Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Latvieši izgudrojuši unikālu lidaparātu "AirDog"

© youtube.com

"JIC biznesa inkubatora" uzņēmums SIA "Helico Aerospace Industries" radījis pasaulē pirmo pašsekojošo bezpilota lidaparātu "AirDog" un no šodienas uzsāk tā pārdošanas kampaņu ASV vietnē "Kickstarter", informēja uzņēmuma pārstāvis Andis Blinds.

Latvijas uzņēmums SIA "Helico Aerospace Industries", kas nodarbojas ar bezpilota lidaparātu tehnoloģiju attīstīšanu, nācis klajā ar savu pirmo produktu - bezpilota lidaparātu "AirDog", kas autonomi seko sportistam un filmē to ar "GoPro" sporta kameru. Šis ir pirmais šāda veida produkts pasaulē, kas nodrošina pilnvērtīgu bezpilota sekošanas un filmēšanas funkciju vienlaicīgi.

"Šis ir revolucionārs produkts, kas pilnībā mainīs to, kā tiek filmēts "action" sports - snovbords, veikbords, skeitbords, BMX, motokross un dažādu sporta veidu "freestyle" disciplīnas, kuras ir skatāmas un efektīgi parādāmas tieši no gaisa. Līdz šim vienīgais risinājums bija noīrēt helikopteru," stāsta "AirDog" idejas autors Edgars Rozentāls.

Lai ar "AirDog" iepazīstinātu pasauli, šodien uzņēmums ir uzsācis pārdošanas kampaņu kolektīvā finansējuma interneta vietnē "Kickstarter". Projektam paredzēts 40 dienu laikā savākt 200 000 dolāru (147 780 eiro). Paredzams, ka pēc "Kickstarter" kampaņas "AirDog" būs nopērkams par 1500 dolāriem (1108 eiro).

"AirDog" lidaparātu var iepriekš pasūtīt "Kickstarter" kampaņas laikā arī no Latvijas. Pirmo produkcijas partiju paredzēts piegādāt jau šī gada oktobrī vai novembrī.

"AirDog" darbības princips ir vienkāršs - sportists uz rokas vai pie ķiveres piestiprina pulti, kurai seko lidaparāts. Lai nodrošinātu šo sekošanu, tiek izmantoti sarežģīti algoritmi, GPS, "bluetooth", akselometri, barometrs, magnetometrs, autopilots u.c. sistēmas sastāvdaļas, kas savienotas ar jaudīgu procesoru un kuras programmatūra radīta "Helico Aerospace Industries".

Uzņēmuma mārketinga speciālista Mārtiņa Viļuma "YouTube" kontā iespējams aplūkot vienu no agrīnajiem "AirDog" prototipu izmēģinājumiem. Redzams, ka "AirDog" ir četru rotoru bezpilota lidaparāts, kam uzmontēta "GoPro" videokamera. Lidaparātu iespējams vadīt gan manuāli ar pulti, gan arī uzstādīt sekošanas režīmā, kad tas kadrā patur cilvēku, kurš nes īpašu raidītāju.

"Esam ieguldījuši neskaitāmas negulētas naktis, noslīcīnātus, sasistus lidaparātus, bet esam gandarīti par rezultātu," stāsta Rozentāls. ""AirDog" pats paceļas un nolaižas, pats kontrolē augstumu un ātrumu, kā arī attālumu no sportista, ko pirms lidojuma var iestatīt speciālā aplikācijā, kas atradīsies lietotāja viedtālrunī."

Pie "AirDog" projekta darbs tika uzsākts jau pagājušā gada vasarā. Līdz šim produkta izstrādē uzņēmums ir investējis aptuveni 250 000 eiro. Šī gada vasarā plānots uzsākt arī "AirDog" ražošanu Latvijā, šobrīd tiek apzināti potenciālie sadarbības partneri.