Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Aizgājušajai Hipotēku bankai uzradies atdarinātājs

Pie ēkas sienas, kur kādreiz bija redzams Latvijas Hipotēku un zemes bankas logotips, tagad lasāms uzraksts Latvijas Hipotēka ar neiztrūkstošajiem ozoliem fonā, tomēr tie neliecina par uzticamā rudens termiņnoguldījuma Ozols skandalozu atgriešanos.

Valstij piederošā Hipotēku banka pārtraukusi noguldījumu pieņemšanu un citas komercbanku funkcijas uz neatgriešanos, bet tās kādreizējās telpās Rīgā, Brīvības ielā, saimnieko pavisam cits komersants, kas acīmredzot cenšas gūt labumu no šīs vietas vēstures.

Pārmet patērētāju maldināšanu

Protams, arī Hipotēku bankas cilvēkus satrauc Latvijas Hipotēkas aktivitātes: «Mūsuprāt, atsevišķi šā uzņēmuma izmantotie grafiskās identitātes elementi tik tiešām sasaucas ar Hipotēku bankas atribūtiem, šo līdzību ir pamanījuši arī mūsu klienti. Uzskatām, ka šāda prakse nav ētiska un apzināti maldina patērētājus par uzņēmuma pakalpojumu patieso izcelsmi.» Bankas pārstāve Signe Ernštreite vēsta, ka uzņēmuma Latvijas Hipotēka vadībai jau nosūtīts aicinājums apspriest radušos situāciju un izskatīt iespējas mainīt zīmola elementu izmantojumu, lai novērstu negodīgas konkurences iespējamību.

Taču maz ticams, ka uzņēmuma vadība sava respektablā priekšgājēja iebildumus ņems vērā. Juridiski viss ir kārtībā – Uzņēmumu reģistrs apstiprinājis nosaukumu, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs izsniedzis licenci, kas gadu atļauj izsniegt aizdevumus pret nekustamā īpašuma ķīlu. Un kāpēc tad ar kādu runāt par ētiku?

Neatkarīgās mēģinājums satikties ar uzņēmuma vadību un pajautāt to klātienē neizdevās. Vispirms darbiniece aizgāja pasaukt priekšnieku, bet tad izrādījās, ka darbadienas beigās viņš sarīkojis briesmīgi svarīgu sapulci, kas «vēl ilgi nebeigsies». Solītajam telefona zvanam valdes priekšsēdētājs Edgars Tālums sadūšojās tikai pēc nedēļas, kad par savu uzņēmumu kaut ko pa radio padzirdējis. Viņš skaidro, ka starp Latvijas Hipotēku un Hipotēku banku nekādas līdzības nav, savukārt tāds nosaukums izvēlēts, jo visprecīzāk norāda darbošanās jomu: «Mēs nemaz negribam līdzināties un kopēt banku, kas veras ciet!» (Hipotēku bankai gan labpatīk cits formulējums – tā pārtop Attīstības institūcijā).

Pieredzējis firmu dibinātājs

Parakājoties Latvijas Hipotēkas vēsturē, var uzzināt, ka 1984. gadā dzimušais Edgars Tālums, neraugoties uz savu jaunību, paguvis jau dibināt un darbināt daudzas firmas. Vēsturiski bijis amatpersona septiņos uzņēmumos un četros dalībnieks. Savukārt pašlaik – saskaņā ar Uzņēmumu reģistra datiem – trijos ir amatpersona un divos dalībnieks. Latvijas Hipotēkā viņam pieder 75% daļu. Kādreiz šo uzņēmumu sauca Aizdevumu fonds, bet vēl pirms tam Bankas.lv, un zem šī nosaukuma pretlikumīgi tika piesaistīti iedzīvotāju noguldījumi, solot viņiem līdz pat 20% gadā. Vēl tagad interneta sarunu telpās atrodama 2008. gadā notikusi saruna, kurā ar brīdinājumu iesaistījusies Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK). Cilvēki pārsprieda portālā Apollo pamanītu SIA Bankas.lv reklāmas baneri, kas solīja pasakainu peļņu 90. gadu stilā.

«Laikam jau ir pietiekami daudz muljkju zemee, ka ir veerts taisiit shittaas firmeles, majas lapas...un vienmeer atradiisies ieguldiitgribeetaaji, kas veelaak bljaustiisies, ka viss ir pakaasts...» – secina kāds interneta lietotājs, un FKTK atbild: «Nelicencēta komercdarbība Latvijā, pieņemot noguldījumus vai piesaistot ieguldījumus, ir krimināli sodāma!»

PTAC līdzību nesaskata

Komisijas darbinieki vēl tagad atminas saķeršanos ar uzņēmumu bankas.lv. Kā vēsta FKTK pārstāve Laima Auza, firma tika brīdināta nekavējoties pārtraukt iedzīvotāju noguldījumu pieņemšanu, un tas arī tika panākts. Noguldījumus drīkst pieņemt tikai bankas, bet Latvijas Hipotēka, lai kā to arī sauktu, nav banka. Edgars Tālums gan apgalvo, ka toreiz noticis kaut kāds pārpratums, ko, iespējams, inspirēja konkurenti. Tā bijusi legāla investīciju piesaiste, bet nekādi noguldījumi netika pieņemti.

Savukārt pašlaik uzņēmums sniedz juridiskās konsultācijas, kā arī aizdod naudu pret nekustamā īpašuma ķīlu likumīgi. Vismaz Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) informē, ka izsniegtā licence ir derīga, bet oficiālas sūdzības par uzņēmumu nav saņemtas. Iebildumam, ka Latvijas Hipotēka speciāli centusies savā tēlā iekodēt atsauci uz valsts banku, patērētāju aizstāvis nepiekrīt: «PTAC pirmšķietami vērtē, ka šobrīd nav pamata uzskatīt, ka komersanta darbība ir negodprātīga. PTAC uzskata, ka līdzība nav tādā apmērā, ka vidusmēra patērētājs varētu sajaukt konkrēto komersantu ar Hipotēku un zemes banku.» Pati Hipotēku banka «pirmšķietami» ir gluži pretējās domās.