MISTIKA: Astroloģija, kas maina dzīves

© f64

Vi­ņiem vi­siem bi­ja pa­vi­sam ci­ta iz­glī­tī­ba, darbs, kar­je­ra un – va­rē­tu pat dro­ši ap­gal­vot – iz­vei­do­ta dzī­ve. To­mēr vi­ņi iz­lē­ma tur­pi­nāt iz­glī­to­ties, un vie­na no in­ter­ešu jo­mām bi­ja tie­ši as­tro­lo­ģi­ja. No­slē­dzot 2014. ga­du, «Prak­tis­kā As­tro­lo­ģi­ja» la­sī­tā­jiem pie­dā­vā četr­u cil­vē­ku pār­do­mas par to, kā­pēc vi­ņus aiz­rā­va as­tro­lo­ģi­ja un ko tā mai­nī­ju­si vi­ņu dzī­vē.

 

Raits Čer­najs: «As­tro­lo­ģi­ja ir gan māk­sla, gan zi­nāt­ne»

Bi­ju­šais Lat­vi­ja Valsts kon­tro­les va­dī­tājs

Raits Čer­najs par se­vi sa­ka: «Es­mu ma­te­mā­ti­ķis, bei­dzu Fi­zi­kas un ma­te­mā­ti­kas fa­kul­tā­ti, un tur slēp­jas lie­la da­ļa at­bil­des, kā­pēc in­te­re­sē­jos par as­tro­lo­ģi­ju.»

Kād­rei­zē­jam po­li­ti­ķim un valsts gal­ve­na­jam kon­tro­lie­rim bēr­nī­bas un jau­nī­bas aiz­rau­ša­nās bi­ja as­tro­no­mi­ja, zi­nāt­nis­kā fan­tas­ti­ka un kos­mis­kie ce­ļo­ju­mi, kas to­laik pa­ti­ka dau­dziem zē­niem. «Es ļo­ti no­sku­mu Ga­ga­ri­na li­do­ju­ma die­nā, jo sa­pra­tu, ka ne­bū­šu pir­mais kos­mo­nauts,» sme­jas Raits Čer­najs. «Tie sap­ņi ir iz­sap­ņo­ti, jo ta­gad zi­nu, ka sap­ņus īs­te­no ci­tā­dāk.» Sko­lā aiz­rau­ša­nās ar as­tro­no­mi­ju un ek­sak­ta­jiem priekš­me­tiem tur­pi­nā­jās, un li­kum­sa­ka­rī­gas bi­ja ma­te­mā­ti­kas stu­di­jas uni­ver­si­tā­tē. As­tro­no­mi­ju tur diem­žēl ne­mā­cī­ja.

Viņš at­ce­ras, ka ko­pā ar as­tro­no­mu (un ta­gad arī as­tro­lo­gu) Iva­ru Šmel­du strā­dā­ja Ze­mes māk­slī­go pa­va­do­ņu no­vē­ro­ša­nas sta­ci­jā Bo­tā­nis­ka­jā dār­zā. Nak­tī vē­ro­ju­ši zvaig­znes un fik­sē­ju­ši un pre­ci­zē­ju­ši māk­slī­go pa­va­do­ņu ko­or­di­nā­tas. «Tas pa­li­ka kaut kur ie­ķē­ries,» in­te­re­si par zvaig­žņo­to pa­sau­li pa­ma­to Raits Čer­najs.

Strā­dā­jot Valsts kon­tro­lē, lik­te­nis sa­ve­dis ko­pā ar as­tro­lo­gu Va­lē­ri­ju Ba­ba­je­vu. «Sa­dzī­ves lī­me­nī es zi­nā­ju, kas ir ho­ro­sko­pi, ma­ni in­te­re­sē­ja tās lie­tas. Ba­ba­je­va kungs man uz­tai­sī­ja kar­tes rek­ti­fi­kā­ci­ju, un bi­ju pār­steigts, pat sa­triekts par to, ko viņš man past­ās­tī­ja. Dau­dzas lie­tas es zi­nā­ju, bet dau­dzas ne. Sa­ju­tos tā, it kā mig­la no acīm bū­tu no­kri­tu­si. Iz­rā­dās, es­mu da­rī­jis vi­su ie­spē­ja­mo, lai ne­no­tik­tu dau­dzas lie­tas, ko es­mu vē­lē­jies dzī­vē sa­sniegt un iz­da­rīt. Pirm­ā sa­tik­ša­nās ar as­tro­lo­gu ie­sē­ja sēk­li­ņu. Bei­dzās darbs valsts sek­to­rā, un ne­jau­ši iz­la­sī­ju, ka Ra­ča kun­gam (as­tro­lo­gam An­drim Ra­čam – red.) as­tro­lo­ģi­jas sko­lā ir at­vēr­to dur­vju die­na. Jaun­āka­jai mei­tai Ag­ne­sei arī bi­ja jā­brauc uz Rī­gu, vi­ņa at­nā­ca man līdz­i. Tā mēs tur pa­li­kām. No­mā­cī­jā­mies trīs ga­dus un ģi­me­nē esam di­vi as­tro­lo­gi ie­sā­cē­ji.»

Ta­gad ar mei­tu mē­dzot pro­fe­si­onā­lā žar­go­nā past­rī­dē­ties, bet pa­ma­zām ar in­te­re­si par as­tro­lo­ģi­ju ir «sai­ndē­ti» arī pā­rē­jie ģi­me­nē. Rai­ta Čer­na­ja dzī­ves­bied­re In­ta bie­žāk ie­lū­ko­jo­ties as­tro­lo­ģi­jas mā­jas­la­pās, un ve­cā­kā mei­ta Kris­tī­ne šad un tad ie­jau­tā­jas pēc pa­lī­dzī­bas.

Rai­ta Čer­na­ja dzī­vē lik­te­nī­ga bi­ja tik­ša­nās ar ār­stu Igo­ru Kud­rjav­ce­vu, Lat­vi­jas Aus­tru­mu vin­gro­ša­nas aso­ci­āci­jas pre­zi­den­tu, un ie­pa­zī­ša­nās ar ci­gun*. «Vi­sas dzī­ves ga­ru­mā ma­ni in­te­re­sē­ja Aus­tru­mu gud­rī­bas, cī­ņu māk­sla un zi­nī­bas. Ap­gu­vu vis­pirms ci­gun pa­ma­tus, tad kon­sta­tē­ju, ka to va­jag ap­gūt pro­fe­si­onā­li. Ta­gad es­mu ser­ti­fi­cēts ci­gun tre­ne­ris. Ap­gu­vu rei­ki dzied­nie­cī­bu, un tas ma­nai dzī­vei de­vis jaun­u sa­tu­ru un pie­pil­dī­ju­mu. Arī tas sa­sau­cas ar as­tro­lo­ģi­ju, kas ļā­va sa­prast, ka mans zvaig­žņu stā­vok­lis ar Sau­li cen­trā sa­ka: aiz­mir­sti par se­vi, tu esi ra­dīts ci­tiem. Sau­le kar­tē arī no­rā­da, ka ik pēc des­mit ga­diem man diez­gan kar­di­nā­li jā­mai­na dar­bī­bas veids. Tas ir no­ti­cis. Zi­nu, ka man ir grū­ti se­vi no­vest līdz pil­nī­bai, jo tik­līdz kā­du lie­tu ie­pa­zīs­tu un sa­pro­tu, kā jā­da­ra, es ar pie­spie­ša­nos sā­ku to da­rīt. Bet daudz gud­rī­bas slēp­jas tie­ši ni­an­sēs. Tik­līdz pār­va­ri to brī­di, kad ne­gri­bas da­rīt, var tur­pi­nāt. Ar ci­gun jau piec­pa­dsmit ga­dus no­dar­bo­jos un sa­pro­tu, ka jo­pro­jām es­mu ie­sā­cējs. As­tro­lo­ģi­jā es­mu četr­us, piec­us ga­dus, un tā ir ļo­ti lie­la at­bil­dī­bas iz­jū­ta.»

Zi­nā­ša­nas Rai­tam Čer­na­jam ļā­vu­šas ie­rau­dzīt in­te­re­san­tas li­kum­sa­ka­rī­bas. Kad fo­to­gra­fē­jis maz­mei­ti­ņu, ku­ra mā­cī­ju­sies slie­ties kā­jās, ie­vē­ro­jis, ka bērns ie­ņē­mis kla­sis­kas ci­gun po­zas. «Man ir jā­mā­cās, bet vi­ņa da­ra au­to­mā­tis­ki. Tā­tad bērns to vi­su zi­na.» Sa­vu­kārt maz­dēls ap­tu­ve­ni trīs vai četr­u ga­du ve­cu­mā no­piet­ni tei­cis: «Es at­kal es­mu ma­ziņš. Es vairs ne­es­mu liels.» Raits Čer­najs uz­ska­ta, ka maz­dē­liņš at­ce­rē­jies kā­du no sa­vām ie­priek­šē­jām pie­au­gu­ša cil­vē­ka dzī­vēm, ku­ru nu ir «at­strā­dā­jis», un var jus­ties kā bērns. «Tas fas­ci­nē un dod dzī­ves garš­u – mē­ģi­nāt rast skaid­ro­ju­mus. Pro­tams, vi­su ne­var iz­skaid­rot, vēl daudz jā­mā­cās, bet priekš­kars ir pa­vē­ries un dod sti­mu­lu mā­cī­ties. Ta­gad va­ru iz­skaid­rot, kā­pēc kaut kas ne­no­ti­ka vai no­ti­ka. Es sa­ņe­mu at­bil­des ar zi­nā­ša­nām as­tro­lo­ģi­jā. Jā, arī ta­gad vi­sas pa­sau­les pro­blē­mas ir uz­krau­tas ple­cos, bet, pa­ma­to­jo­ties uz to, ko zi­nu un es­mu ie­mā­cī­jies, es uz pro­blē­mām ska­tos ci­tā­dāk. Uz­tve­ru vien­kār­šāk – jā, tās ir, bet pa­ies ši­tie, at­vai­no­jiet, sū­di, būs nā­ka­mie. Nav vērts uz­trauk­ties.»

