Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Loskutovs: Konflikta pamatā ir "brīvmākslinieces" Strīķes nevēlēšanās pieņemt savu priekšnieku

© f64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieku konflikta pamatā ir KNAB priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes nevēlēšanās pieņemt savu priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku, šodien Latvijas radio (LR) raidījumā "Krustpunktā" atzina bijušais KNAB vadītājs un pašreizējais Saeimas deputāts Aleksejs Loskutovs (V).

"Man liekas, ka par sistēmas problēmām nav pamata runāt, bet šeit ir personāliju jautājums. Man ir labi pazīstamas personas, kas iesaistītas izveidojušās situācijā. Manuprāt visam pamatā ir Strīķes nevēlēšanās pieņemt jauno priekšnieku un pieņemt to, ka arī uz viņu attiecas valsts pārvaldē esošās savstarpējās attiecības starp padoto un priekšnieku. Es to atceros no savas prakses, lai gan man bija cita situācija - lai publiski birojs būtu spēcīgs, es vienkārši nepievērsu uzmanību tam, ko un vai kā dara Strīķe. Viņa ir apņēmības pilna cīnīties pret korupciju, bet tajā pašā laikā no valsts pārvaldes viedokļa viņa ir cilvēks, ko var droši saukt par brīvmākslinieku. Rīkojumi Jutai Strīķei principā nav rakstīti, un viņa darīs to un tik daudz, cik uzskata par nepieciešamu," uzsvēra Loskutovs.

Šodien situācija ar KNAB ir citādāka, jo nav jābaidās, ka politiķi var iejaukties biroja dzīvē un vadībā, līdz ar to Streļčenokam ir brīvas rokas mēģināt panākt, lai visi birojā strādājošie ievērotu normatīvos aktus un birojā pastāvošo kārtību, secina Loskutovs.

Bijušais KNAB priekšnieks gan piekrīt, ka Streļčenokam acīmredzot nepietiek laika vai spējas publiski skaidrot KNAB stratēģisko redzējumu.

Loskutovs piedāvā trīs risinājumus KNAB darbinieku konfliktam. Pirmkārt, Streļčenokam ir nopietni jāpārskata komunikācija ar sabiedrību, lai būtu skaidrāka biroja stratēģiskā pozīcija, otrkārt, var precizēt biroja nolikumu, lai mazinātu domstarpības starp KNAB priešnieku un viņa vietniekiem, un, treškārt, Strīķei jāpieņem fakts, ka viņai biroja priekšnieka pamatotas prasības ir jāpilda. Ja viņa to nepieņem, tad Strīķei ir iespējas turpināt karjeru citur.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka pašam Loskutovam savulaik bijis konflikts ar Strīķi. 2005.gadā toreizējais KNAB priekšnieks Loskutovs viņai piemēroja piezīmi. Šāds sods noteikts, jo Strīķe nav ievērojusi KNAB darba kārtības noteikumos noteikto kārtību, proti, 2004.gada 20.oktobrī viņa bez iepriekšējas KNAB priekšnieka atļaujas sniegusi plašsaziņas līdzekļiem ierobežotas pieejamības informāciju par KNAB ierosināto krimināllietu un tās gaitā aizturēto personu.