© Foto: Pexel.com

Ikviens skolas solā sēdošais arī šogad var piekrist, ka, cītīgi mācoties, skolēnu rudens brīvlaiks ir ne tikai gaidīts, bet arī ir godam nopelnīts. Arī skolotājiem un tehniskajiem skolas darbiniekiem, kas nereti dara pat neiespējamo, lai zināšanas nonāktu īstajās “rokās” un skolā valdītu kārtība, atelpa no ikdienas ir nevis vēlama, bet gan nepieciešama.

Tieši tāpēc NRA Dzīvesstils no pieredzes izstrādājis piecas idejas vēl šīm dienām, kas priekšā, lai skolēnu rudens brīvlaiks paliktu atmiņā uz visiem laikiem, nevis būtu vienkārša nedēļa oktobra kalendāra lappusēs.

Foto: Pexel.com

Pirms ideju ceļvedis nonāk līdz “prožektoru gaismām” maza piebilde skolēnu vecākiem, jo arī viņi spēlē šeit lomu. Protams, ne pirmo vijoli, bet otro gan, un kā zināms, tā arī ir laba partija. Neapšaubāmi būtu grēks aizmirst pieminēt skolēnu vecākus un vecvecākus, kas ir cieši saistīti ar bērnu brīvdienām, jo tieši viņi iedalās divās labi pazīstamās kategorijās. Vienā, kas noelšas un spiedz, gluži kā mazi bērni, jo arī paši varēs kaut stundiņu ilgāk pagulēt, jo bērni nav jānogādā uz skolu.

Turklāt prieks ir neviltots, jo vecākiem ir dota zaļā gaisma ļaut censoņiem pašiem veidot savu dienas ritmu, kurā ietilpst arī maza laiskošanās, precīzāk, nekā nedarīšanas prieks.

Un otrā, kas savelk mazu uztraukuma rievu pierē, jo līdzšinējais ritms, kas pazīstams kā rutīna, ir izjaukts. Nemaz nerunājot par domām, lai tikai bērni šīs dienas “neizmet vējā”. Mēs patiesi esam dažādi, tāpēc arī uzskati atšķiras, kas ir normāli, jo dzīvojam laikmetā, kas ļauj dzīvi dzīvot, kā pašiem tīk, otra durvis neverot vaļā.

Tāpēc, dārgie vecāki un vecvecāki, lai šīs dienas ir arī atelpa jums, jo jūs arī esiet to pelnījuši. Zelta ceļvedis jūsu atvasēm.

Izdari ko tādu, ko jau sen biji atlicis

Foto: Pexel.com

Tas, ka skolēniem vasara ir par īsu, nav tikai fakts, bet gan īstenība, jo pie atpūtas mēdz pierast. Turklāt nereti tieši vasarā laiks skrien ātrāk, kā sākumā - 31. maijā - biji izrēķinājis. Un kas tādās reizēs notiek? Vēlmju saraksts vasarā nemanāmi ir kļuvis garāks. Turklāt pienākumu gūzma arī nesarūk, nemaz nerunājot par smilšu pulksteni, kas precīzi parāda laika ritējumu sekundēs. Tieši tāpēc skolēnu brīvlaiks ir īstais brīdis, lai paveiktu to, ko sen jau biji atlicis.

Vai tā ir grāmata, kas paspējusi jau sakrāt putekļus istabas stūrī uz plaukta, vai tā ir laba filma, kuras sižets stāv acīs, jo labākie draugi tik spilgti par to ir stāstījuši.

Turklāt ir viens teiciens, kurš šeit lieliski iederas un ceru, ka kalpos kā motivācija - “Neatliec uz rītdienu to, ko vari izdarīt jau šodien!”

Izdari ko tādu, kas būs iedvesmas malks atlikušajam semestrim

Foto: Pexel.com

Jā, zinu, zinu: domāt par skolu brīvlaikā, nav darāmo darbu saraksta augšgalā, taču, ja mēs paņemam “lupu” un ielūkojamies, tad realitāte nav tik sūra. Ko tikai nevar paveikt dienas laikā, turklāt veltot nieka stundu vai divas. Un piemēri ir dažādi: vai tie būtu uzdotie angļu valodas vārdiņi, kas jau laikus saņemti no skolotājas nākamajai nedēļai vai varbūt pat matemātikas uzdevumi, kas jau izrisināti, bet kas neveicās tik labi, kā kārots. Treniņš par skādi nenāks! Jaunas iemaņas - ne tik! Turklāt gandarījums par izdarīto būs jūtams dubultā. Arī skolotājas novērtēs.

Izdari ko tādu, kas iepriecinās otru

Foto: Pexel.com

Lai arī līdz Ziemassvētkiem, kas nereti ir īstais dāvināšanas laiks, ir vēl jāgaida, sākt vari jau šodien. Tāpēc, ka prieks neko nemaksā, bet reizēm diemžēl mēs to aizmirstām. Kad tu pēdējo reizi kādu iepriecināji? Piemēram, pasakot kādu labu vārdu, novēlot labu dienu vai atklājot, cik patiesībā otrs tev ir mīļš?

Vārdi neko nemaksā! Sāc ar tiem un tu manīsi, ka smaids uz lūpām būs arī pašam.

Vai arī ikdienišķas dzīves ainas, kas liekas šodien pašsaprotamas. Piemēram, no rīta pagatavotas brokastis vecākiem vai ikdienas palīdzība mājas solī, ko tieši skolēni reizēm mēdz aizmirst, sakot, ka pašiem darbu “līdz ausīm”. Pazīstama situācija? Palīdzēt otram neko nemaksā. Turklāt tieši šie brīži ne tikai iepriecina, bet arī apliecina, ka tev rūp.

Izdari ko tādu, ko nekad neesi darījis

Foto: Pexel.com

Jaunu apvāršņu sasniegšana vienmēr ir bijis, kā īsts brauciens pa amerikāņu kalniņiem. Neziņa ceļā ir sabiedrotā un negrasās atkāpties. Taču piekritīsi, ka finiša taisnē par savām bailēm un šaubām jau esi aizmirsis.

Ne velti viedie skolotāji, nenogurdināmi aicina darīt, darīt, darīt, riskēt, riskēt, riskēt, jo dzīve ir viena.

Turklāt idejām, sapņiem nav barjeru, protams, visam gan ir jābūt saprāta robežās. Turklāt, kad tad, ja ne tagad? Tāpēc arī vēl šajās dienās izmanto laiku lietderīgi. Rodi balansu un harmoniju ne tikai atpūtā, bet arī darbošanās solī. Strukturē savu dienu, lai iegūtu pēc iespējas vairāk. Uzdrīksties! Un piepildi kādu sen lolotu sapni, jo atceries, ka sākumā ir vajadzīgs tikai viens solis, pārējo sasniegsi ceļā. Turklāt tas, ko esmu sapratusi, ir sekojošais, cik mūsdienu bērni ir gudri un attīstīti, īpaši pirmklasnieki. Tāpēc, ka pārzin telefonā ne tikai “TikTok” jaunākas tendences, bet arī citas aplikācijas un izmanto savā ikdienā. Atjautība viņiem ir priekšzīmīga. Pielāgoties mūsdienām un ne tikai.

Izdari ko tādu, kas liks elpai aizrauties

Foto: Pexel.com

Skolēnu brīvlaiks ir īstais laiks piedzīvojumiem. Esi to mednieks un krāj atmiņas. Un, ja vēl pasauksi savus draugus, tad dubults prieks būs garantēts. Var piekrist, var nepiekrist, bet tā nav izdzīvota diena, ja neesi sev radījis jaunas iespējas izkrāsot ikdienu. Atrodi arī pelēkajā košo. Dodies pasaulē, neko negaidot. Dodies tur, kur acis rāda. Dodies pārgājienos, dodies ekskursijās un pārbraucienos, kas aizvadītajā vasarā paslīdēja gar degunu.

Paņem aiz rokas vecmāmiņu un iesēdies vilcienā, lai divas stundas pavadītu ceļā, bet galastacijā izkāptu pilsētā, kur nekad vēl neesi bijis.

Meklē piedzīvojumus - gan tuvu, gan tālu, lai dienas beigās no sajūsmas ilgi būtu grūti aizmigt.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv