Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Izklaide

Birži aicina Latvijas iedzīvotājus uz svētku lustēm

© Ekrānšāviņš

Jau tradicionāli augusta sākumā Lietuvas pilsētā Birži notiek pilsētās svētki, kurus apmeklē ne tikai Lietuvas, bet arvien biežāk arī Latvijas iedzīvotāji. Latviski runājošais Biržu mērs Valdemārs Vaļkūns informē, ka tradicionālajā Biržu gadatirgū latviešu valodu arvien vairāk dzird letes abās pusēs. Latvijas pārstāvji ir arī kultūras programmā, ka arī oficiālo viesu vidū.


Šogad Biržu pilsētās svētki tiek svinēta no 4. līdz 6.augustam, taču svētku kulminācija ir sestdien, kad notiek gan gadatirgus, gan lielkoncerts vakarā, gan arī pilsētas svētku gājiens.

"Birži no Rīgas ir tikai 90 km tālu, tāpēc uzskatu, ka tas ir galamērķis, kuram var vēltīt arī tikai vienu dienu. Protams, mēs priecājāmies par ikkatru, kas paliek pie mums vairākas dienas. Latvijas tūristiem Biržos būtu ko darīt un redzēt vairāku dienu garumā!" mudina Valdemārs Vaļkūns.

Piektdien 4.jūnija vakarā no 19:30 Biržu pils pagalma sāksies Jauniešu nakts pasākumi - mūzika, izklaides, karaoke, bet no 21:30 Pils pagalmā, projekta Kino Caravan ietvaros tiks demonostrēta koncertfilma par Rolling Stones tūri Latīņamerikā.

Sestdien 5.jūnijā jau no 8:00 sāks darboties gadatirgus, bet no 10:00 līdz pat vakaram būs kultūras programma ar folkloras, amatnieku un citu pašvaldību kolektīvu uzstāšanos. 11:00 un 14:00 viesi varēs doties ekskursijās, bet 13:00 ekskursija atjaunotajā šaursliežu dzelzceļā.

Tradicionālā svētku parāde notiks 17:30, bet uzreiz pēc tam lielais vakara koncerts, kurš noslēgsies pēc pusnakts ar salūtu un lāzeru šovu.

Biržu mērs Valdemārs Vaļkūns norāda, ka pilsēta ir Latvijas tūristu arvien iecienītāka ne tikai svētku laikā. "Tūristu no Latvijas ir acīmredzami vairāk. Viņus interesē gan Biržu pils ar bastiona cietoksni, Astravas muiža un garākais koka tilts. Daudzi šausminās par karsta kritenēm, kā arī paliek izbrīnīti par novērošanas tornis, kura forma atgādina kanoe laivu vai grimstošu laivu. Ļoti daudzi Latvijas tūristi ir iecienījuši restorānu „Alaus kelias (Alus ceļš), kurš atrdoas Lietuvā populārās alus ražotnes Rinkuskiai teritorijā, kur ir arī Alus muzejs. Latvijas tūristus ir interesējis Monteball - Lietuvā 2010.gadā izgudrotais sporta veids. Monteball ir kā golfs, bet to spēlē ar kāju sperot futbola bumbu," apmeklēt Biržus aicina Valdemārs Vaļkūns.