Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Muzikālā banka atkal pārsteidz ar rezultātiem

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Ventspils olimpiskajā centrā sestdien noslēgusies Latvijas Radio 2 dziesmu aptauja Muzikālā banka 2011 atkal sagādājusi pārsteigumu: lai gan šķita, ka uzvarētājas gods tiks grupas Instrumenti dziesmai Pilnīgi viens (tā domāja arī seši no deviņiem bankas ekspertiem, pārējie tai atvēlēja otro vietu), klausītāji gada vērtīgākās dziesmas godu atdeva Aijas Andrejevas un grupas Otra puse izpildītajai Ave Pali.

Muzikālā banka vienmēr izcēlusies ar neprognozējamiem rezultātiem – piemēram, pirms pāris gadiem vērtīgākās dziesmas tituls tika jauniešiem no Musiqq, bet pērn pirmā vieta – Nikolajam Puzikovam (otrā palika Prāta vētra ar dziesmu Gara diena). Rezultātus nosaka speciāla ekspertu padome un klausītāji, vērtējumam summējoties proporcijās 50:50, taču, kā zināms, klientam (radioklausītājam) vienmēr ir taisnība. Eksperti bija absolūti pārliecinoši pirmajā vietā likuši Instrumentus (otrajā – Ave Pali, trešajā – Lauris Reiniks), savukārt klausītāji tikpat pārliecinoši kā labāko dziesmu atzinuši Ave Pali (otrajā – miljonāru, trešajā – Reiniku ģimeni, Instrumentus atstājot tikai piektajā ailītē), līdz ar to mākslinieka Armanda Jēkabsona darināto piemiņas velti varēja virs galvas celt tieši Aisha jeb Aija Andrejeva un Normunds Pauniņš ar grupu Otra puse.

Pēc uzvarētāju pasludināšanas arī paši uzvarētāji bija pilnīgā šokā no šāda panākuma. «Neko nesaprotu, es tiešām to nebiju gaidījusi!» Neatkarīgās apskatnieka pārtverta uzreiz pēc nokāpšanas no skatuves, tikai acis mulsi plikšķināja Aija. «Bet šī dziesma ir īpaša. Kad to pirmoreiz noklausījos demoversijā un piekritu kopā ar Normundu [Pauniņu] un Otru pusi to iedziedāt, man jau tad likās, ka tā ir ne no šīs zemes, ne no šīs pasaules. Tā ir... pat nezinu. Kad to dziedam, man liekas, ka mēs to izpildām kaut kam augstākam par to, kas ir uz zemes.» Arī Pauniņam nācās ilgi meklēt vārdus, lai mēģinātu noformulēt savu emocionālo stāvokli: «Negaidīju, es to galīgi negaidīju! Vēl pirms paša koncerta teicu – kaut nu mums nebūtu pirmā, bet izrādījās, ka ir gan!» Viņš arī piekrita, ka diez vai ar kādu citu dziedātāju rezultāts būtu sanācis tik labs. «Bez Aijas šī dziesma noteikti nebūtu tādās virsotnēs. Paldies viņai, paldies arī Ivaram [Makstniekam] par superīgo kompozīciju!»

Instrumenti pie savām balvām vēl tiks (viņi šobrīd aizdevušies uz kādu starptautisko festivālu), bet par otriem lielākajiem uzvarētājiem noteikti ir jāsauc Musiqq: pirms diviem gadiem viņi ar savu Abrakadabru paņēma visu banku (uzvarēja), pērn ieguva trešo un sesto vietu un šāds panākums arī šoreiz, turklāt vēl abiem dueta dalībniekiem tika uzticēts šī pasākuma vadītāju gods (protams, tandēmā ar Muzikālās bankas vadītājiem Baibu Palkavnieci un Kasparu Mauriņu). «Cerējām, ka viena dziesma būs virs desmitnieka, otra – mazliet zem, bet trijniekā nekādā gadījumā necerējām [tikt],» pēc koncerta sarunā ar Neatkarīgās apskatnieku prieku neslēpa dueta līderis Marats Ogļezņevs.

Jāatzīst, ka aptaujas noslēguma ceremonija Ventspilī nudien notika īpaši krāšņi – pirmo reizi Latvijas skatuves scenogrāfijā tika izmantots strūklaku šovs, katram priekšnesumam veidojot īpašu ūdens horeogrāfiju, bet uz ūdens ekrāna ar lāzeru un videoprojektora palīdzību demonstrējot kustīgo attēlu. Arī Ventspils mērs Aivars Lembergs pēc pasākuma jokoja, ka šā gada šovs viņam licies viens no diviem labākajiem – kā kaislīgs mednieks un makšķernieks viņš joprojām atminējās to šovu, kurā uz skatuves akvārijos plunčājās zivis –, tāpēc pašvaldības strūklakām dotā nauda nav iztērēta velti.

***

Muzikālā banka 2011

1. Ave Pali Otra puse un Aija Andrejeva

2. Pilnīgi viens Instrumenti

3. Miljonārs Musiqq

4. Labāk vēl neaizmiedz Lauris Reiniks

5. Laid mani mājās Jānis Lemežis un Niks Matvejevs

6. Dzīve izdodas Musiqq

7. Viens un tas pats Nikolajs Puzikovs

8. Mazajām sirsniņām PeR & Lady’s Sweet

9. Debesis tomēr ir Reiniku ģimene

10. Tu mani demoralizē Labvēlīgais tips

11. Pat ja tev Ivo Fomins

12. Slāpes nepāries Kaža

13. Izvēlies Andris Ērglis

14. Tu mani cel DJ Dween & Miks Dukurs

15. Minēt nav vērts Oskars Deigelis