© pixabay.com

Vai zinājāt, ka visā pasaulē laiku no novembra līdz pat februārim - Valentīna dienai - mēdz dēvēt par saderināšanās sezonu? Tieši šajā laikā tiek izteikts visvairāk bildinājumu - pēc statistikas datiem ap 40% no visiem bildinājumiem tiek izteikti tieši svētkos.

Par to, kādas ir saderināšanās tradīcijas pasaulē un Latvijā, par saderināšanās gredzenu nozīmi un to dizainu stāsta juvelieris Arvis Kotins.

Saderināšanās sezona - gada romantiskākais laiks

pixabay.com

Daudzi pāri izvēlas saderināties rudens un ziemas mēnešos brīvdienu sezonas radītās romantiskās atmosfēras dēļ - sākot no novembra, kad Amerikā svin Pateicības dienu, līdz pat februārim, kad atzīmē visu mīlētāju jeb Valentīna dienu, visā pasaulē tiek izteikts vislielākais skaits bildinājumu.

Paralēles var vilkt arī ar Latviju - rudenī, kad visi darbi padarīti, bija laiks braukt lūkoties līgavu, lai pa ziemu pielocītu pūru un vasarā svinētu kāzas.

Mūsdienās gada ritējums un laikapstākļi vairs nespēlē tik lielu lomu ikdienas dzīvē, bet joprojām tiek atzīmēti svētki - Ziemassvētki, Jaunais gads, Valentīna diena. Tas ir brīnišķīgs un ļoti romantisks laiks, lai izteiktu bildinājumu!

pixabay.com

“Bildinot mīļoto sievieti svētkos, var ne tikai nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu - jūs vienmēr atcerēsieties bildinājuma datumu, un arī dāvana - saderināšanās gredzens - būs patiešām īpaša, bet arī apkārt valdošā svētku noskaņa piešķirs papildu burvību.

Aktīvākais kāzu laiks nemainīgi ir vasarā, tāpēc rudens un ziema ir perfekti, lai izteiktu bildinājumu un pagūtu nesteidzīgi sagatavoties kāzām!” ar pieredzi dalās juvelieris Arvis Kotins.

Kāpēc bildināt svētkos? Topošā līgava, visticamāk, būs saposusies, apkārt valdīs īpaša noskaņa.

Ja svinat kopā ar ģimeni vai draugiem, bildinājums kļūs par īpaši neaizmirstamu mirkli, ar ko dalīties ar saviem tuvajiem, bet saderināšanās gredzens - par īpašu dāvanu, kas vienmēr paliks atmiņā!

Briljanti - meiteņu labākie draugi

Foto no personiskā albuma

Bildinot tradicionāli pieņemts dāvināt saderināšanās gredzenu - tas kalpo kā mīlestības, apņemšanās un kopīgās nākotnes solījuma simbols. Saderināšanās gredzenu lietošanas tradīcijas ir aizsākušās pirms vairākiem gadsimtiem un laika gaitā ir attīstījušās, simbolizējot pāra apņemšanos būt kopā un precēties.

“Gredzens - tas ir taustāms un ilgstošs pāra saistību apliecinājums, kas parāda emocionālo ieguldījumu viņu attiecībās,” piebilst A. Kotins, apliecinot, ka arvien vairāk pāru piešķir īpašu nozīmi ne tikai laulību, bet arī saderināšanās gredzenam.

Viena no pazīstamākajām saderināšanās tradīcijām ir saderināšanās gredzena dāvināšana ar briljantu - šī tradīcija ieguva popularitāti 20. gadsimtā, pateicoties efektīvām mārketinga kampaņām, kad Amerikā tika izgudrots reklāmas sauklis “dimanti ir mūžīgi”, cenšoties pārdot pēc iespējas vairāk mirdzošo dārgakmeņu. Jāatzīst, ka reklāma nostrādāja lieliski - dimants joprojām ir vispopulārākā izvēle saderināšanās gredzeniem.

pixabay.com

“Briljants - slīpēts dimants - tā nav tikai tradīcija vai prestižs. Tā ir arī izturība, kvalitāte un garantija - tikai briljants izturēs dzīves pārbaudījumus kopā ar jums. Tas nesadrups, neplaisās, tajā neparādīsies švīkas - mēs runājam ne tikai par tradīcijām un nepārspējamu mirdzumu, bet arī par patiešām praktiskas dabas apsvērumiem, izvēloties dārgakmeni, kas saglabās savu prestižo izskatu un arī vērtību tā, lai gredzenu varētu nodot mantojumā nākamajām paaudzēm,” stāsta Arvis.

