Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Sola atbalstu zinātnei

Starptautiskā konference Kompetence viedai izaugsmei: izaicinājumi un iespējas deva tribīni kārtējiem solījumiem nodrošināt Latvijas pāreju uz sarežģītu un dārgu preču ražošanu un pakalpojumu sniegšanu.

Šogad Rīgā notika jau 18. konference, kādu reizi gadā rotācijas kārtībā rīko viena no trijām Baltijas valstīm. Pagājušā gadsimta 90. gadu sākumā šīs valstis nodibināja tehnoloģiskos centrus, kas iedibināja šādu konferenču tradīciju u. c. pasākumus, kuros vismaz pastāstīt, kā veicama zinātnes atklājumu pārnese uz jaunām precēm un pakalpojumiem.

Konferences vismaz Latvijā ir tikpat pierasta lieta kā žēlošanās, ka runām nekādi darbi neseko. Sevišķi uzskatāmi to parāda Latvijas valsts finansējuma zinātnei salīdzināšana ar citu Eiropas valstu finansējumu. Tagad valdība izprātojusi statistiku uzlabot. Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts informēja, ka no nākamā gada vidus uzņēmumi varēšot dabūt uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi: jaunu produktu radīšanai iztērēto naudas summu sola pat trīskāršā apmērā atskaitīt no peļņas, par ko jāmaksā nodoklis. Nākamā gada pirmā puse valsts iestādēm būšot vajadzīga, lai noteiktu kārtību, kādā uzņēmumiem pierādīt, ka tie patiešām izlietojuši ļoti lielu naudu pētniecībai un jaunievedumiem. Jāuzmanās gan, lai šādas manipulācijas nekļūst par dublikātu sabiedriskā labuma organizācijām, pēc kuru skaita un vairošanās varētu spriest, ka sava organizācija visvisādu labumu saņemšanai jau ir izveidota katram valsts iedzīvotājam.