Viņš no­teic, ka paš­laik ie­stā­jies mier­pilns laiks, kad var lē­nām pē­tīt sa­ka­rī­bas. As­tro­lo­ģi­ja un Aus­tru­mu zi­nī­bas ļā­vu­šas ap­jaust, ka katrs cil­vēks ir uni­kāls. «Vi­sā bez­ga­lī­ga­jā kos­mo­sā ša­jā lai­kā – 1948. ga­da 13. augus­tā – un vie­tā – Augst­kal­nes pa­gas­tā – ti­kai es va­rē­ju pie­dzimt, ne­viens cits. Ne­va­jag ne­no­vēr­tēt cil­vē­ka lo­mu, jo mēs esam uni­kā­li ša­jā lai­kā un vie­tā pil­dīt sa­vu mi­si­ju, un as­tro­lo­ga uz­de­vums ir pa­lī­dzēt šo mi­si­ju at­klāt,» se­ci­na Raits Čer­najs.

«Zi­nu, ka man in­te­re­se uz­ro­das, es to ap­mie­ri­nu un tā no­plok. Sā­ku­mā do­mā­ju, ka tā ir ne­pa­stā­vī­ba, bet ta­gad kā da­ļē­ji pro­fe­si­onāls as­tro­logs sa­pro­tu, ka tas man bi­jis zvaig­znēs rak­stīts. In­te­re­ses ir bi­ju­šas da­žā­das – as­tro­no­mi­ja, ģi­tā­ras un trom­pe­tes spē­le, Aus­tru­mu cī­ņas, zī­mē­ša­na, sa­rī­ko­ju­mu de­jas. Es sa­pro­tu, ka as­tro­lo­ģi­ja ir kā ce­ļu sa­tik­smes no­tei­ku­mi šo­fe­rim. Mēs va­ram braukt no pun­kta a uz pun­ktu b, ne­ko ne­zi­not, un var­būt aiz­brauk­sim. Bet, ja zi­nām sa­tik­smes no­tei­ku­mus, tad dro­ši no­nāk­sim tur, kur va­jag. Va­ram dzī­vi no­dzī­vot, kā sa­nāk, bet, ja zi­nām as­tro­lo­ģi­ju, tad ir daudz vieg­lāk. Ma­ni fas­ci­nē, ka kat­ram cil­vē­kam ša­jā ha­osā, kas ne­maz nav tāds ha­oss, ir sa­va vie­ta un lo­ma, un tā ir jā­iz­pil­da. Va­ri spi­ri­nā­ties pre­tī, uz­dau­zīt pu­nus, bet va­ri da­rīt to, kas tev pa­re­dzēts, un tad viss ir lie­lis­ki.»

__

  • Aus­tru­mu (ķīniešu) ne­tra­di­ci­onā­lās vingrošanas veids, kas ir cie­ši sais­tīts ar ķī­nie­šu filozofiju. Se­na at­ve­se­ļo­ša­nās un psiho­lo­ģis­kā tre­ni­ņa māk­sla, kas ļauj at­brī­vo­ties no slimībām, pa­ga­ri­nāt dzī­ves il­gu­mu, no­stip­ri­nāt fi­zis­ko ķer­me­ni un ga­ru un dzi­ļāk iz­prast ap­kār­tē­jo pa­sau­li. (Vi­ki­pē­di­ja)

 

*

Mir­dzas Mar­tin­so­nes skats uz kop­sa­ka­rī­bām

Lat­vi­jas Dai­les te­āt­ra ak­tri­se

Ie­spē­jams, ļo­ti dau­dziem val­dzi­no­šās ak­tri­ses Mir­dzas Mar­tin­so­nes aiz­rau­ša­nās ar as­tro­lo­ģi­ju ir pār­stei­gums. Tā­pat kā vi­ņas mā­cī­bas Ķī­mi­jas fa­kul­tā­tē.

