© Foto: Pexels.com

Masāža ir viena no vecākajām ārstniecības metodēm, kas saskaņā ar ķīniešu ierakstiem ir datēta pirms 3000 gadiem.

“Masāža atslābina muskuļus, uzlabo kustību diapazonu un palielina endorfīnu līmeni, tāpēc tās ietekme ir tikai un vienīgi labvēlīga,” raksta ucsfhealth.org.

Masāžas galvenais uzdevums ir ne tikai palīdzēt atslābināties pēc grūtas un stresa pilnas dienas, bet arī uzlabot kognitīvās funkcijas. Tāpat masāžām ir liela nozīme dažādu slimību ārstēšanā, profilaksē, fiziskas vai garīgas pārslodzes gadījumos.

Foto: Pexels.com

Masāžu, kā efektīvu terapijas metodi, plaši lieto kompleksā ārstēšanā - asinsrites sistēmas, nervu sistēmas, balsta un kustības aparāta, iekšējo orgānu, ādas slimību un citu hronisku slimību gadījumos.

Arī pētījumi liecina, ka masāža var samazināt sirdsdarbības ātrumu, pazemināt asinsspiedienu un palielināt asinsriti un limfas plūsmu.

Masāžas labvēlīgā ietekme

Foto: Pexels.com

Dažādu vecumu cilvēki dod priekšroku masāžas terapijai, lai atbrīvotos no ikdienas dzīves stresa, traumām un hroniskām, kā arī akūtām slimībām. Tāpat masāžai pievēršas, jo tā palīdz uzturēt možu veselību un labsajūtu.

Masāža var mazināt arī dažādas sāpes un trauksmi cilvēkiem, kas ir rodas no hroniskām slimībām.

Masāžas samazina arī stresa slogu. Viens no lielākajiem ieguviem, kad cilvēks dodas uz masāžu, ir stresa samazināšana, jo mūsdienās pienākumi un rūpes gan mājās, gan darbā mēdz ietekmēt veselību.

Masieri var palīdzēt ārstēt arī miega traucējumus, augstu asinsspiedienu, diabētu, muguras sāpes, kā arī depresiju.

Masāžu veidi

Foto: Pexels.com

Klasiskā masāža tiek uzskatīta par masāžas pamatu. Tajā ir noteiktu paņēmienu secība, virziens un to izmanto ārstnieciskā nolūkā, kādai ķermeņa daļai vai visam ķermenim.

Piemēram, segmentārā masāža ir viens no muguras masāžas veidiem, īpašu uzmanību veltot mugurkaula masāžai.

Tāpat populārākas masāžas ir: apkakles zonas masāža, muguras masāža, rokas un pleca masāža, kājas un iegurņa locītavas masāža, jostas un krustu daļas masāža un galvas masāža.

Procedūras ilgums 10 - 90 minūtes. Atkarīgs no masāžas zonas. Arī masāžas paņēmieni procedūras laikā ir dažādi. Tajā ir ietverta - glāstīšana, ķermeņa mīcīšana, šūpošana, kā arī piesitieni vai vienmērīga spiediena turēšana.

Foto: Pexels.com

Masāža var palīdzēt, ja ir

Trauksme un depresija;

  • Nogurums;
  • Galvassāpes un migrēna;
  • Sāpes, tostarp muskuļu sasprindzinājums, muguras, plecu un kakla sāpes;
  • Atkārtotas stresa traumas.

Der zināt!

Foto: Pexels.com

Pirms ārstnieciskās masāžas kursa tiks uzdoti vairāki jautājumi par veselību stāvokli un tikai godīga attieksme var palīdzēt sasniegt vēlamo rezultātu.

Tāpat jāinformē masieris par jebkādām veselības problēmām un medikamentiem, ko ikdienā lietojat.

Pēc masāžas varat justies atslābināts un nedaudz pat miegains vai varat piedzīvot enerģijas pieplūdumu.

Kas ir integratīvā psihiatrija un kā tā var palīdzēt, lasiet šeit

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv