Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

Zinātnieki piedzirda peles, pētot to attieksmi pret pretējā dzimuma pelēm

© F64

Oregonas Veselības un Zinātnes universitātes zinātnieki piedzirdījuši prērijas peles, kas zināmas kā ļoti uzticīgas savem partneriem, lai izpētītu mātīšu un tēviņu uzvedību reibumā un attieksmi pret citām pretējā dzimuma pelēm. Pētījums varētu palīdzēt izprast cilvēku uzvedību reibumā un attieksmi pret esošajiem vai jauniem pretējā dzimuma partneriem.

Prēriju peles bieži tiek lietotas pētījumos, kas koncentrējas uz cilvēku attiecībam un monogāmiju, jo tās ar saviem partneriem pēc pēcnācēju radīšanas paliek kopā uz visu mūžu. Turklāt, atšķirībā no citiem dzīvniekiem, šīm pelēm arī patīk lietot alkoholu.

Uz 24 stundām katrā būrī tika ievietota viena vīriešu dzimuma un viena sieviešu dzimuma pele, kuras līdz šim nav tikušās vai pārojušās. Alkoholu dzīvnieki uzņēmuši no krātiņā ievietotās ūdens pudeles, kurā iepildīts ūdens un vodkas maisījums. Pēc kopābūšanas peļu pāri tika šķirti un ievietoti krātiņā ar citu partneri.

Pētījumā tika noskaidrots, ka peļu izdzertais alkohola daudzums ir atkarīgs no viņu parteriem un to patērētā alkohola daudzuma tāpat kā cilvēkiem. Dzērumā vīrieškārtas peles devušas priekšroku jaunajām partnerēm, taču sievieškārtas peles skumušas pēc vecajiem partneriem un vēlējušās vien saritinaties kamoliņā un mīļoties ar jauno partneri. Zinātnieki atklājuši, ka šāda paša eksperimenta peļu uzvedība bez alkohola ietekmes ir tieši pretēja. Skaidrā vīriešu dzimuma peles dot priekšroku sākotnējai partnerei, taču divām trešdaļām sieviešu dzimuma peļu labāk paticis jaunais kompanjons.