© Publicitātes foto

Lielas vai mazas, apaļīgas vai plānākas -  tās izskatās lieliskas. No krūšu veidošanās pusaudža vecumā līdz grūtniecības krūtīm, mazuļa barošanai ar krūti, menopauzei un ne tikai, mūsu krūtis dzīvo tikpat daudz dzīves, cik mēs. Neatkarīgi no tā, vai tās ir lielas, mazas, nokarenas… mums tās jāmīl!

Starp citu, “krūts” latīņu valodā saucas - “mamma”. Nav nepareizas krūtis, tām tikai dažreiz traucē pašu iedomātie aizspriedumi.

Nesen Anglijas Ruskinas universitātes (ARU) veiktais pētījums, kurā piedalījās vairāk nekā 18 000 sieviešu no 40 valstīm, atklāja, ka septiņas no desmit dalībniecēm ir neapmierinātas ar savām krūtīm.

Publicitātes foto

No aptaujātajām sievietēm gandrīz puse (48%) vēlējās lielākas krūtis, bet mazāk nekā viena ceturtdaļa (23%) vēlētos, lai tās būtu mazākas. Kāpēc lielākā daļa neatrodas “zelta plaukstas zonā”, kur krūtis nav ne pārāk lielas, ne pārāk mazas, bet tieši perfektas? Vai daudzas uz savām krūtīm raugās caur sabiedrības objektīvu?

Publicitātes foto

Lai gan pusei pasaules iedzīvotāju ir krūtis, dominē patriarhāts. Sieviešu krūtis tiek seksualizētas, jo krūšu izmērs saistīts ar seksuālu pievilcību. Dokumentālajā filmā “Krūtis: stāsts par krūtīm”, tās režisore Elizabete Senkija runā ar sievietēm par to, ko viņas patiesībā jūt pret savām krūtīm. Vienā filmas epizodē sieviete tiekas ar plastikas ķirurģi, kura skaidro, kā ideālo krūšu estētiku veido (heteroseksuāls) vīrieša skatiens un ka, savā praksē redzot vairāk nekā 25 000 pāru, viņa karjeras laikā gandrīz nav redzējusi “ideālas” krūtis.

Krūšu mode

Tāpat kā apģērba mode un matu stili, arī krūšu mode gadu gaitā ir mainījusies. Sieviešu ķermeņa formas gadu desmitu laikā nav mainījušās, mainījies ir skatījums uz - sākot no tādām formīgām aktrisēm kā Merilina Monro un beidzot ar porcelāna miniatūrām Tvigiju un Odriju Hepbērnu.

Publicitātes foto

Gadu gaitā pasaulē sieviešu vidējais krūšu izmērs ir ievērojami palielinājies - no 75B 1960. gados līdz 80E mūsdienās. Tas varētu būt saistīts ar izmaiņām uzturā un dzīves veidā, kā arī ar plastiskās ķirurģijas milzīgo popularitāti, kas īpaši palielinājās 1980. gados un savu renesansi piedzīvoja 21.gadsimta sākumā.

2022.gadā Apvienotajā Karalistē veiktais pētījums atklāja, ka sievietes mūsdienās būtu vislaimīgākās ar B-C izmēra krūtīm. Bet kā “ideālais krūšu izmērs” laika gaitā ir mainījies?

Krūtis cauri gadsimtiem

Pētot hronikas un mākslas darbus, vēsturnieki ir vienisprātis, ka sieviešu krūšu modi iespaidoja baznīca. Tikai augstdzimušas dāmas varēta atļauties izrādīt savas krūtis, nebaidoties baznīcas nosodījuma. Kaut kleitas ar dziļāku dekoltē izsauca emocijas, tās nēsātajās nekad netika nosodītas vai gānītas, ko nevar teikt par sieviešu kājām.

Publicitātes foto

Pat nedaudz atkailināta potīte izsauca sabiedrības sašutumu un vīriešu vislielāko iekāri. Iespējams, ka šis apstāklis Eiropas kultūrā sieviešu kājas ir padarījušas par visiekārojamākajām no sieviešu ķermeņu daļām. Savukārt Amerikā tās vienmēr bijušas krūtis, turpretī Dienvidamerikas kontinentā seksuāli pievilcīgākā sieviete ir ar visformīgāko dibenu.

Tāpēc par krūšu modes tendencēm var sākt runāt no 20.gadsimta.

20.gadsimta krūšu mode

1910. - “atlaižam” korsetes.

1920. - jauneklīgas, plakanas krūtis.

1930. - dabīgas krūtis, kas ir atdalītas viena no otras

1940. - uz priekšu vērstas asas krūtis.

1950. - polsterējumi.

1960. - paceltās krūtis.

1970. - brīvas, dabīgas krūtis.

1980. - aizsegtas krūtis.

1990.- krūtis, kas saspiestas kopā un izceltas.

2000. - apaļas un ar brīviem krūtsgaliem.

2010. - atkal dabīgs izskats.

2020. - KK (Kima Kardašjana) ” - šādi žurnāls “Vogue” ar īsiem saukļiem nodēvējis 20. gadsimta krūšu vēsturi.

Publicitātes foto

Piedāvāju nedaudz izvērstāku ieskatu krūšu vēsturē no 20.gadsimta 50.gadiem līdz mūsdienām.

Apaļie” 1950. gadi

Publicitātes foto

Ikoniskais skaistuma ideāls 50.gados bija amerikāņu superzvaigzne Merilina Monro. Šajā desmitgadē iepriekšējā tendence par ideāliem ar plakanām krūtīm bija pagājusi, un Merilina Monro savos izteikti seksīgos tērpos noteica standartu sievietēm visā pasaulē. Monro seksīgums kļuva par ideālās sievietes ikonu, kā rezultātā sievietes vēlējās pilnīgākas krūtis un ložu formas krūšturus.

“Sīkie” 1960. gadi

Publicitātes foto

Skaistuma ideāli mainījās, sākot no slaidi puiciskās modeles Tvigijas līdz smilšu pulksteņa formai līdzīgās itāļu aktrises Sofijas Lorēnas. Tas bija izvēles brīvības un atbrīvošanās laiks, feminisma sākums. Parādījās kontracepcijas tabletes. Tas atspoguļojās arī sieviešu ķermeņa formās.

Slaidie” 1970. gadi

Publicitātes foto

20.gadsimta 70. gados turpinājās “dabīgo krūšu” tendence. Tas bija laiks, kad meitenes filmās un televīzijas seriālos tērpās pieguļošās kleitiņas un blūzītes. Tas bija ABBA un Bonda meiteņu zvaigžņu laiks.

Briesmīgie” 1980. gadi

Publicitātes foto

Desmitgadē, kad pasaule iepazina plastisko ķirurģiju un krūšu palielināšanu, sieviešu ķermeņa formas atkal mainījās. Amerikāņu slavenības, piemēram, Pamela Andersone un Karmena Elektra. Visi vēlējās “Baywatch” stila krūtis.

Spermodeļu” 1990.gadi

Publicitātes foto

Šis laiks pasaules modes vēsturē iegājis kā Sintijas Kraufortes, Naomi Kembelas, Klaudijas Šīferes un citu supermodeļu laiks. Un krūtis atkal kļuva dabīgākas, tomēr ar supermodeļu glamūru.

Iecirtīgie” 2000. gadi

Publicitātes foto

Lielie krūšu implanti atkal kļuva populāri, un krūšu palielināšana atgriežas topā. Šajā desmitgadē krūšu implantu operāciju skaits pasaulē palielinājās par 39%. Tomēr, atšķirībā no “Baywatch” laikiem, 2000. gadu sākumā modē bija cita veida krūšu implanti. Viktorija Bekhema lieliski prezentēja jauno kosmētiskās ķirurģijas tendences maiņu ar augsti novietotām, apaļām krūtīm: implanti, kas novietoti simetriski, ir stingri, formās vidēji, gravitāciju izaicinoši.

“Neierobežotie” 2010. gadi

Publicitātes foto

Šajā desmitgade krūšu modi savās rokās ņem Kima Kardašjana.

Interesanti fakti par krūtīm

  • “Wonderbra” reklāmas stends, kas tika atklāts 1994. gadā, ne tikai piesaistīja visu garāmgājēju uzmanību, bet arī palīdzēja nostiprināt čehu skaistules Evas Hercigovas topmodeles karjeru. Ar slaveno saukli “Hello Boys” to uzskatīja par šovinistisku, jo Eva bija tuvplānā melnā krūšturī. Un pat baumoja, ka reklāmas stends izraisījis autoavārijas. Kopš tā laika Eva ir piedalījusies “Dolce & Gabbana” , “Dior”, “Chopard” un citu populārāko zīmolu kampaņās, taču “Wonderbra” joprojām ir viens no viņas neaizmirstamākajiem tēliem. 2011. gadā “Outdoor Media Center” to atzina par ikoniskāko āra reklāmu.

Publicitātes foto

  • Nav divu vienādu krūšu, pat vienai sievietei. Lai gan sievietes krūtsgali un areolas mēdz būt vienādas abām krūtīm, kreisā krūts parasti ir lielāka nekā labā. Citas atšķirības ir tādas, ka viena var būt augstāka vai apaļāka par otru.

Publicitātes foto

  • Skrienot sieviešu krūtis it kā “lēkā”. Patiesībā tās skrienot veido tādu kā astotnieku, jo skriešanas laikā tās kustas kopā ar ķermeni.

Publicitātes foto

  • Areolas maina krāsu seksuālas uzbudinājuma laikā. Sievietes dažreiz saka: “Manas krūtis seksa laikā kļūst pietūkušas, un krūšu gali - cietāki”, tas ir tāpēc, ka uzbudinājuma laikā palielinās asins plūsma.
  • Ir krūšu orgasms. Sieviešu smadzenes sūta signālus uz maksti un krūtsgaliem to stimulācijas laikā vienlaikus. Bonuss.

Publicitātes foto

  • Amerikānietei Annijai Hokinsai-Tērnerei ir lielākās dabiskās krūtis pasaulē - viņa staigā ar EU 110K. Annijai ir diagnosticēta krūšu hipertrofija, kā dēļ viņas krūtis ir izaugušas tik lielas. Viņai ieteikts samazinājums, no kā sieviete atteikusies, norādot: “Es nevēlos jaukties mātes dabas plānos. Kad manas krūtis izauga, muguras muskuļi attīstījās lai balstītu tās. Es jūtos lieliski!”.

Publicitātes foto

  • Apvienotajā Karalistē publiska atkailināšanās ir likumīga, kas nozīmē, ka jūs varat doties uz veikaliem ar kailām krūtīm. Jums tikai jāpierāda, ka to nedarāt, lai kādam nodarītu kaitējumu vai aizvainojumu.
  • Iemesls, kāpēc krūtis “nokarājas” kļūstot vecākām, ir tāds, ka krūšu saistaudi laika gaitā tiek aizstāti ar taukiem. Diemžēl krūtīs nav muskuļu, kas nozīmē, ka tās nevar tonizēt. Vienīgā iespēja ir mēģināt stiprināt muskuļus, kas ir ap krūtīm.

Publicitātes foto

  • Ir iespēja iegūt bakalauru un maģistra grādu “krūšturu zinātnē”. Honkongas Politehniskā universitāte piedāvā kursu, kura nosaukums ir “Intīmie tekstilizstrādājumi un aksesuāri”.
  • Cilvēki ir vienīgā suga, kurai ir ģenētiski palielinātas krūtis. Citu zīdītāju krūtis vienkārši piepildās ar pienu tikai tad, kad viņiem piedzimst pēcnācēji. Pēc zīšanas periodā beigām to krūtis ievērojami samazinās.
  • Smēķēšana izraisa krūšu nokarāšanos, jo cigaretēs esošās ķīmiskās vielas noārda ķermeņa elastīnu.
  • Vidēji sievietes krūšu izmērs mūža laikā mainās vismaz sešas reizes (pubertāte, grūtniecība un citi faktori).

Publicitātes foto

  • Speciālisti saka, ka sievietēm labāk gulēt uz muguras vai sāniem. Katru nakti guļot uz krūtīm, mainās krūšu forma, un neviens to nevēlas. Tomēr, lai pamanītu kādas izmaiņas formā, būs nepieciešami gadi.
  • Zīmols “Skims” 2023.gada oktobrī radīja krūšturi, kurš imitē īstus krūts galus. Tomēr šī ideja ir ņemta no iepriekšējā gadsimta 70. gadiem, kad tirgū pirmoreiz ienāca šis provokatīvais modelis. Nezinu “Skims” motivāciju - provocēt vai paspēlēties ar vīriešu “acīm”, 70.gados tas bija protests pret krūšturu nēsāšanu, kas angļu valodā saucas braless (bez krūštura). Pati kustība dzima 10 gadus agrāk - jau 60. gados.

Publicitātes foto

  • Izrādās vīrieši, sarunājoties ar sievieti, 80% sava skatiena velta sievietes krūtīm, un tikai 20% - acīm.

Publicitātes foto

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv