© Foto: pixabay.com

Sīpolu zupa, sīpolu kūka, sīpolu ievārījums, sīpolu pankūkas, sīpolu maize, sīpolu gredzeni.

Šie ēdieni parasti garšo pat zvērinātiem sīpolu nīdējiem. Svaiga sīpola specifiskā smarža un garša gatavošanas procesā spēj pārvērsties līdz nepazīšanai un iegūt pavisam citas garšas nianses, tāpēc no sīpola nav jābaidās, ar to ir jāsadraudzējas.

Sarkano sīpolu džems

Foto: pixabay.com

Nepieciešams:

6 sarkani sīpoli

3 ēdamkarotes brūnā cukura

2 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa vai balzamiko

3 ēdamkarotes olīveļļas

1 ēdamkarote upeņu (jāņogu) želejas vai saldētuogu, svaiga timiāna zariņš

Pagatavošana:

Pannā ar biezu dibenu uzkarsē olīveļļu, liek plānās ripiņās sagrieztus sīpolus un kopā ar timiānu (ja nav svaiga timiāna, to var aizstāt ar krietnu sauju kaltēta) sautē aptuveni 15 minūtes. Kad sīpoli mīksti, tos pārkaisa ar cukuru, labi samaisa un vēl nedaudz pasutina. Pielej sarkanvīna etiķi vai balzamiko un, pa retam apmaisot, vēlreiz 15 minūtes pasautē. Pievieno ēdamkaroti upeņu vai jāņogu želejas (želeju var aizstāt ar svaigi saldētām ogām), masu samaisa un mazliet pasutina, lai visu produktu garšas saķertos.

Sīpolu džemu kā piedevu gaļas ēdieniem, uz grauzdiņa lieto gan siltu, gan aukstu.

Sīpolu un sēņu strūdele

Foto: pixabay.com

Nepieciešams:

kārtainā mīkla

kausēts sviests

500 g sīpolu

300 g sēņu

1 tējkarote brūnā cukura

timiāna zariņš

ķimenes, pipari

Pagatavošana:

Sasmalcinātus sīpolus kopā ar sēnēm, cukuru, timiānu, ķimenēm un pipariem sautē mazā ūdens daudzumā. Kad sīpoli mīksti, masu atdzesē, izņem timiāna zariņu. Kārtaino mīklu izrullē uz tīra dvielīša, mīklas virspusi nosmērē ar kausētu sviestu. Mīklas tuvākajā malā klāj pildījuma kārtu, bet abus galos atstāj aptuveni 5 cm brīvus. Ieloka sānu malas, pašu mīklu ar dvieli paceļ un saritina veltnī. Liek pannā ar savienojuma vietu uz leju, strūdeli apziež ar kausētu sviestu, sakarsētā cepeškrāsnī cep 200 grādu temperatūrā aptuveni pusstundu. Strūdeli cepšanas laikā divas trīs reizes vēl apziež ar sviestu.

Sīpolu gredzeni

Foto: pixabay.com

Nepieciešams:

5 sīpoli

1 - 2 olas

1 glāze miltu

½ glāze piena (alus)

eļļa cepšanai

sāls, garšvielas

Pagatavošana:

Sīpolus sagriež vienāda biezuma gredzenos. No olām, piena vai alus, miltiem un garšvielām pagatavo skābā krējuma konsistences mīklu. Katliņā uzkarsē eļļu. Sīpolus iemērc mīklā un liek eļļā vārīties, kamēr tie kļūst zeltaini dzelteni. Gredzenus ar sietiņu izņem no eļļas un liek uz papīra salvetēm, lai atbrīvotos no liekajām taukvielām. Uzkoda gatava!

Pildīti sīpoli

Foto: pixabay.com

Nepieciešams:

6 lieli sīpoli

3 ēdamkarotes sviesta

dārzeņu buljons

300 g maltās gaļas (cepta speķa vai baraviku)

3 ēdamkarotes rīvmaizes (vai vārītu rīsu)

100 g rīvēta siera

sāls, pipari, zaļumi

Pagatavošana:

Nomizotus sīpolus liek verdošā sālsūdenī un lēni vāra. Jāuzmana, lai sīpoli neizšķīstu, nezaudētu formu. Sīpolus ar putu karoti no ūdens izņem, atdzesē, tad katram nogriež augšējo daļu un izdobj vidu. Pusi no izdobtās masas reizē ar gaļu, speķi vai sēnēm samaļ, pievieno garšvielas, rīvmaizi vai rīsus. Masu ievieto izdobtajos sīpolos.

Sīpolus liek ietaukotā ugunsdrošā veidnē vai uz pannas, katram uzliek rīvēta siera cepuri, pikucīti sviesta, pārlej ar dārzeņu buljonu. Sakarsētā cepeškrāsnī 180 - 200 grādu temperatūrā cep aptuveni 15 - 20 minūtes. Ja buljons sabiezējis vai izžuvis, to papildina. Pildītus sīpolus pasniedz ar vārītiem kartupeļiem.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv