Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

SARUNA: Nedrīkst čīkstēt

Šī sezona aktrisei Ērikai Eglijai ir ļoti darbīga – jau nospēlētas četras pirmizrādes: Debestiņas loma izrādē bērniem Pīters Pens, Ivēra kundzes loma melodrāmā Bovarī kundze, Elvisa zaķis mūslaiku farsā Vakariņas ar Elvisu un Lizas loma drāmā Saules bērni © Dailes teātra publicitātes foto

«Domāju, ka katram kādā brīdī ir bijusi bezizejas sajūta, kad liekas, ka nav vairs gaismas tuneļa galā. Tāpēc svarīgs ir iekšējais spīts un griba celties, iet un darīt, jo tikai tā jau var uz priekšu tikt un kaut ko sasniegt,» uzskata Dailes teātra aktrise Ērika Eglija. Viņai šovakar pirmizrāde – Ļudas loma Aleksandra Jugova šūpuļdziesmā veselajam saprātam Čuhņas jociņi. Jauniestudējuma režisors Dmitrijs Petrenko.

«Stāsts ir diezgan primitīvs – par cilvēku vēlmi izrauties no tās vides, kurā viņi dzīvo, un dzīvot labāk. Bet šī vēlme diemžēl paliek tikai ambīciju līmenī, jo viņiem pietrūkst gribasspēka. Pietrūkst spēka ko mainīt, lai izrautos no rutīnas,» Ērika Eglija īsumā ieskicē, par ko stāsta Čuhņas jociņi. «Situācija diemžēl ir tāda, ka pat nevar saprast, kurš par kuru smejas – vai Liktenis par šiem cilvēkiem ir pasmējies, vai pie tā, kas ar viņiem notiek, viņi paši ir vainīgi. Jo apstākļi tā sakrīt, ka liekas: tā tiešām ir bezizeja, savādāk nemaz nevar būt. Diezgan skumji, ja tā padomā. Mums sanāk traģikomiski – ar savu smeldzīti un savu devu komiskā,» nosaka Ļudas lomas atveidotāja.

Aktrise neslēpj, ka arī viņai pašai dzīvē bijušas situācijas, kad licies, ka izejas no tām nav, taču viņa tāpēc nenolaida rokas, bet mērķtiecīgi virzījās uz priekšu un – meklēja gaismu. «Nedrīkst čīkstēt, ir jādarbojas!» viņa uzskata. Un tā viņa arī dara – strādā burtiski bez atelpas. Šovakar gaidāmā pirmizrāde Ērikai Eglijai ir jau piektā šosezon, turklāt ne pēdējā. Jau pavisam drīz viņai sāksies mēģinājumi pie režisores Lauras GrozasĶiberes, kura iestudēs Pītera Šefera drāmu Equus, bet sezonas izskaņā aktrise piedalīsies koncertā Hameleonu rotaļas – Spanovska ballīte. «Koncertu jau vairs neuzskatu par darbu – pat ja tajā ir jāiegulda daudz darba, jo jāmācās notis un burtiņi, tā vienalga ir atpūta dvēselei. Tas tomēr ir nedaudz citādi,» apgalvo dziedošā aktrise.

«Un arī tas vēl nav viss,» aktrise piebilst, atklājot, ka šajā sezonā, kad smagu traumu piedzīvoja viņas kolēģe Lilita Ozoliņa, nācies ielēkt Braunas lomā komēdijā Ar vīru nav viegli. Bet jau pavisam drīz sāksies filmēšanās seriālā Viņas melo labāk.

«Jā, darbu ir daudz, bet es nesūdzos. Tas ir ļoti labi! Es esmu priecīga, ka man dod darbu. Protams, kādā brīdī jau spēki izsīkst, jo īpaši tagad, pavasarī, kad gribas vairāk uzturēties ārā, svaigā gaisā. Bet es vienalga priecājos, jo, ja darbs ir izdevies, gandarījums par paveikto atspēko nogurumu, un sajūtas ir ļoti patīkamas,» apgalvo Ērika Eglija.

Bet, lai ielaistu sevī pavasari, aktrise, esot mājās, tur vaļā visus logus. «Šajā laikā automātiski gribas nomainīt arī ēdienkarti – prasās kaut ko svaigāku, zaļāku. Un dzert sulas. Bērzu sulas gan vēl neesmu baudījusi. Man nepatīk tās iegādāties tirgū, jo es gribu zināt, no kura bērza tās nāk. Jāgaida, kad kādam kolēģim laukos būs satecējušas. Tā mums parasti ir: kad kāds atved no laukiem milzīgus bunduļus, tad cienā visus kolēģus. Drīz jau tas brīdis būs.»