Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

RECENZIJA: Izlase - "Latvijas Metāls”

© publicitātes foto

Pēdējais pašmāju smagās mūzikas ierakstu apkopojums izlasē (tā toreiz saucās „Melnā piektdiena”) tika izdots 2006. gadā, tolaik pie šī darbiņa bija ķērusies mūzikas izdevniecība „Aghast Recordings”. Beidzot latvju metālmūzikas cienītāji tiek iepriecināti ar jaunu izlasi, kuru šoreiz apkopojis un izdevis grupas „Inokentijs Mārpls” līderis Dambis, kurš latviešu mūzikas izlašu klāstu jau gadiem bagātinājis ar neatkarīgo grupu izlasēm „Odekolons” un „Latvijas Punk/HC”.

„Kopš iepriekšējās latviešu metālmūzikas izlases nākšanas klajā bija pagājuši gandrīz desmit gadi – pietiekami ilgs laiks, kas ļāvis uz pašmāju metālmūzikas skatuves rasties un sevi apliecināt daudzām interesantām apvienībām. Tā kā trūka ieraksta, kur vienuviet būtu iespējams gūt iespaidus par norisēm šajā jomā pēdējo gadu laikā, šķita likumsakarīga Latvijas metālmūzikas izlases apkopošana un izdošana tieši šajā laikā,” tā Dambis. Interesanti, ka viņam izdevies iztikt bez angliski skanošajām dziesmām – ja sākotnēji šķitis, ka ar latvisko repertuāru vien nepietiks, tad, uzsākot darbu pie dziesmu vākšanas, ātri tapis skaidrs, ka pietiks gan. Nav vairs senie laiki, kad „metālisti” uzskatīja zem sava goda dziedāt latviski, tagad tikai praktiski visām topa smagās mūzikas apvienībām ir dziesmas dzimtajā valodā – no līderiem šajā izlasē trūkst, šķiet, vienīgi „Trendkill Method”.

Izlasē apkopotas dziesmas, kas ierakstītas pēdējo sešu gadu laikā, tomēr galvenokārt pārstāvēts 2014. gads. Stilistiski no „hard & heavy” līdz pat „black” un „grindcore”. Pārstāvēts teju viss latvju metālmūzikas zieds: „Skyforger”, „Sanctimony”, „Relicseed”, „SIA Radikal”, „Huskvarn”, „Rūsa”, „Malduguns”, „Deodium”, „Darrva”, „Grondh”, „Wagars”, „Tesa”, „Green Novice”, „Apēdājs”, „Chaosact” utt., u.tjpr. Dažas no izlasē iekļautajām grupām vairs nav starp mums, bet vienu izdevās atrast līdz šim nedzirdētu – „Sen senie senči”, kas bāzēta Ņujorkā. Protams, ir arī „Inokentijs Mārpls” (ar dziesmu „Jums vienalga kuru šaut”). Starp citu, „Santimony” pārstāvēti ar kādreizējās „underground” superlēdijas Lotas dziesmas „Cauri tumsai” kaverversiju – tā gan bija iekļauta viņu EP, bet vienalga – īsta pērle! Dambis pie dziesmu salikuma piestrādājis godam, jo vairākas grupas pārstāvētas ar pašām labākajām dziesmām no viņu albumiem, piemēram, „Rūsa” („Ķēdes suns”), „Grondh” („Bads”), „Darrva” („Sulu laiks”), „Malduguns” („Laikmets”) u.c. Un vēl – izlasē vieta rasta arī smagās mūzikas patriotam Raitim Sametim, tas ir, viņa mistiskajam projektam „Mūžamežs”, kurā Raitis ir vienīgais dalībnieks, turklāt lielākoties – vijolnieks.

Šīs jaunās izlases prezentācija nav aiz kalniem – tā notiks piektdien, 12. jūnijā, „Nabaklab”. Koncertā uzstāsies jaunās paaudzes pārstāvji „Deodium”, uz „Huskvarn” drupām radušies „Chaosact”, veterāni no Mālpils „Apēdājs”. Un skaistumam Latvijas smagās mūzikas fenomens „Mūžamežs” jeb Raitis Sametis!