, ir sašutis par šādu TM soli – par spīti komisijas locekļu iebildumiem. Viņam neesot saprotams arī pamatojums, ka K. Jarinovska tiek izslēgta, jo viņai trūkstot kvalifikācijas un motivācijas. Tieši tās viņai esot. Drīzāk jau tā esot vien tieslietu ministra Dzintara Rasnača varas parādīšana vai arī vecu rēķinu slēgšana, pieļāva komisijas priekšsēdis. Viņš ne tikai nepiekrītot šim lēmumam, bet arī ministra vēlmei atstāt komisijai tikai reprezentatīvas funkcijas. Jo kā gan citādi saprast aprādījumu par komisiju kā uzraudzības orgānu? Tikai kā šķēršļu likšanu zinātniskās izpētes darbam. Tātad jāpieņem, ka par visu būs atbildīga TM. Un, ja tā, lai tad arī paši uzņemas pētniecību. Tādā gadījumā viņš šo darbu ne tikai nevadīšot, bet pametīšot to vispār – iesniedzot jau drīzumā oficiālu atlūgumu. K. Kangeris jau šajās dienās izsūtīšot informāciju komisijas locekļiem un sasaukšot sēdi, lai paziņotu par savu apņemšanos jau piektdien amatu atstāt. «Man, demokrātiskā valstī augušam [Zviedrijā], šādas metodes nav pieņemamas,» savu rūgtumu neslēpj komisijas priekšsēdis. Vēl jo vairāk tāpēc, ka sadarbība ar TM neveidojas koleģiāla – komisijas administratīvo funkciju nodrošinātājs Jānis Tomels nestāstot patiesību. Par šo pašu jautājumu pēdējā tikšanās reizē apgalvojis, ka vēl uz Ministru kabinetu dokumenti par K. Jarinovskas atstādināšanu nav iesniegti, bet tad pēkšņi – ir gan. Viņam arī nav pieņemams, ka ministrija visā notiekošajā vainojot tikai komisiju. «Vai mēs vainīgi, ka tiekam mētāti no vienas ministrijas uz otru! Tad vēl izrādās, ka pēc šādas pārbīdīšanas rodas ķibeles ar finansējumu, kas liedz jau tagad uzsākt darbu. Jāgaida maijs, lai tad, ja valdība ļaus pārdalīt naudu, varētu ķerties pie mums deleģētā pienākuma,» par to, ka zinātnieki tiek nostādīti neveiklā situācijā, ir neapmierināts K. Kangeris, piebilstot: kamēr sijās un pārsijās derīgos un nederīgos pētniekus, laiks rit, un no visām peripetijām cieš darbs.