Nūdisms un natūrisms kā sava ķermeņa pieņemšanas prakse.

Publicitātes foto

Kailuma kā atpūtas veida un socializēšanās pamati meklējami jau Senajā Ēģiptē faraona Akhena-Atoņa laikos (1385 - 1353 P.K.). Šajos sensenajos laikos studenti Grieķijā ieguva izglītību kaili. Tāpat lielākā daļa sportistu trenējās kaili, tostarp piedalījās olimpiskajās spēlēs Grieķijā - kaili.

Šie vēsturiskie fakti likuši vēsturniekiem pieņemt, ka grieķi un romieši dzīvoja sabiedrībā, kur apģērbs bija izvēle, ne sociāla norma, kails ķermenis, kā varam vērot atstātajā mākslas mantojumā - bija harmonijas, veselības un skaistuma iemiesojums, ne kauna vai izvirtības rādītājs.

Tas bija ļoti sen. Pirms kristietība ieviesa savus likumus, kailums bija norma daudzās kultūrās.

Kustība, kas mazināja kailuma stigmu

19. gadsimta beigās Freikörperkultur kustība (jeb “brīvā ķermeņa kultūra”) Vācijā tika aizsākta, kā kustība pret kaunu un kļuva par pirmo globālo kustību au NATURALE dzīvesveida pieņemšanai.

Natūrisma kustība un dzīvesveids ir par NEseksuālu kailumu, 20. gadsimtā šī tradīcija strauji izplatījās visā Eiropā, kā arī Kanādā, Austrālijā un Jaunzēlandē.

Laika gaitā strauji veidojās arī dažādas ārstnieciskas iestādes un komūnas, kurās tika ieteiktas saules un ūdens peldes. Tika apgalvots, ka visa ķermeņa kontakts ar dabu efektīvi dziedina cilvēkus, kas cieš no dažādām slimībām.

Natūrisma atbalstītāji uzskata, ka kailumam ārpus seksuālām attiecībām nav seksuāla konteksta, tas ir dabisks un normāls, ir pavisam dabiski, ja kaili cilvēki kopā peldas, sauļojas, vingro, sarunājas vai pat strādā.

Publicitātes foto

Mūsdienās visā pasaulē var atrast nūdistu pludmales un pat kūrortus, kailums ir ierasta tradīcija pirtīs visās zemeslodes vietās. Natūristu un nūdistu kopienas iedvesmo atteikties no kailuma seksualizēšanas, kam es personīgi esmu kaislīga piekritēja.

Vienlaikus kailums rada spēcīgas un bieži vien pretrunīgas sajūtas - tas mūs saviļņo un izraisa kaunu, tas simbolizē šķīstumu un vienlaikus tiek seksualizēts un nereti iezīmē atšķirīgo dabā un sabiedrībā. Viena sabiedrības daļa kailumu uzskata par garīgu praksi, cita - par izvirtību.

Tiesa, arī seksa, porno un sekstūrisma industrijas plaukst, kas, manuprāt, var kropļot izpratni par kailumu. Mūsu attieksmei par kailumu vēl ir vieta attīstīties un mainīties, taču skaidrs ir viens - mums katram individuāli jau tagad ir labākais laiks justies pietiekami labi savā ķermenī kailiem.

Iespējams, ka arī iepriekš ir dzirdēts par nūdistu un natūristu dzīvesstilu, redzētas fotogrāfijas soctīklos, varbūt pat kāds draugs vai paziņa šo dzīvesveidu piekopj un aicina arī tevi pievienoties. Par spīti mulsumam varbūt tu to gribi izmēģināt? Kā izvēlēties, kas tev personīgi tuvāks - nūdisms vai natūrisms?

Publicitātes foto

Interneta dzīlēs var atrast samērā daudz informācijas par nūdisma un natūrisma izcelsmi un kustībām pasaulē, ir pat pāris raksti par šīm kultūrām Latvijā, tāpēc par vēsturisko aspektu šoreiz mazāk.

Kā atšķiras nūdisms un natūrisms?

Kā izvēlēties sev tuvāko virzienu? Kā uzsākt nūdista un/vai natūrista gaitas, ja nav iepriekšējas pieredzes, taču jūti vilkmi šo dzīvesveidu pagaršot?

Ir cilvēki, kuriem kailums šķiet dabisks un pievilcīgs, tas sniedz iespēju novērtēt un pieņemt savu ķermeni un ciešāk mijiedarboties vidē. Varbūt ir novērots, ka natūristiem un nūdistiem ir lielāka pārliecība par sevi un var gribēties šo pārliecību iegūt, lai gan ķermeņa formas nešķiet ideālas.

Uzsākt nūdisma vai natūrisma gaitas bieži šķiet biedējoši un mulsinoši, daudzi cilvēki ir gatavi izmēģināt nūdismu, tomēr nezina, kā un kur to praktizēt.

Tāpēc vēlos padalīties ar praksē pārbaudītiem ieteikumiem, kas palīdzēs iepazīt kailumu, kā cieņpilnu sevis pieņemšanu, saplūšanu ar dabu un līdzīgi domājošu cilvēku iepazīšanu.

Vispirms būtu ieteicams sākt ar kaut vienu nelielu rīcību, lai sajustos ērti par savu kailumu. Proti, atzīstot, ka kailums ir dabisks. Mēs piedzimstam kaili, un tas ir mūsu dabiskais stāvoklis. Apģērbs mums sniedz siltumu, to ir nepieciešamība valkāt publiski, taču tas nenozīmē, ka tas ir jāvalkā vienmēr. Ir piemērots laiks ļaut savam dabiskajam “es” vienkārši būt. Iedomājies vien brīvību, ko piedzīvosi ar sajūtu, kad gaiss un saule pieskaras tavai ādai un viss tavs ķermenis var izbaudīt dabas maigos pieskārienus.

IZPROTI NŪDISMU UN NATŪRISMU

Nūdisms un natūrisms ir kustības, kas veicina cilvēka tuvināšanos dabai un atgriešanos pie dabiskām cilvēka eksistences formām. Lai arī var šķist, ka abas šīs kustības ir vienādas, pastāv zināmas atšķirības, ko var būt svarīgi izprast, uzsākot savu kailuma pieredzi. Nūdisms un natūrisms ir divas saistītas, taču nedaudz atšķirīgas kustības.

Publicitātes foto

Nūdisms ir vairāk saistīts ar fizisko brīvību un atvērtību dabai un citiem nūdistiem, sociālais nūdisms, ko varam novērot nūdistu pludmalēs Vecāķos, Inčupē, Lielupē, Ventspilī, Liepājā. Nūdisti peldas un atpūšas bez apģērba speciāli izveidotās nūdistu pludmalēs un kūrortos. Nūdisms ir kustība, kas uzsver vairāk tieši ķermeņa atklātības un brīvības kultūru.

Publicitātes foto

Savukārt natūrisms lielāku uzmanību pievērš kailumam kā veselības, labklājības un dabas aizsardzības aspektam. Natūrisma jēdziens ir plašāks un dziļāks, tas ir saistīts ar noteiktiem uzskatiem un filozofiju. Natūrisms paredz ne tikai sauļošanos un peldes kailiem, bet arī veselīgu uzturu, nodarbošanos ar sportu un harmoniju ar dabu. Mūsdienās natūrisma jēdziens nereti tiek sasaistīts ar ekoloģiski tīru dzīvesveidu.

IEPAZĪSTI NŪDISMA UN NATŪRISMA MĒRĶI

Galvenokārt mērķis ir veidot izpratni, ka kailums ne vienmēr ir seksuāls!

Jā, cilvēki seksuāli mijiedarbojas lielākoties kaili, bet kailumam pašam par sevi tīrā veidā nav jābūt seksuālam. Apģērbs nereti ir seksuāli suģestējošāks nekā pilnīga atkailināšanās, tādējādi atstājot vairāk vietas iztēlei.