Kādi saderināšanās gredzenu modeļi ir modē šobrīd

Foto no personiskā albuma

“Klasiski saderināšanās gredzens ir diezgan vienkāršs, elegants gredzena modelis, kura galvenā vērtība ir centrālais dārgakmens, tomēr es saviem klientiem vienmēr saku, ka fantāzijai nav robežu - var bildināt arī ar nameja gredzenu vai gredzenu, kas izveidots, piemēram, zieda formā meitenes mīļākajā krāsā - tas piešķirs papildu nozīmi un vērtību!

Vai saderināšanās gredzens ir obligāts?

Dzīvē ir patiešām maz lietu, kas jādara obligāti, un, protams, var iztikt bez saderināšanās gredzena, var iztikt arī bez laulību gredzeniem un pat kāzām - manuprāt, šis jautājums ir nevis par to, kas ir obligāts, bet gan par pāra un it īpaši topošā vīra attieksmi pret līgavu un viņu attiecībām,” spriež Arvis. “Manuprāt, rotas - tā ir īpaša dāvana, ko diezgan reti sieviete izvēlēsies sev nopirkt pati. Kāpēc gan nepalutināt?”

pixabay.com

Cik maksā saderināšanās gredzens?

Izvēloties gredzenu juvelierizstrādājumu veikalā, viss ir atkarīgs no gaumes un budžeta - izvēloties sudraba gredzentiņu, iespējams iekļauties pat 20 eiro, bet, liekot lietā fantāziju, bildināt iespējams arī ar uzgriezni vai konfekšu papīrīti.

Tomēr, ja runā par gredzenu, kas attiecināms uz juvelierizstrādājumu kategoriju, tad tradicionāli ir pieņemts, ka gredzens maksā apmēram divas vīrieša mēnešalgas.

Juvelieris Arvis Kotins saka: “Tas drīzāk ir jautājums nevis par cenu, bet gan par to, cik vērtas ir jūsu attiecības - lūk, atbilde uz jautājumu, ar cik dārgu gredzenu piedāvāt būt kopā līdz kapa malai, priekos un bēdās. Tomēr, ja runājam tikai par skaitļiem, nevis emocijām, jāsaprot, vai gredzens tiks valkāts vai nolikts kārbiņā. Ja vēlaties, lai gredzens kļūst par rotu, kas tiek nēsāta diendienā, nezaudējot prestižo izskatu, jāizvēlas kvalitatīvi materiāli - zelts, briljanti.

Manis gatavotajām rotām dodu mūža garantiju - tas nozīmē, ka gredzenu varēs nopulēt, lai tas atkal mirdz kā jauns, ja nepieciešams - mainīt izmēru, pievienot papildu dārgakmeņus, personalizētu gravējumu.”

Runājot par gredzenu (un briljantu cenu), šobrīd pasaulē arvien straujāk popularitāti iegūst laboratorijā audzēti dimanti - pat tādi juvelierizstrādājumu giganti kā “Tiffany”, “Cartier” un citi savos darinājumos piedāvā tieši šādus briljantus.

Foto no personiskā albuma

Uz jautājumu, ar ko īstie atšķiras no “parastiem” briljantiem, Arvis saka: “Apskatot ar neapbruņotu aci, jūs nekad nepateiksiet atšķirību starp “īstu” un laboratorijā audzētu briljantu, lai gan precīzāk būtu sacīt - abi ir īsti, tikai viens ir gadu simtiem audzis zemes dzīlēs, bet otrs - pāris mēnešu laikā radīts laboratorijas apstākļos. To mirdzums un izturība būs līdzvērtīgi, atšķirsies tikai cena - cilvēka roku radīts būs lētāks, jo pieejamāks.”

Kāpēc bildināt svētkos?

pixabay.com

Saderināšanās gredzens kļūs ne tikai par dāvanu, bet par daļu no īpašām un ļoti skaistām atmiņām - tas ir emocionāls solījums veidot kopīgu nākotni.

Arvis Kotins / Foto no personiskā albuma

“Brīdī, kad pie manis atgriežas klienti, lai papildinātu savas ģimenes īpašo rotu kolekciju, es saprotu, ka arī pie mums arvien vairāk cilvēku sāk pievērst uzmanību lietām, kas varbūt ne vienmēr ir praktiskas, un daudzi teiks - bez tām var iztikt! Tomēr bildinājums, kāzas, bērniņa piedzimšanas vai skaistas gadadienas un svētki - tas ir brīdis, kad mēs varam saviem tuvajiem parādīt, cik ļoti viņi mums ir nozīmīgi. Un kāpēc lai to neizdarītu ar īpašu, tieši viņiem izveidotu rotaslietu?” saka juvelieris Arvis Kotins (attēlā).

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv