Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Bagātākajā Igaunijā lētāks benzīns

Līdz ar eiro ieviešanu uzskatāmi redzams, ka benzīns Latvijā ir aptuveni par 5 eirocentiem litrā dārgāka nekā Igaunijā.

 Jaunais gads atnesis nepatīkamu dāvanu arī autogāzes lietotājiem – akcīzes nodokļa kāpuma rezultātā autogāzes cena degvielas uzpildes stacijās pieaugusi par 2,6 eirocentiem litrā.

Pirmajā šī gada dienā viesojoties Igaunijā, Neatkarīgā secināja, ka 95. markas benzīns Lukoil degvielas uzpildes stacijā (DUS) maksā par 5 eirocentiem litrā lētāk nekā Lukoil DUS Latvijā. Līdzīga situācija bija arī citu degvielas mazumtirgotāju uzpildes stacijās.

Statoil Fuel & Retail Latvia pārstāvis Artūrs Eglītis Neatkarīgajai apstiprināja, ka cenu atšķirības degvielas mazumtirdzniecībā starp valstīm pastāv, tomēr tās nav lielas, piemēram, benzīna E 95 cena Latvijā un Igaunijā atšķiras vien par aptuveni 3 eirocentiem litrā. Statoil Fuel & Retail ir viens no lielākajiem Skandināvijas autotransporta degvielas mazumtirgotājiem, un tas nodarbojas ar degvielas mazumtirdzniecību arī Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. No trim Baltijas valstīm dārgākais benzīns ir Lietuvā, lētākais – Igaunijā, savukārt dīzeļdegviela Igaunijā ir dārgāka augstā akcīzes nodokļa dēļ.

Līdzīgi kā Latvijā, arī Igaunijā aptuveni pusi no degvielas cenas veido nodokļi. Pērkot 95. markas benzīnu Lukoil degvielas uzpildes stacijā, Latvijā nodokļos aiziet 50,2% no samaksātās summas, Igaunijas Lukoil degvielas uzpildes stacijā – 50,4%.

Lielāko nodokļu daļu veido akcīzes nodoklis, un Latvijā šobrīd benzīnam tas ir zemākais (0,411 eiro/l). Baltijā augstāko akcīzes nodokli (0,434 eiro/l) maksā Lietuvas benzīna pircēji. «Atšķirībā no Latvijas un Igaunijas Lietuvā atsevišķi nemaksā rezervju glabāšanas nodevu, jo tā ir iekļauta pašizmaksā, ko nosaka Orlen. Bet tas nemaina lietas būtību, jo nodeva faktiski ir jāmaksā,» vērtēja A. Eglītis.

Salīdzinot ar pagājušā gada nogali, pēc eiro ieviešanas Latvijā benzīna un dīzeļdegvielas cenas nav būtiski mainījušās. To gan nevar teikt par autogāzi. Līdz ar 1. janvāri autogāzei akcīzes nodoklī tiek iekasēts 161 eiro par 1000 kg iepriekšējo 128 eiro vietā, tātad faktiski par aptuveni 25%. Finanšu ministrijas (FM) aplēses pērn liecināja, ka gala cenas pieaugums šī nodokļa kāpuma dēļ varētu būt 2,19 eirocenti jeb 1,54 santīmi par litru. Īstenībā autogāzes cena pieauga par 2,6 eirocentiem litrā, un jau 1. janvārī Lukoil degvielas uzpildes stacijā litrs autogāzes maksāja 0,634 eiro.

Tā kā daļa autobraucēju pēdējo gadu laikā savas automašīnas speciāli pielāgoja darbināšanai ar autogāzi, viņi ir nemierā ar nodokļa kāpumu. FM akcīzes nodokļa paaugstināšanu skaidro ar nepieciešamību «mazināt atšķirības akcīzes nodokļa slogā starp degvielas veidiem». Ministrijas aplēses liecina, ka akcīzes nodokļa slogs, lai veiktu vienādu attālumu – 100 kilometrus, autogāzei iepriekš bijis aptuveni četras reizes zemāks nekā bezsvina benzīnam.

***

95. markas degvielas cena Latvijā un Igaunijā

Latvijā IGAUNIjĀ

Mazumtirdzniecības cena

1,317 1,269

PVN

0,229(21%) 0,211(20%)

Akcīzes nodoklis

0,411 0,423

Rezervju glabāšanas nodeva

0,022 0,006

Degvielas cena un tirgotāja uzcenojums

0,655 0,629