Publicitātes foto

Ja ir uztraukums, ka, kļūstot par natūristu, tu pakļauj sevi nevēlamām seksuālām darbībām, vēlos iedrošināt, ka lielākoties natūristiem un nūdistiem kailums ir brīvība un dabiskums. Tas nenozīmē nodarboties ar publisku seksu vai pakļaut tam citus. Daudzi cilvēki izvēlas natūrismu, ne nūdismu tieši iepriekš minētā iemesla dēļ.

Ja vēlies pievienoties kādai nūdistu kopienai, vēlams noskaidrot šīs kopienas mērķus, jo nūdistu kopienās var būt klātesošs arī seksuālais aspekts. Šķiet, šā iemesla dēļ cilvēki nereti pārprot nūdisma un natūrisma atšķirības un šo kopienu principus.

Vienlaikus nevaru nepiebilst, ka kailums arī seksuālā veidā var patikt cilvēka maņām. Gaiss vai ūdens, kas plūst pa ķermeni, var pamodināt erotiskas un seksuālas sajūtas. Tas ir veselīgi un dabiski. Nevajag kaunēties, ja tev ir šīs seksuālās jūtas. Seksuālo izjūtu apspiešana nav veselīga, ir vērts piedzīvot sevi šādos brīžos, neapgrūtinot citus cilvēkus bez viņu piekrišanas.

ESI KAILS MĀJĀS

Piedzīvot sevi kailam, ja iepriekšējas pieredzes īsti nav, var prasīt laiku. Tavas mājas ir ideāli piemērota vieta, lai apgūtu šo praksi. Sāc ar gulēšanu pilnīgi kails. Iespējams, pat bez segas. Galvenais ir ļaut ķermenim pielāgoties atkailināšanās sajūtai. Gulēt kailam sākumā arī var būt grūti. Tad var sākt, pamazām - katru gulēšanas reizi arvien samazinot apģērba daudzumu uz ķermeņa, līdz tas vairs nav nepieciešams. Kad jūties ērti, guļot kails, var sākt staigāt pa māju kails, vispirms pagozēties guļamistabā, varbūt pat pie spoguļa, pamazām virzoties uz citām mājokļa telpām. Atver logu un pavēro, kāda ir sajūta esot ārā bez drēbēm. Šādi pamazām pieradinot ķermeni pie jaunā, un tad laiks kopā ar citiem cilvēkiem pludmalē būs mazāk izaicinošs.

Publicitātes foto

Pavadi pēc iespējas vairāk laika mājās kails. Piemēram, pēc dušas, skatoties TV vai lasot grāmatu. Ja vingro mājās, dari to kails.

Neaizmirsti cienīt apkārtējo cilvēku robežas saistībā ar kailumu. Kad savā mājā esi kails, ievēro, lai tevi nevar redzēt kaimiņi vai garāmgājēji, lai cik vilinoša reizēm šī doma šķiet. Nesauļojies pagalmā kails, ja neesi pilnībā norobežots no kaimiņiem.

UZDROŠINIES RUNĀT PAR KAILUMU

Parunājiet ar partneri par kailumu. Tā var būt iespēja jūsu partnerattiecības pacelt jaunā līmenī, turklāt bonuss - atrodoties mājās, varēsiet būt kaili abi. Apspriediet, vai tas ir kas tāds, ko varētu kopīgi piedzīvot un izpētīt. Ja partneris kaut kādu iemeslu dēļ nevēlas praktizēt kailumu kopā, pajautā piekrišanu, vai viņš/viņa justos ērti, ja tu to darītu viens.

Kailums ir delikāta lieta. Var gadīties, ka mainās tavas attiecības ar apkārtējiem, tāpēc vēlams iepriekš stāstīt par savu apņemšanos un apdomīgi skaidrot savu izvēli. Ja tev ir laulātais draugs, informē viņu par šo vēlmi, pārrunājiet, kā jūtieties, runājot par šo tēmu. Ne visi saprot kailumu, un jābūt gataviem dažādām reakcijām. Atrodi cilvēkus, kuriem vari uzticēties. Meklē domubiedrus soctīklos, piemēram, Instagram: @kailums.lv vai manā profilā @ieva.simane - Idejas baudpilnai dzīvei.

Publicitātes foto

Atrodi nūdistu vai natūristu kopienu. Tiešsaistes meklēšana palīdzēs atrast tuvāko nūdistu klubu vai pludmali. Kad jūties komfortabli, esot kails mājās, sper nākamo soli un apmeklē kādu no kopienām vai pludmalēm. Pirms tam noteikti iepazīsties ar kopienas noteikumiem un vēlmēm. Dažas nūdistu kopienas neslēpj arī to seksuālo raksturu. Latvijā ir nūdistu kopienas, kuru ietvaros praktizē pat svingeru pasākumus. Pirms nokļūsti tādā vidē, apzinies, vai to vēlies piedzīvot.

Piedalies tiešsaistes forumos. Tie var būt lieliski resursi cilvēkiem, kuri vēlas diskutēt par natūrista vai nūdista dzīvi un apmainīties ar informāciju par labiem tūrisma galamērķiem.

NEĻAUJIES PAŠKRITIKAI

Apmeklējot nūdistu pludmali, tev radīsies izpratne, ka katrs cilvēks savā ziņā ir citāds, atšķirīgs un te šo atšķirīgo ir daudz vieglāk pieņemt. Pieredzējuši nūdistu pludmaļu apmeklētāji nekaunas par savu ķermeni un neuztraucas arī par tavējo, viņi vienkārši ir tur, lai draudzīgā vidē baudītu brīvību un prieku par cilvēcisko skaistumu.

IEPLĀNO KAILUMA BRĪVDIENAS

Publicitātes foto

Došanās brīvdienās uz natūristiem un nūdistiem draudzīgiem galamērķiem tādās valstīs kā Vācija, Itālija, Spānija, Francija, Grieķija, Horvātija, kur ir attīstītas natūristu un nūdistu kopienas, dos iespēju bez mulsuma iepazīties ar dažādiem cilvēkiem no visas pasaules. Šajos specializētajos kūrortos ir pieejamas dažādas izklaides dažādām gaumēm - pārgājieni, makšķerēšana, saules peldes, pirtis, bāri, deju klubi un citas radošas un relaksējošas iespējas. Esot šādā vietā tev ir lielāka iespēja normalizēt kailumu, šī vide var palīdzēt pierast pie atkailināšanās sabiedrībā bez satraukuma un mulsuma. Atliek vien atrast tavai sirsniņai un vēlmēm atbilstošu kūrortu.

Ja lielās Eiropas valstis šķiet par tālu, Latvijā un Baltijā var atrast un apmeklēt spa centrus un pirtis, kur cilvēki neatkarīgi no dzimuma apmeklē tos kaili.

Tāpat var piedalīties kādā no jautriem kailo velobraucieniem, kailo skrējieniem, kailo peldēm, kailo lēcieniem no gaisa tramvaja vai citiem pasākumiem, ko laiku pa laikam dzirdam uzdrošināmies organizēt.

Publicitātes foto

Pagājušā gadā pati organizēju kailo sup braucienu, kas pulcēja dažus desmitus supotāju kādā slepenā ezerā Vidzemes ziemeļos.

Esmu natūriste ar vairāk nekā 15 gadu pieredzi. Pēc otrā bērna piedzimšanas man bija grūti pieņemt sava ķermeņa izmaiņas. Būšana kailai palīdzēja atgūt pārliecību par sevi un ļāva pieņemt savu ķermeni. Novēlu to arī tev!

Priekā un baudā par mūsu katra ķermeni - dvēseles mājām!

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv