Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Mikrorajona pagalmā nakts aizsegā slepus stāda kokus

© autora

Savdabīgs gadījums noticis Ventspilī – kāda sieviete piecstāvu dzīvojamo māju iekšpagalmā nakts tumsas aizsegā iestādījusi 13 kokus – priedes un egles.

Pašā ziemas viducī koki iestādīti piecstāvu māju iekšpagalmā Pārventā. Par notikušo lielā neizpratnē ir apkārtējo māju iedzīvotāji, jo vairāk tāpēc, ka koki stādīti pa naktīm – darbiņš darīts vairākas naktis pēc kārtas pēc Jaungada. No rīta pamostoties, kaimiņus pārsteiguši kārtējie iedēstītie kociņi, kuru stādīšanai nav traucējis ne sals, ne arī sniegs un stiprais vējš. Veras kundze, viena no mājas iedzīvotājām, zina stāstīt, ka kokus iestādījusi kāda sieviete no Ugāles ielas. Viņa pusmūža gados esošo dabas mīļotāju raksturo kā nedaudz jocīgu. Pa dienu sieviete gājusi kociņus apčubināt – rušinājusi zemi, likusi apkārt sniegu.

Aizbraucot uz notikuma vietu, Neatkarīgā konstatēja, ka pagalmā tiešām svaigi iestādītas deviņas priedes un četras egles. Koku stādi ir augumā visai brangi. Var redzēt, ka ieguldīts liels darbs, kas padarīts akurāti un glīti. Kociņu palielais izmērs liecina, ka to atvešana uz stādīšanas vietu prasījusi daudz spēka un apņēmības.

Vera par koku iestādīšanu ir sašutusi, arī citi kaimiņi to neatbalstot. «Vai tad drīkst tā sētā stādīt egles? Kas notiks, kad koki izaugs lielāki? Bērniem vairs nebūs vietas, kur skraidelēt un spēlēties,» saka kundze. Vera lūdz avīžniekus palīdzēt un panākt, lai atbildīgie dienesti šīs nebūšanas novērš. Viņa stāsta, ka minētā sieviete arī agrāk pagalmā stādījusi kokus, tikai nedaudz citā vietā. Toreiz kāds kokus esot izrāvis.

Ventspils pilsētas galvenā dārzniece Zaiga Brunava apsekojot minēto vietu secina, ka patvaļīgi iestādītie kociņi ir mežā izraktas parastās egles un priedes. Dārzniece uzsver, ka šādu pašdarbību iedzīvotāji nedrīkst veikt. Tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, pie daudzdzīvokļu mājām zem zemes ir vesela komunikāciju sistēma jeb, vienkāršoti runājot, – viss vienās caurulēs un vados. Tas liek ievērot aizsargjoslu, jo koku sakņu sistēma šīs komunikācijas bojā. Tieši tādēļ arī aprakstītajā pagalmā koki nav stādīti. Turklāt šajā pagalmā ēkas izvietotas tā, ka veidojas vēja tunelis jeb mūžīgais caurvējš. Tādējādi stiprākos vējos izaugušās priedes un egles var uzgāzties virsū mājām. Tāpat izaugušie koki radīs ēnojumu mājas pirmo, otro un trešo stāvu dzīvokļiem un ar laiku arī ceturtajiem un pat piektajiem stāviem, jo šie koki var izaugt līdz pat 25 metrus augsti.

Pilsētas galvenā dārzniece aicina māju iedzīvotājus, kas vienojušies, ka viņu pagalmā vajadzētu iestādīt kādu kociņu, vērsties pie viņas. Tad pēc kartēm tikšot skatītas esošās apakšzemes komunikācijas, vērtētas koku stādīšanas iespējas un meklēti risinājumi. Tikmēr sievietes iestādītās priedītes un eglītes izraks. Pagaidām pret sievieti neviens nevērsīsies, norakstot to uz pilnmēness ietekmi. Taču, ja viņa koku stādīšanu turpinās, tad nāksies piesaistīt pašvaldības policiju, lai pašdarbība tiktu apturēta.