Ak­tri­se at­ce­ras, ka sko­lā, uz­zi­not par jaun­u mā­cī­bu priekš­me­tu as­tro­no­mi­ju, pār­ņē­mu­si sa­jū­ta, ka vi­ņai tas no­teik­ti pa­tiks. «Kaut arī par to ne­ko ne­zi­nā­ju,» vi­ņa ta­gad sa­ka. «Un man tie­šām ļo­ti pa­ti­ka. Pir­mais cil­vēks, kas ma­ni ta­jā ie­sais­tī­ja, ie­in­tri­ģē­ja, ie­mī­li­nā­ja, ir Ver­ners Strau­pe (viens no cie­nī­ja­mā­ka­jiem un pie­re­dzes ba­gā­tā­ka­jiem Lat­vi­jas as­tro­lo­giem – red.). Viņš bi­ja mans ma­te­mā­ti­kas sko­lo­tājs vi­dus­sko­lā. Tik aiz­rau­tīgs un brī­niš­ķīgs! Mums bi­ja tā­da no­ru­na – ja la­bi mā­cī­si­mies Ver­ne­ra Strau­pes priekš­me­tu, tad viņš piec­pa­dsmit mi­nū­tes no mā­cī­bu stun­das past­ās­tīs mums par…» ak­tri­se ie­tur pau­zi. Un Ver­ners Strau­pe, kurš ar as­tro­lo­ģi­ju, nu­me­ro­lo­ģi­ju un ezo­tē­ri­ku no­dar­bo­jas vai­rāk ne­kā 40 ga­du, sa­viem sko­lē­niem stās­tī­ja par vi­sā­dām brī­nu­mai­nām lie­tām, ta­jā skai­tā arī par as­tro­lo­ģi­ju. «Tas ma­ni fas­ci­nē­ja. Ver­ners ļo­ti in­te­re­san­ti stās­tī­ja, un es tās piec­pa­dsmit mi­nū­tes pat ļo­ti gai­dī­ju. Es vi­ņu mī­lu un cie­nu jo­pro­jām. Sū­tu vi­ņam vis­mī­ļā­kos svei­cie­nus un sa­ku pal­dies par vi­ņa pē­tī­ju­miem!» at­zīs­tas Mir­dza Mar­tin­so­ne. Sko­lo­tā­jam Strau­pem par vi­ņa brīv­do­mī­ga­jiem uz­ska­tiem sko­la bi­ja jā­at­stāj.

Tei­cam­nie­ce Mir­dza pēc vi­dus­sko­las ie­stā­jās Ķī­mi­jas fa­kul­tā­tē. Vi­ņai la­bi pa­de­vās gan ķī­mi­ja, gan ma­te­mā­ti­ka. Pirms tam skol­nie­ce pie­tei­cās uz kon­sul­tā­ci­ju pie sa­va sko­lo­tā­ja Ver­ne­ra Strau­pes. «Viņš ļo­ti uz­ma­nī­gi, pat mai­gi tei­ca: diez vai to va­jag iz­vē­lē­ties. To­mēr ie­stā­jos Ķī­mi­jas fa­kul­tā­tē, bet dzī­ve aiz­ve­da tur, kur va­jag.» Vis­pirms uz Tau­tas ki­no­ak­tie­ru stu­di­ju, pē­cāk uz Dai­les te­āt­ri. Ak­tri­se as­tro­lo­giem vē­lāk jau­tā­ju­si, vai darbs te­āt­rī vi­ņai ir īs­tais. As­tro­lo­gi ap­lie­ci­nā­ju­ši – jā, tie­ši te­āt­ris, ne­vis ķī­mi­ja. «Man te­āt­ris ša­jā dzī­vē ir darbs, kas jā­iz­da­ra,» no­teic ak­tri­se.

In­te­re­si par as­tro­lo­ģi­ju ak­tri­se sa­da­la di­vos slā­ņo­ju­mos. Ik­die­nā vi­ņa pa­ska­tās Mē­ness fā­zes – augošs, dil­stošs, piln­mē­ness. Pa­vē­ro ap­tum­su­mu pe­ri­odu. Šo­gad ok­tob­rī ap­tum­su­mi bi­ja spē­cī­gi, tie ro­si­nā­ja dzi­ļas pār­do­mas. «Nē, fa­tā­li ne­ska­tos prog­no­zes. Ga­dās, ka ir či­ka laiks, bet jā­da­ra ir, uz dar­bu jā­iet. Pēc tam var sa­lī­dzi­nāt re­zul­tā­tu. Es ap­ska­tu kop­ai­nu mē­ne­ša, se­šu mē­ne­šu vai ga­da ap­mē­rā. Tā­lāk ne­ska­tos,» vi­ņa sa­ka. Kā­dā no in­ter­vi­jām uz jau­tā­ju­mu, kā vi­ņa sa­gla­bā tik lie­lis­ku fi­gū­ru, Mir­dza Mar­tin­so­ne at­bil­dē­ja: «Pirm­kārt, tie ir gē­ni. Ie­tu­ru di­ētu pēc da­bas Mē­ness cik­liem. Dil­sto­šā Mē­ne­sī var ie­ēst maz­liet vai­rāk ne­kā augo­šā Mē­ne­sī, kad viss iet la­bu­mā. Se­viš­ķi piln­mē­ness lai­kā un kad ir jauns Mē­ness ne­va­jag ēst. Sa­nāk, ka četr­as die­nas mē­ne­sī ir at­slo­dzes die­nas.» 

Pēc as­tro­lo­ģi­jas iz­man­to­ša­nas ik­die­nā nā­ka­mais so­lis ir pa­dzi­ļi­nā­ta stu­dē­ša­na un at­tie­cī­gas li­te­ra­tū­ras la­sī­ša­na, lai sa­pras­tu, kop­sa­ka­rī­bas dzī­vē.

Arī mei­ta Ma­da­ra ir aiz­rā­vu­sies ar as­tro­lo­ģi­ju, un iz­rā­dās, ka Mir­dzas Mar­tin­so­nes vec­mam­ma bi­ju­si vie­da sie­va. Pie­ti­cis vi­ņai pa­vēr­ties de­be­sīs, lai zi­nā­tu, kas būs. «Es ne­vie­nam ne­tei­cu, ka in­te­re­sē­jos par as­tro­lo­ģi­ju. Ja man ne­jau­tā, es ne­uz­bā­žos ar sa­vām zi­nā­ša­nām. Kād­reiz gan – ja kā­dam ne­iet ma­šī­na vai da­tors, es ti­kai no­sa­ku: nu, Mer­ku­ram pa­tīk tā­das lie­tas. Bet ne vai­rāk. Ne­ko ci­tiem «ne­bo­rē­ju»,» ak­tri­se no­svēr­ti at­bild.

 

*

 

Jā­ņa Ozo­la lū­zu­ma punkts – Čer­no­bi­ļa

Ķi­rurgs, bi­ju­šais Rī­gas dom­nieks un kād­rei­zē­jais 1. slim­nī­cas di­rek­tors

 

Jā­nis Ozols vai­rā­kus ga­dus bi­ja Rī­gas 1. slim­nī­cas va­dī­tājs un Rī­gas do­mes de­pu­tāts, bet gad­sim­ta ce­turk­sni – ķi­rurgs. Uz lai­ku viņš no pub­lis­kās ska­tu­ves pa­zu­da, lai iz­mā­cī­tos par psiho­te­ra­pei­tu, as­tro­lo­gu un rei­ki sko­lo­tā­ju.

Jā­nim Ozo­lam okul­ta­jām zi­nī­bām bi­ja ļauts pie­skar­ties jau bēr­nī­bā. Vec­mā­mi­ņa – Lat­vi­jas Rē­ri­ha bied­rī­bas bied­re – mā­jās gla­bā­ja Rē­ri­hu sa­ko­po­tās Aus­tru­mu fi­lo­zo­fi­jas – «Dzī­vās ēti­kas» grā­ma­tu kom­plek­tu krie­vu va­lo­dā. «Ma­ni in­te­re­sē­ja dzied­nie­cī­ba un ezo­tē­ri­ka. Par dzied­nie­kiem sā­ku in­te­re­sē­ties pēc Čer­no­bi­ļas. Kad no tu­rie­nes at­grie­zos, reiz no­nā­cu pie Va­lē­ri­ja Ba­ba­je­va, bet kā pie dzied­nie­ka. Viņš tei­ca – tev kaut kas pa­šam pie­mīt, de­va la­sīt da­žā­du li­te­ra­tū­ru, es gri­bē­ju ie­stā­ties as­tro­lo­gu sko­lā,» at­ce­ras ārsts. To­laik Bal­ti­jas as­tro­lo­ģi­jas sko­las va­dī­tājs as­tro­logs Ba­ba­jevs tā kā at­ru­nā­jis, sak’, ko tu, de­pu­tāts, zi­nāt­ņu dok­tors un ārsts, mā­cī­sies par as­tro­lo­gu. Kad 2005. ga­dā iner­ces pēc Jā­nis Ozols pie­da­lī­jies vē­lē­ša­nās un no rī­ta kon­sta­tē­jis, ka par­ti­ja piec­u pro­cen­tu bar­je­ru nav pār­va­rē­ju­si, no­lē­mis aiz­braukt uz pir­ti, no­maz­gāt grē­kus un sākt jaun­u dzī­vi. To­brīd at­ska­nē­jis Ba­ba­je­va zvans ar uz­ai­ci­nā­ju­mu mā­cī­ties. «Vien­lai­kus mā­cī­jos trīs vir­zie­nos – rei­ki sis­tē­mu līdz sko­lo­tā­ja pa­kā­pei, bet ne­es­mu prak­ti­zē­jošs sko­lo­tājs, as­tro­lo­ģi­jas sko­lā un psiho­te­ra­pi­ju. Par pa­mat­dar­ba virzienu iz­vē­lē­jos psiho­te­ra­pi­ju. Bet ci­tas zi­nā­ša­nas man ša­jā dar­bā ļo­ti pa­līdz. Ie­gu­vu zi­nā­ša­nas gan par se­vi, gan par ci­tiem, gan par pa­sau­li. As­tro­lo­ģi­jas zi­nā­ša­nas pa­līdz vieg­lāk iz­prast pa­cien­tu pro­blē­mas, bet ne­pa­līdz te­ra­pi­jā,» stās­ta Jā­nis Ozols.

At­ce­ro­ties, kad pats ju­ties vis­har­mo­nis­kāk, viņš pie­bilst, ka ho­ro­skops parāda har­mo­ni­jas iespējas dzī­vē. «Ir lie­la kļū­da, ja cil­vē­ki iet pie as­tro­lo­ga un pra­sa: pa­sa­ki, kas man būs vai ne­būs. Var pa­teikt dar­bī­bai vai­rāk vai ma­zāk lab­vē­lī­gus ap­stāk­ļus, jo cil­vēks ar brī­vo gri­bu, sa­vu gri­bas­spē­ku un iz­vē­li var mai­nīt se­vi vai ap­stāk­ļus ap se­vi. As­tro­lo­ģi­ja nav sta­tis­ka zi­nāt­ne, ar­vien vai­rāk iz­glī­to­tu cil­vē­ku sāk ap­gūt as­tro­lo­ģi­ju,» viņš uz­sver.

Ik­die­nā Jā­nis Ozols as­tro­lo­ģi­ju iz­man­to re­ti. «Sa­vu­laik ska­tī­jos kat­ras die­nas ho­ro­sko­pu, rak­stī­ju die­nas­grā­ma­tu, sa­lī­dzi­nā­ju un no­nā­cu pie da­žām at­zi­ņām, ko jau pa­tei­cu. Ka as­tro­lo­ģi­ja un ho­ro­skops nav pa­na­ce­ja. As­tro­lo­gu klien­tū­ra as­toņ­des­mit piec­os pro­cen­tos ga­dī­ju­mu nāk, lai uz­zi­nā­tu, cik vi­ņi skais­ti un gud­ri. Vi­ņi mek­lē sa­vas la­bās īpa­šī­bas, jo ne­jū­tas pie­tie­ka­mi no­vēr­tē­ti ša­jā pa­sau­lē. Tā vi­ņi ceļ paš­ap­zi­ņu. Ap­mē­ram div­pa­dsmit pro­cen­ti nāk ar jau­tā­ju­miem, ku­rus var ap­vie­not zem biz­ne­sa as­tro­lo­ģi­jas – kad di­bi­nāt uz­ņē­mu, vai pre­cē­ties, vai li­dot, kad at­dot pa­rā­dus? Vi­ņi grib ri­si­nāt prak­tis­kas lie­tas. Ti­kai di­vi līdz trīs pro­cen­ti pra­sa: kā­di ir ma­ni dzī­ves uz­de­vu­mi? Mums kat­ram ir sa­vi šū­pu­lī ie­lik­ti uz­de­vu­mi un ie­spē­jas da­žā­dās sfē­rās, un dau­dzi no­dzī­vo mū­žu un ne­īs­te­no sa­vu uz­de­vu­mu,» ār­stam ra­du­šies skar­bi se­ci­nā­ju­mi.

Tā­pēc viņš uz­ska­ta – kad cil­vēks mē­ģi­na at­rast sa­vu ce­ļu un ap­jaust sa­vus dzī­ves uz­de­vu­mus, tad paš­tē­la pu­cē­ša­na vairs nav ak­tu­āla. Jo viņš zi­na, kas ir pats un kas ir jā­da­ra. Tad at­klā­jas in­tu­īci­ja arī ik­die­niš­ķās si­tu­āci­jās. Jā­nis Ozols pa­ma­to, kā­pēc vi­ņam as­tro­lo­ģi­ja vairs nav ne­pie­cie­ša­ma kat­ru die­nu. «Ar lai­ku, kad esi pie­tie­ka­mi ap­gu­vis teh­nis­ko pus­i un sāc vis­pā­ri­nāt, tad prak­tis­ka­jā da­ļā va­ja­dzī­ba griezt to ri­pu­li kļūst ar­vien ma­zā­ka. To­ties cil­vēks sāk ap­jaust šīs pa­sau­les li­kum­sa­ka­rī­bas. Cil­vēks at­tīs­tās no in­kar­nā­ci­jas uz in­kar­nā­ci­ju at­ka­rī­bā no tā, vai pil­da sa­vus uz­de­vu­mus. Na­po­le­onam šū­pu­lī bi­ja daudz ie­likts, arī viņam pēc horoskopa bija uzdevums apvienot Eiropu, bet viņš pie­ļā­va kļū­das gal­ve­no­kārt sa­vas lep­nī­bas un pat­mī­lī­bas dēļ un Eiropu neapvienoja. Pie­mē­ram, Ro­bērs Šū­mans ir Eiro­pas Sa­vie­nī­bas ar­hi­tekts, bet cik dau­dzi to vār­du zi­na? Vi­ņam ne­bi­ja paš­tēls jā­spod­ri­na. Vis­bie­žāk vi­ņu sa­jauc ar kom­po­nis­tu Šū­ma­ni.»

