Kāzu izstādes “RIGA WEDDING EXPO” dibinātājs Māris Pūce © Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

Aiz muguras ir 18 gadi, kad Māris Pūce kopā ar saviem kolēģiem apvienojās, lai radītu kāzu mediju “PRECOS”, kas, kā viņš pats atzīst, šodien nav nekādi jaunie kāzu nozarē.

Tam par apliecinājumu ir arī kāzu izstāde “RIGA WEDDING EXPO”, kas ir lielākā kāzu izstāde Baltijā, kas 27. janvārī norisinājās Ķīpsalā, sasaucot kopā kāzu industrijas profesionāļus, lai atvieglotu dzīvi tiem, kas gatavojas precēties.

Foto: Einārs Freimanis

Māris Pūce kopā ar komandu rūpējas, lai gadā iznāktu vairāki žurnāla “PRECOS” numuri, kur “sanāk” kopā visi kāzu nozares profesionāļi, lai iedvesmotu topošās līgavas un līgavaiņus. "PRECOS" pašlaik ir lielākais kāzu medijs Latvijā, kas apliecina, ka kāzas ir svarīgas un arī aktuālas jebkurā vecumā.

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

Kā radās ideja par dienu, kad kopā sanāk kāzu industrijas smagsvari?

Kā informatīvais atbalstītājs agrāk piedalījāmies nelielās vietējās izstādēs, kas pirms vairākiem gadiem notika Latvijā, kā arī nu jau gandrīz 10 gadus regulāri kā apmeklētāji dodamies iedvesmoties uz ārvalstīs rīkotām dažādām kāzu izstādēm.

Vērojot ārvalstu pieredzi, radās doma, ka šāda formāta un vēriena pasākumu vajadzētu noorganizēt arī Latvijā.

Jāpiebilst, ka izstādes rīkotāji - kāzu medijs “PRECOS” - nav nekādi jaunie kāzu nozarē. Mūsu uzņēmums šogad janvārī nosvinēja 18. jubileju. Gatavojoties pirmajai “RIGA WEDDING EXPO” izstādei, kas notika 2020.gada janvārī, intuitīvi jutām, ka gan paši esam kļuvuši pieredzes bagātāki un nobrieduši līdz līmenim, ka varam uzņemties šāda mēroga pasākumu noorganizēt, gan arī, ka mūsu sadarbības partneri un kāzu pakalpojumu sniedzēji ir gatavi ļauties mūsu aizrautībai un noticēt, ka kopā mēs varam.

Cik nozīmīga jums, kā “PRECOS” komandai, bija un būs šī izstāde? Jūs turat roku uz pulsa - gan gatavojoties, gan izstādes dienā, rūpējoties par katru.

Foto: Einārs Freimanis

Jau rīkojot kāzu izstādi “RIGA WEDDING EXPO” pirmo reizi, kas notika pirms četriem gadiem, centāmies visu izdarīt ar maksimālu atbildību, lai rezultātā apmierināti būtu gan izstādes dalībnieki, gan apmeklētāji un, protams, lai gandarījumu par paveikto gūtu arī paši.

Toreiz viss izdevās ļoti veiksmīgi, rezultātā kļuvām par Baltijā lielāko kāzu izstādi. Šoreiz uzdevums, ko sev bijām izvirzījuši, bija pasākuma līmeni ne vien noturēt, bet ieviest vēl arī dažādus papildinājumus un jauninājumus.

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

Tā kā kāzu nozarē darbojamies jau 18 gadus, tad gandrīz visus izstādes dalībniekus pazīstam gadiem ilgi un personīgi, daži pat no sadarbības partneriem ir kļuvuši par labiem draugiem. Tāpēc, jā, jūtam atbildību visu izdarīt maksimāli labi, rūpēties par dalībnieku, darbinieku un izstādes apmeklētāju labsajūtu.

Mērķi nākotnei? Ieviest izstādi “RIGA WEDDING EXPO” kā skaistu gada sākuma tradīciju, ko katru gadu janvāra beigās gaidītu gan izstādes dalībnieki, gan apmeklētāji. Lai šī diena būtu svētki visiem, kā noskaņošanās pasākums jaunai sezonai kāzu nozares profesionāļiem un kā reāls palīgs kāzu plānošanā jaunajiem pāriem.

Protams, ar laiku gribētos nostiprināt savas pozīcijas kā Baltijas valstu līderim kāzu jomā, piesaistot izstādei kā dalībniekus vēl vairāk lietuviešu un igauņu uzņēmējus.

Kādi ir lielākie ieguvumi tiem, kas piedalījās izstādē?

Dalība izstādē ir labākais veids, kā vienas dienas laikā satikt lielu skaitu potenicālo klientu un ieinteresēt viņus sadarbībā. Tā ir lielākā kāzu izstāde Baltijā - gan pakalpojumu sniedzēju, gan arī apmeklētāju skaita ziņā. Šogad izstāde pulcēja apmēram 130 kāzu pakalpojumu sniedzēju un to apmeklēja vairāk nekā 2000 kāzu interesentu, bet pati izstāde norisinās Ķīpsalas starptautiskajā izstāžu centrā.

Izstādes dalībniekiem šī ir lieliska iespēja klātienē tikties ar savu mērķauditoriju - topošajām līgavām, līgavaiņiem un vedējiem. Iespēja slēgt sadarbības līgumus ar klientiem, kā arī uz vietas pārdot preces.

Tāpat dalība izstādē sniedz iespējas iegūt jaunus profesionālos kontaktus un vairot sadarbības iespējas ar citiem kāzu nozarē strādājošajiem profesionāļiem. Un visbeidzot, kā esam dzirdējuši no pašiem dalībniekiem, šī ir svētku diena viņiem pašiem, kur uzlādēt enerģiju un gūt iedvesmu jaunajai kāzu sezonai.

Ar ko pārsteidzāt šogad?

Foto: Einārs Freimanis

Kāzu izstāde “RIGA WEDDING EXPO” iepriekš notika 2020.gadā, jau toreiz gūstot lielu interesi un atzinīgus vārdus gan no apmeklētāju, gan dalībnieku puses.

Bijām gatavojušies šo tradīciju turpināt un izstādi rīkot atkal nākamajā gadā, tomēr korekcijas divus nākamos gadus ieviesa Covid-19 pandēmija un ar to saistītie pulcēšanās ierobežojumi.

Savukārt pagājušajā ziemā izstāde nenotika, jo potenciālie dalībnieki rekordaugsto elektrības tarifu dēļ nebija gatavi dalībai tik vērienīgā pasākumā, kāds ir “RIGA WEDDING EXPO”. Sajūtot šīs bažas un vienlaikus arī ilgas pēc vienošanās kopīgā pasākumā, pērnā gada pavasarī 2023.gada 25.martā noorganizējām mazāka formāta pasākumu - kāzu izstādi un modes šovu, kas notika “ATTA CENTRE” telpās.

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

Šogad izstādes apmeklētājus pārsteidzām ar kāzu pakalpojumu sniedzēju plašu klāstu.

Izstādē piedalījās: kāzu fotogrāfi un video operatori, kāzu svinību vietas - viesu nami un viesnīcas, kāzu kleitu dizaineri un kāzu saloni, kāzu dekorētāji, kāzu rīkotāji un vadītāji, kāzu tortes, kūkas un kūciņas, laulību gredzeni un kāzu rotas, kāzu priekšnesumu un burvju triku meistari, kāzu ēdinātāji un alkohols kāzu galdam, kāzu ielūgumu un citu papīra lietu veidotāji, kāzu auto nomas pakalpojumi, kā arī vēl citi kāzu pakalpojumu sniedzēji.

Lai iepriecinātu izstādes dalībniekus un dažādotu viņu pieredzi, divas reizes dienā bija iespēja vērot iespaidīgu kāzu modes šovu, kura laikā tika prezentēti vairāk nekā 150 tērpi, sniedzot klātesošajiem iespēju iepazīties ar jaunākajām kāzu kleitu modes tendencēm un aktualitātēm kāzu tērpu pasaulē.

Foto: Klaids Lielbiksis

Šogad izstādes apmeklētājiem piedāvājām iespēju visas dienas laikā apmeklēt un noklausīties 7 kāzu plānošanas seminārus par kādu interesējošu tēmu. Par patīkamiem pārsteigumiem stendu apmeklētājiem bija parūpējušies arī izstādes dalībnieki - degustācijas, loterijas, īpašie izstādes piedāvājumi, tas viss priecēja klātesošos.

Ziediem un dekorācijām rotātu vidi, kā arī ar mīlestības un pozitīvām emocijām piestrāvotu atmosfēru.

Kāpēc nākamgad būtu jānāk uz šāda veida izstādi? Kas ir tas, ko iegūst tie, kas plāno mīt gredzenus?

Kāzu izstādes apmeklēšana ir lielisks veids, kā īsā laikā un efektīvā veidā iegūt plašu, daudzveidīgu informāciju un noderīgus padomus un saplānot visu kāzām nepieciešamo vienas dienas laikā.

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

Kāzu izstādes apmeklējums ir iespēja:

  • Klātienē satikt kāzu pakalpojumu sniedzējus

Ikdienā ir gandrīz neiespējami individuāli tikties ar desmitiem kāzu pakalpojumu sniedzēju, lai izdarītu savu izvēli. Izstāde sniedz šādu iespēju, jo šeit var apmeklēt dažādus stendus, klātienē tikties, izrunāties ar katru izstādes dalībnieku un saprast, vai jūsu starpā valda sapratne, patikšana un uzticēšanās. Satikšanās klātienē sniedz iespēju uzdot visus interesējošos jautājumus un iegūt nepieciešamās atbildes, lai rezultātā pieņemtu ne vien emocionālus, bet arī izsvērtus lēmumus.

Foto: Einārs Freimanis

  • Gūt jaunas idejas

Kāzu izstāde vienlaikus ir vieta, kur dzimst jaunas idejas un dažādi radoši risinājumi.

Šajā ideju laboratorijā ir iespējams ieraudzīt ko tādu, par ko iepriekš nebija ne jausmas. Izstādes dalībnieku vidū ir burvju mākslinieki, amata meistari, kas piedāvā personalizētas viesu grāmatas, pakalpojumu sniedzēji, kas sarūpēs oriģinālas dāvaniņas viesiem, radošas personības, kas sola līgavas pušķi pēc kāzām pārvērst ziedu kompozīcijā skaistā rāmī vai Latvijā radītā dizaina lampā, tērpu un aksesuāru meistari, kas gādās par unikāliem, pēc individuāla pasūtījuma radītiem meistardarbiem, kā arī vēl daudz citu pārsteigumu.

  • Iedvesmoties kāzu tērpam modes šovā

Izstāde sniedz iespēju ne vien klātienē tikties ar kāzu kleitu dizaineriem un kāzu salonu pārstāvjiem, lai stendos apskatītu viņu jaunākos kleitu piedāvājumus, bet arī novērtēt, kā šīs kleitas izskatās no malas, jo izstādes laikā kāzu kleitu dizaineru un salonu jaunāko kolekciju tērpi tiek demonstrēti iespaidīgā kāzu modes šovā.

  • Noskatīt fotogrāfu kāzu foto izstādē

“RIGA WEDDING EXPO” ietvaros notiek Latvijas Kāzu fotogrāfu un videogrāfu asociācijā (LKFVA) iekļauto profesionālo kāzu fotogrāfu darbu izstāde. Visas dienas garumā uz vietas Ķīpsalas izstāžu centrā ir apskatāmas lielformāta kāzu fotogrāfijas, kas apmeklētājiem sniedz ieskatu dažādu Latvijas slavenāko un pieprasītāko kāzu fotogrāfu veikumā.

  • Gūt vērtīgas atziņas kāzu plānošanas semināros

Izstādes ietvaros notiek nozares profesionāļu vadīti kāzu plānošanas semināri, kur no kāzu nozares profesionāļiem var uzzināt jaunākās kāzu tendences un gūt vērtīgus padomus kāzu plānošanā.

  • Saņemt īpašos piedāvājumus

Foto: Einārs Freimanis

Izstādes dalībnieki apmeklētājiem ir sagādājuši dažādus īpaši izdevīgus piedāvājumus, kas pieejami tikai šajā konkrētajā dienā un tikai uz vietas izstādē. Atlaides kāzu pakalpojumiem, bezmaksas dāvanas, degustācijas, konkursi un loterijas.

  • Izbaudīt dienu svētku atmosfērā

Foto: Ģirts OZOLIŅŠ/MN

Pasakaini skaistas dekorācijas, iedvesmojošas kāzu fotogrāfijas, burvju triki, gardas kūkas, dzirkstoši dzērieni un smaidīgi cilvēki visapkārt. Vai izklausās pēc svētkiem? Šajā dienā ne vien gūsim daudz vērtīgu atziņu par kāzu plānošanu, bet arī svinēsim mīlestību un iejutīsimies kāzu dienas atmosfērā.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv