Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Jūrmalas dome neatbalsta augstsprieguma līnijas izbūvi caur Ķemeru nacionālo parku

© Publicitātes foto

Jūrmalas pilsētas domes deputāti šodien vienbalsīgi nolēmuši neatbalstīt AS "Latvijas elektriskie tīkli" īpaši jaudīgās augstsprieguma elektropārvades līnijas izbūves būvniecības ieceri, jo tā paredz vērienīgus būvniecības darbus Ķemeru nacionālajā parkā un var negatīvi un neatgriezeniski ietekmēt šīs Eiropas nozīmes aizsargājamās dabas teritorijas dabas vērtības, aģentūru LETA informēja pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Jau ziņots, ka plānotā augstsprieguma elektropārvades līnija šķērsotu ĶNP teritorijā ar sērūdeņradi bagāto pazemes ūdeņu atradni aptuveni četru kilometru platumā. Būvniecības procesā paredzēts ĶNP teritorijā izbūvēt ap 60 metriem augstus augstsprieguma līnijas balstus, kā arī veikt šo balstu nostiprināšanu.

Jūrmalas pilsētas dome uzsver, ka sērūdeņradi saturošā pazemes ūdeņu atradne ir viena no Ķemeru nacionālā parka lielākajām vērtībām. Ķemeru ārstnieciskie avoti un pazemes ūdeņi ir unikāla vērtība, kuru šobrīd ārstnieciskām vajadzībām izmanto Jaunķemeru sanatorija, bet nākotnē izmantos gan Ķemeru sanatorija, gan daudzas citas ārstnieciskās iestādes. Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS) uzsver, ka šie avoti ir pamats ārstnieciskās kurortoloģijas atdzimšanai Jūrmalā un Latvijā.

Vides pārraudzības valsts birojs atzinumā par ietekmes uz vidi novērtējumu norādījis, ka Ķemeru nacionālā parka teritorijā un tieši sērūdeņraža plūsmas un tai piegulošajā teritorijā esošās trases paplašināšana nav pieļaujama. Turklāt sērūdeņraža atradnes ir izteikti jutīgas pret visām iespējamām izmaiņām, tāpēc bez papildu izpētes nevar tikt veiktas nekādas saimnieciskas darbības un nav pieļaujami ne apjomīgi un dziļi rakšanas darbi, ne atradņu šķērsošana ar tehniku. Vides pārraudzības valsts birojs norādījis: lai prognozētu paredzamo būvniecības ietekmi, jāveic ģeoloģiskā, hidroģeoloģiskā un hidroķīmiskā izpēte, kas patlaban nav veikta pietiekamā līmenī.

Paredzētā elektropārvades līniju šķērsojuma vietā trases malās un tiešā tuvumā reģistrēta arī vislielākā reto un aizsargājamo augu sugu koncentrācija un daudzveidība, un šāda cilvēku veidota trase rada līdz galam neizvērtētu risku šīs vides saglabāšanai.

Jūrmalas pilsētas dome norāda, ka pašvaldībai saskaņošanai tiek piedāvāta tikai viena no projekta izstrādātāju iepriekš apspriestajām alternatīvām, kas paredz, ka trase šķērso ĶNP aptuveni 19 kilometru garumā, tāpēc AS "Latvijas elektriskie tīkli" piedāvātais risinājums elektropārvades tīklu savienojuma "Kurzemes loks" rekonstrukcijai un elektropārvades līnijas izbūvei Jūrmalas pilsētas domes sēdē šodien nav akceptēts.

Truksnis norāda, ka Jūrmalas pilsētas domes Attīstības pārvalde ir jau sniegusi savu izvērtējamu, secinot, ka šā brīža piedāvātais "Kurzemes loka" būvniecības ieceres variants nav atbalstāms. "Galvenais iebildums ir par iespējamo negatīvo ietekmi uz Ķemeru nacionālo parku, kura teritoriju šī trase šķērsotu. Piedāvātais risinājums ir saistīts ar augstu risku valsts nozīmes dabas vērtībām, kas atrodas Latvijas un Eiropas nozīmes aizsargājamajā teritorijā, tostarp apdraudot ar sērūdeņradi bagāto pazemes ūdeņu atradnes, reto un aizsargājamo augu un sugu koncentrācijas vietas. Es uzskatu, ka šādu ar augstu risku saistītu lēmumu nedrīkst pieņemt," uzsver Jūrmalas mērs.