*

 

Bai­ba Zie­do­ne-Jan­so­ne: «Tēvs uz­dā­vi­nā­ja grā­ma­tu par as­tro­lo­ģi­ju»

An­gļu fi­lo­lo­ģi­jas un uz­ņē­mēj­dar­bī­bas ma­ģis­tre, uz­ņē­mē­ja

 

Sa­ru­nas no­bei­gu­mā va­lo­du sko­las di­rek­to­re Bai­ba Zie­do­ne-Jan­so­ne pēk­šņi at­ce­ras, kas vi­ņai kal­po­jis par vēl vie­nu sti­mu­lu pro­fe­si­onā­lām as­tro­lo­ģi­jas stu­di­jām. Tēvs, dzej­nieks Imants Zie­do­nis, mei­tai uz­dā­vi­nā­ja 400 lap­pu­šu bie­zu grā­ma­tu par as­tro­lo­ģi­ju an­gļu va­lo­dā, lai vi­ņa rai­tāk ap­gū­tu va­lo­du. «La­sī­ju un tul­ko­ju. Es bur­tis­ki no­ri­ju to grā­ma­tu, tā bi­ja as­prā­tī­gi uz­rak­stī­ta. Vēl ta­gad at­ce­ros zvaig­znā­ju rak­stu­ro­ju­mu. Pie­mē­ram, Sva­ri ir sen­ti­men­tā­li kā ve­ca mež­ģī­ne. Sva­ru sie­vie­tes dzelzs ro­ka ie­tēr­pta smal­kā ādas cim­di­ņā, un jūs pat ne­ju­tī­siet, kā vi­ņa pa­vir­zīs va­ja­dzī­ga­jā vir­zie­nā. Vai arī – Me­žā­zis klu­si­ņām sēž un vi­sus vē­ro, un ci­ti pat ne­pa­ma­na, ku­rā brī­dī viņš kļu­vis par priekš­nie­ku.»

Vis­pirms vi­ņa rak­stu­ro se­vi. «Sva­ru zvaig­znājs ir ļo­ti ziņ­kā­rī­gi un zi­nāt­kā­ri cil­vē­ki. Tā ir gai­sa zī­me, un tai vien­mēr va­jag in­for­mā­ci­ju, kas ir ga­rī­gā mai­ze. Es ne­va­ru il­gi dzī­vot ti­kai prak­tis­ko dzī­vi, man va­jag kaut ko sma­dze­nēm, ga­ram vai dvē­se­lei, līdz ar to gri­bu ko jaun­u ie­mā­cī­ties un uz­zi­nāt. Tēvs pat tei­ca: kā­dos kur­sos tu at­kal esi ie­stā­ju­sies? Var­būt ti­kai stju­ar­šu kur­sos ne­es­mu vēl bi­ju­si. Ja ru­nā­jam no­piet­nāk, tad in­te­re­se par ezo­tē­ris­kām lie­tām, ie­spē­jams, nāk no tē­va. Viņš jau bēr­nī­bā man rā­dī­ja zvaig­znes un zvaig­znā­jus, un es pat at­ce­ros, kad bi­ju piec­us vai se­šus ga­dus ve­ca, ve­cā­ki gā­ja uz ki­no un at­stā­ja ma­ni mā­jās vie­nu. Lai ma­ni no­mie­ri­nā­tu, tei­ca: ta­gad ska­ties pa lo­gu un, ka­mēr mēs at­nāk­sim, tev ir jā­at­rod ir Lie­lais Lā­cis un Ma­zais Lā­cis. Un es sē­dē­ju pie lo­ga un mek­lē­ju.»

No­piet­nā­ka in­te­re­se par as­tro­lo­ģi­ju Bai­bai Zie­do­nei-Jan­so­nei ra­dās, kā pa­ti at­zīst, krī­zes pun­ktos un pār­do­mu brī­žos. Vi­ņa bie­ži lau­zī­ju­si gal­vu par to, kā­pēc ci­ti prot skais­ti ru­nāt, bet vi­ņu pub­li­kas priekš­ā pār­ņem lam­pu dru­dzis un uz­trau­kums. Uz­sā­kot mā­cī­bas pie as­tro­lo­ga An­dra Ra­ča, at­bil­de ro­kā gan.

«Sā­ku­mā as­tro­lo­ģi­ju uz­tvē­ru kā ho­bi­ju, pus­pa­jo­kam, pus­no­piet­ni pa­ska­tī­jos die­nas ho­ro­sko­pus, bet tri­jos ga­dos, ka­mēr mā­cī­jos, ne­pār­stā­ju brī­nī­ties, cik ļo­ti daudz as­tro­lo­ģi­ja dod. Es uz­zi­nā­ju, kā­pēc Račs jau pir­ma­jā ie­pa­zī­ša­nās rei­zē tei­ca: ti­kai ne­ka­vē­jiet, lū­dzu. Do­mā­ju, ka es­mu ļo­ti sie­viš­ķī­ga būt­ne un man nav lai­ka iz­jū­tas. Iz­rā­dās, vai­nīgs mans Mer­kurs, jo tā pla­nē­ta man iet at­pa­kaļ­gai­tā. Ret­ro­grāds. Tā­pēc man bi­ja aiz­tu­re un bai­les uz­stā­ties, jo Mer­kurs arī ir žur­nā­lis­tu pla­nē­ta – at­bild par ko­mu­ni­kā­ci­ju un sa­zi­ņu ar cil­vē­kiem. Kad to sa­pra­tu, no­mie­ri­nā­jos, man pa­zu­da kom­plek­si, jo tā­das ir ma­nas zvaig­znes,» ne­slēpj Bai­ba Zie­do­ne-Jan­so­ne.

As­tro­lo­ģi­ja ap­stip­ri­nā­ju­si, ka Bai­bai pie­mīt spē­ja būt īs­ta­jā lai­kā īs­ta­jā vie­tā. «Man ir veik­smes si­tu­āci­jas, kad pla­nē­tas no­nāk ļo­ti la­bās kom­bi­nā­ci­jās. Es pat no­do­mā­ju: kā­pēc es­mu šeit, kā­pēc man te jā­būt? Tas ne­no­zī­mē, ka tas ma­ni ie­tek­mē, bet pa­da­ra dzī­vi in­te­re­san­tā­ku. Es to sais­tu ar zvaig­znēm. Jo – kā­pēc man bi­ja jā­pie­dzimst tā­dā ģi­me­nē?»

Pie pa­dzi­ļi­nā­tām as­tro­lo­ģi­jas stu­di­jām vi­ņa at­grie­zās lai­kā, kad no­lē­ma vei­dot sa­vu biz­ne­su. Kaut arī Bai­bai zvaig­znes ir uz­ņē­mēj­dar­bī­bai lab­vē­lī­gas, Mer­kurs li­ka ļo­ti daudz do­māt un šau­bī­ties un aiz­ve­da pie Ju­ra Bir­ša ga­du mā­cī­ties biz­ne­sa as­tro­lo­ģi­ju. «Ma­na pa­mat­pro­fe­si­ja ir sveš­va­lo­das, bet iz­mā­cī­jos arī tū­ris­ma stra­tē­ģis­ko va­dī­bu. Man ir vie­su mā­ja, un va­sa­rā va­jag pa­lī­gu. Sā­ku­mā ņē­mu dar­bā, ne­ska­to­ties, vai man as­tro­lo­ģis­ki viņš der, un pār­lie­ci­nā­jos, ka da­bū­ju, ko gri­bē­ju. Ta­gad maz­liet ana­li­zē­ju cil­vē­kus pēc zvaig­znēm, vairs sev ne­ļau­ju uz­kāpt uz ve­ca­jiem grā­bek­ļiem.»

Ik­die­nā vi­ņa ie­vē­ro Mē­ness ka­len­dā­ru, jo «mēs esam da­bas bēr­ni, un es jū­tos kā stā­diņš pa­sau­lē». Či­ka lai­kā lie­las lie­tas Bai­ba ne­sāk, ve­cā Mē­ne­sī no­beidz sva­rī­gus dar­bus, Jaun­ā mē­ne­sī plā­no, bet piln­mē­ness lai­kā strā­dā ar pil­nu kla­pi. Dē­liem vi­ņa aiz­sū­ta in­for­mā­ci­ju par ret­ro­grā­dām pla­nē­tām tad, kad va­ja­dzē­tu uz­ma­nī­ties. Dē­li brī­di­nā­ju­mus res­pek­tē, īpa­ši ve­cā­kais. Vi­ņam ezo­tē­ri­ka vien­mēr pa­ti­ku­si. Imants Zie­do­nis al­laž at­li­cis kau­dzī­ti ar grā­ma­tām maz­dē­lam un pie­ko­di­nā­jis: aiz­ved Dā­vim!

Vai as­tro­lo­ģi­jas zi­nā­ša­nas iz­rai­sī­ju­šas arī no­žē­lu? «No vie­nas pus­es, no­žē­lu, no ot­ras pus­es, iz­prat­ni par sa­vu ho­ro­sko­pu,» at­bild Bai­ba Zie­do­ne-Jan­so­ne. «Jā, va­ru teikt: žēl, ka man šī pla­nē­ta (Mer­kurs – red.) ir div­pa­dsmi­ta­jā mā­jā, un tas no­zī­mē, ka tā ir ci­tiem ap­slēp­ta, es ne­va­ru cil­vē­kiem dot un pa­rā­dīt to, kas ma­nī ir. Kād­reiz do­mā­ju: ja ti­kai viņš man pa­jau­tā­tu, es pa­teik­tu, bet pa­ti klāt ne­ie­šu.»

Horoskopi

Iedomājieties: saule tikko sāk rietēt, nav redzama satiksme, skaļruņos skan iecienītākā dziesma, un jūs braucat ar savu sapņu automašīnu. Jo stiprāk nospiežat gāzes pedāli, jo pārliecinātāk jūtaties, jo jaudīgas automašīnas vadīšana var būt neticami dziedinošs piedzīvojums.